Diabetes sa môže týkať aj vás...

Cukrovka postihuje dnes na Slovensku okolo 10 percent obyvateľov! Ďalších, cca 20 %, je v stave prediabetu, to znamená, že majú nábeh na toto ochorenie v najbližších rokoch. Alarmujúci je rastúci počet ochorení vo svete, poľa štatistík z USA sa od roku 2013 do roku 2020 až zdvojnásobil! Nádej v prevencii, ako aj v terapii diabetu prinášajú prírodné látky, ktoré podľa klinických štúdií preukázateľne zvyšujú citlivosť bunkových receptorov na inzulín, alebo majú porovnateľný účinok, ako obmedzenie príjmu kalórií a následné zníženie hmotnosti. Podľa odborníkov ich pravidelné užívanie spolu s úpravou životosprávy sú jedinou cestou, ako tieto štatistiky výrazne ovplyvniť.

Diabetes – cukrovka, je časté chronické ochorenie, potenciálne skracujúce život. Ide o poruchu metabolizmu glukózy v našom organizme. V zásade rozlišujeme dva typy diabetu.

 

Diabetes I. typu je ochorenie spôsobené znížením tvorby inzulínu, čo sa môže prejaviť už v detskom veku. Je to čiastočne dedičná choroba, ktoré sa dá liečiť iba podávaním inzulínu.

 

Diabetes II. typu je dôsledkom inzulínovej rezistencie, ku ktorej sa môže pridružiť znížená tvorba inzulínu. Jeho primárnymi príčinami sú zlý životný štýl, obezita, nedostatok pohybu a istú rolu zohráva aj genetika. V dôsledku civilizačných vplyvov bunky totiž často nedokážu využiť v krvi prítomný inzulín – v krvi je ho dostatok, avšak v bunkách málo.

 

Bunky potrebujú glukózu, ktorá do nich vstupuje transportným mechanizmom cez bunkovú stenu. V zdravom organizme sa v sérii reakcií, aj za účasti inzulínu, mení na bunkami využiteľnú energiu. Ak sa rozvinie inzulínová rezistencia, teda ak inzulín nemôže vykonávať svoju úlohu pri rozklade glukózy, zvyšuje sa jej hladina v krvi, čo je prvý príznak začiatku ochorenia.

 

Odporúčané vitamíny pre diabetikov

Pri cukrovke I., ako aj II. typu, ale aj preventívne pri rodinnej predispozícii na toto ochorenie, je potrebné zaradiť do každodennej rutiny pohyb, zníženie nadváhy, zdravú a vyváženú stravu a ďalšie látky, ktoré účinne pomáhajú regulovať metabolizmus glukózy – vitamíny a minerály. Lekári odporúčajú predovšetkým vitamíny skupiny B, vitamíny C, D, E a minerály horčík, vápnik a zinok, keďže práve ich nedostatkom trpia diabetici najčastejšie. Tieto vitamíny, kompletný rad B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) spolu s vitamínmi C, E, horčíkom, vápnikom a zinkom, sú obsiahnuté v originálnom prípravku STRESSEASE kanadského výrobcu prírodných vitamínov, Jamieson. Diabetikom poskytujú komplexnú podporu, hlavne pri dlhodobom diabete, kedy mnohým z nich spomínané antioxidanty chýbajú.

 

Užívanie prípravku Stressease je možné doplniť aj o ďalšie podporné prírodné účinné látky vhodné pre diabetikov – mnohé z nich sú v ponuke lekární dostupné vo forme štandardizovaných extraktov.

 

Dokážu inzulínu otvoriť brány do buniek, vďaka čomu pomáhajú zamedziť postupnému nárastu inzulínovej rezistencie, zvýšenému cukru v krvi a následne zápalovým procesom v organizme. Vhodné je dopĺňať si ich pri prvých príznakoch diabetu, ako aj preventívne, hlavne, ak je cukrovka indikovaná v rodinnej anamnéze.

 

ŠKORICA. Priamo ovplyvňuje pokles hladiny glukózy v krvi tým, že uľahčuje jej vstup do bunky a znižuje inzulínovú rezistenciu.

 

CHRÓM. Zosilňuje účinok škorice, prispieva k tolerancii glukózy a zúčastňuje sa mechanizmu udržiavajúceho normálnu hladinu glukózy v krvi. V kombinácii s jablčným octom navyše znižuje chuť do jedla.

 

KVERCETÍN. Je rastlinný flavonoid, ktorý organizmus chráni pred druhotnými komplikáciami cukrovky, ako sú neuropatie, poruchy obličiek a poruchy zraku. Znižuje premenu glukózy na sorbitol, čo je látka, ktorá má podiel na vzniku uvedených komplikácií. Biologickú účinnosť kvercetínu priaznivo ovplyvňuje vitamín C – v kombinácii s kvercetínom je jedinečným prínosom na zvládanie cukrovky.

 

BETAKAROTÉN. Podieľa sa na ochrane zraku tým, že priamo v oku pôsobí ako antioxidant. Oxidačný stres je v diabetickom organizme zvýšený, pretože cukrovka je metabolické ochorenie, kedy je oslabený telu vlastný antioxidačný mechanizmus.

 

VITAMÍN D3. Ako silný antioxidant sa zúčastňuje na posilňovaní, ako aj na regulácii imunitného systému, čo je pri cukrovke prospešné, nakoľko diabetes sa do istej miery považuje aj za autoimunitné ochorenie.

 

HORČÍK. Hladina vnútrobunkového horčíka zohráva kľúčovú úlohu pri regulácii účinkov inzulínu na využitie glukózy. Preto je pri diabete vhodné kontrolovať aj úroveň horčíka v organizme a po zistení jeho deficitu začať s jeho dopĺňaním.

 

CESNAK. Komplex bioflavonoidov s antioxidačným účinkom (aliín, alicín, ajoén, saponíny, fytoncídy a iné) v tzv. cesnakovej silici, ktorá je „základom“ extraktu z cesnaku. Čistý prírodný výťažok cesnaku či špeciálne upravený vo forme oleja celkove podporuje zníženie zápalových procesov pri cukrovke prichádzajúcej s vekom.

 

So zvyšujúcim sa vekom výskyt diabetu II. typu narastá. Pravidelný pohyb, zdravá strava s obsahom rýb a zeleniny, spolu s ďalšími výživnými látkami, môžu však jeho priebeh a tým i kvalitu nášho života pozitívne ovplyvniť. Zmeňme preto svoj zaužívaný životný štýl už dnes!

 

Kvalitné kanadské prírodné vitamíny Jamieson žiadajte v lekárni alebo na www.jamieson.sk

Patrí do vydania