Viete, koľko stoja plasty v skutočnosti? Sú to nenormálne čísla!

Analytici zo spoločnosti Dalberg vypracovali štúdiu pre environmentálnu organizáciu WWF, z ktorej vyplývajú neuveriteľné skutočnosti. Podľa tejto štúdie sa globálne ročne vyprodukuje až 200 miliónov ton plastového odpadu. Je to pre vás príliš abstraktná predstava? Nuž tak si predstavte plastové slamky, pospájané jednu za druhou do takej dĺžky, že by ste touto „šnúrou“ obopli celú Zem 2,8 miliónkrát! V podstate by sa do takéhoto plastikového obalu dala krížom-krážom zabaliť celá Zemeguľa. Alebo pre ešte lepšiu predstavu - z plastového odpadu, ktorý sa ročne vyprodukuje na celom svete, by sa dala spraviť kocka, v ktorej by sa Zem jednoducho utopila. V kontrolovanom odpade skončí len 59 %, zvyšných 82 miliónov ton skončí v prírode, alebo zhorí na neriadených skládkach, vypustiac do vzduchu tony škodlivín. Smutnú štatistiku završuje fakt, že v oceánoch pribudne ročne 11 miliónov ton plastov.

Plast prispieva ku klimatickej kríze hneď dvakrát

Zo štúdie vyplýva, že v roku 2019 dosiahli celospoločenské náklady na plasty v priemere vyše 3 700 miliárd dolárov. Plast ku klimatickej kríze prispieva pri jeho výrobe, aj pri likvidácii. Za každý dolár, investovaný do výroby plastu, je potrebné vynaložiť desaťkrát toľko do nápravy negatívnych vplyvov plastov. Výroba, spotreba a likvidácia plastov tak majú negatívny vplyv nielen na životné prostredie, ale aj na hospodárstvo. WWF varuje, že ak nedôjde k zásadným zmenám v tom, ako s plastom narábame, o necelých 20 rokov dôjde až k zdvojnásobeniu výroby. A toho sa dožije väčšina z nás.

 

Začnite dnes, zajtra už bude neskoro

S cieľom riešiť plastovú krízu na globálnej úrovni WWF spustila petíciu #StopPlasticPollution, ktorú podpísali už vyše dva milióny ľudí a je najväčšou petíciou v 60-ročnej histórii tejto ochranárskej organizácie. Podpis petície je však len malý teoretický krôčik k čistejšiemu životnému prostrediu. Každý z nás môže spraviť oveľa viac a to veľmi jednoducho: v prvom rade tým, že skoncujeme s používaním jednorazových plastových obalov. Pretože plastov ako takých sa úplne zbaviť nemôžeme, ale môžeme ich spotrebu výrazne obmedziť.

 

Začali sme jednorazovými plastovými vrecúškami, ktoré sme vymenili za bavlnené, plátenné či retro sieťovky, pokračovať môžeme nápojmi v PET fľašiach. Na balenú pitnú vodu je na Slovensku odkázaných minimum miest, v PET fľašiach si radi odnášame vodu sýtenú a ochutenú sýtenú vodu.

 

SodaStream Crystal so sklenenou fľašou je ekologická alternatíva k sýtenej vode v jednorazových PET fľašiach.

 

Tú si však už môže každý vyrobiť doma sám, pričom sa v intenzite neobmedzujete len na tri stupne, ale si zvolíte svoj vlastný podľa chuti. Rovnako si môžete doma vyrobiť aj ochutenú sýtenú vodu, a to s použitím ovocných alebo originálnych príchutí Pepsi, Mirinda, 7UP a ich ľahších verzií. Stačí raz zainvestovať do prístroja na domácu výrobu sýtenej vody SodaStream Crystal so sklenenou fľašou a navždy tak skoncujete s podporovaním výroby jednorazových plastových fliaš. Viac sa o systéme SodaStream a jeho vklade k zodpovednému správaniu voči životnému prostrediu dozviete aj na FB SodaStream Slovakia.

Patrí do vydania: 
Október 2021