Domáca destinácia roku 2021? Atraktívna Kukkónia

Žitný ostrov kedysi nazývali Kukkóniou. Tento poetický názov a výnimočnosť regiónu sa dnes opäť dostávajú do povedomia verejnosti.

Vitajte na Žitnom ostrove

Obyvatelia Žitného ostrova sú známi svojou spolupatričnosťou a hrdosťou na lokálnu históriu. Starostlivosť o miestnu kultúru, zem a tradície považujú za prirodzenú súčasť života na Žitnom ostrove. Podporujú sa navzájom nákupom tunajších výrobkov či návštevou športovísk a kultúrnych stánkov. Žitný ostrov má však veľa lákadiel pre všetkých. Poďme ich spoločne objaviť.

 

Rovinatý kraj od Bratislavy po Komárno pokrývajú známe lužné lesy, úrodné polia, mokrade, ramená Dunaja, priestranné lúky, aj malebné dedinky a mestá. Žitný ostrov je jedným z najúrodnejších poľnohospodárskych území na Slovensku a najväčšou zásobárňou pitnej vody v Strednej Európe. Oblasť popretkávaná vodnými tokmi je bohatá na vzácnu faunu a flóru, tradične v nej nájdete aj množstvo malých fariem. Žitný ostrov – po maďarsky Csallóköz, kedysi Kukkónia – oplýva množstvom legiend, vlastnou kultúrou, aj prírodnými a historickými pamiatkami. Ľudový názov Kukkónia pochádza z obdobia vpádu Tatárov. Miestni napodobňovali zvuky žaby kunky červenobruchej „Kukk-kukk“ alebo „Kuk-kó“, ktoré používali najmä vtedy, keď sa chceli varovať pred nepriateľom. Známy je aj pojem „Zlatá záhrada“. Vznikol z legendy o krásnych vílach, ktoré tu kedysi žili a pomáhali miestnym rybárom.

 

Kam na výlet: od Halászlé až po Rakúsko-Uhorskú pevnosť

Región je tradične známy svojou gastronómiou. Kto má chuť na kuchyňu čerpajúcu z Uhorskej tradície, je tu správne. Obľúbené sú lokálne sladkovodné ryby, divina, špeciality z mangalice a hovädzieho mäsa. Populárne sú farmárske trhy a sezónne zabíjačky. Jednou z najlepších miestnych reštaurácií je dunajskostredská Villa Rosa. Pod vedením šéfkuchára Imre Bindicsa, známeho propagátora lokálnych chutí, získala titul Najlepšia tematická reštaurácia na Slovensku. Pri potulkách Žitným ostrovom nevynechajte nádherný romantický kaštieľ Amade Château v obci Vrakúň, ktorý dnes slúži ako boutique hotel.

 

Ak preferujete turistiku, nádherné výhľady a pohladenie duše prinesie putovanie po Koryte Dunaja. Za návštevu stojí viacero zachovalých vodných mlynov v tejto lokalite – mlyn  v Dunajskom Klátove, v Jelke a v Jahodnej, alebo lodný mlyn v Kolárove. Vyskúšať môžete ryžovanie zlata, alebo rybačku. Spomedzi historických pamiatok spomenieme cirkevné stavby, pevnostný systém v Komárne z čias Rakúsko-Uhorska a komárňanské Rímske lapidárium – múzeum v opevnení z 19. storočia. Atraktívna je tiež návšteva stavby vodného diela Gabčíkovo. 

 

Pre rodinnú zábavu navštívte termálne kúpaliská Thermalpark v Dunajskej Strede alebo Thermal Corvinus vo Veľkom Mederi, zvierací park Malkia Park, motošportový areál Slovakia Ring či futbalové zápasy na modernom štadióne MOL Aréna v Dunajskej Strede, ktorý je domovom obľúbeného domáceho tímu DAC 1904.

 

 

Potraviny z úrodného kraja

Pod značkou Kukkonia nájdete v obchodoch aj kvalitné potraviny zo Žitného ostrova. Vlastné farmy a úzka spolupráca s miestnymi chovateľmi zaručujú vysokú kvalitu, čerstvosť a pôvod použitých surovín. Kukkonia tak predstavuje kvalitný rodinný nákup – od mäsa a mäsových výrobkov, mlieka, mliečnych výrobkov a syrov, cez zaváraniny a lekváre ručne vyrábané priamo v rozľahlých sadoch, až čerstvé ovocie a zeleninu či domáce cestoviny. Okrem toho značka Kukkonia podáva pomocnú ruku miestnym výrobcom logistickou a obchodnou podporou, ako aj prepožičaním loga Product of Kukkonia, aby sa dostali k čo najväčšiemu množstvo zákazníkov. Tieto produkty, spolu s vlastnými produktmi značky Kukkonia nájdete v eshope Kukkoniashop.sk. Viac informácií o regióne nájdete na www.kukkonia.sk.

Patrí do vydania: 
December 2020