Attila Izsák - v zásuvke mám množstvo nápadov!

Ak nám tento rok niečo ukázal, tak to je to, aký dôležitý pre život je útulný a praktický priestor. O dizajne interiérov, ale aj osláv nám tento mesiac porozprával talentovaný dekoratér a stylista z Decor Factory, Attila Izsák.

Aké boli vaše začiatky s interiérovým a eventovým dizajnom? Bol to vždy váš sen alebo vás k tejto práci priviedli nejaké špeciálne okolnosti?

Mám k tomu vzťah už od detstva, keď som miloval Lego, z ktorého som skladal domy a potom ich zariaďoval. Neskôr to pokračovalo s častým re-designom mojej izby a pravidelne som vyrábal aj dekorácie na sviatky pre rodinu a známych. Často som organizoval rodinné oslavy, domáce párty a vymýšľal pre ne tematickú výzdobu. Samozrejme, najviac som si užíval plánovanie svojich osláv, ktoré som niekedy pripravoval celé týždne. Rodičia sa ma veľakrát spýtali, či to náhodou nepreháňam, no reakcia hostí po ich príchode ma vždy motivovala, aby som sa tomu venoval naďalej.

 

Čo je prvé, na čo sa klienta opýtate, keď idete zariaďovať nejaký priestor?

Väčšinou má klient nejakú základnú predstavu, pozbiera fotky rôznych interiérov alebo nábytku. Je to veľká pomôcka aj pre mňa, no mojou úlohou je to všetko zladiť, domyslieť, zorganizovať, poprípade vylepšiť a posunúť to na ďalší level, aby to fungovalo aj v reálnom priestore.

 

Na čo má naopak myslieť klient, keď plánuje oslavu, podujatie a rozhodne sa zveriť výzdobu do rúk profesionálom?

Najdôležitejšie informácie sú pre mňa: pre koľko ľudí, čo sa oslavuje a aký je na to budget – čo ale rozhodne nemusí ovplyvniť výsledný „wow efekt“! Ak má klient konkrétnu predstavu, je to možno o čosi ľahšie, no ak ju náhodou nemá, viem poradiť od A po Z. Nápadov mám v zásuvke veľa.

 

Na akých projektoch najradšej pracujete? Čo bola vaša najobľúbenejšia realizácia doteraz?

Každý projekt je svojím spôsobom iný, a to je to, čo na tom najviac milujem. Momentálne pracujem na realizácii interiéru jedného apartmánu v novej štvrti centra Bratislavy, kde som dostal voľnú ruku, takže si to skutočne užívam. Na mojom Instagrame @decorfactory.by.ati čoskoro určite nájdete fotky výsledku.

 

Máte rád aj uletené nápady? Je niečo, na čo si netrúfnete?

Milujem! Som otvorený rôznym bláznivým nápadom, kreativita nepozná medze. Dokonca ja som ten, čo klienta povzbudzuje, aby sa nebál odvážnych nápadov.

 

Veľa z nás si určite predstavuje, že domov interiérového dizajnéra/stylistu musí vyzerať ako zo žurnálu. Ako vyzerá ten váš? Ako by ste opísali svoj osobný štýl a čo je pre vás najviac dôležité?

Okolie alebo interiér, v ktorom trávime naše dni, pracujeme alebo bývame má obrovský vplyv na našu náladu, na náš život. Preto je veľmi dôležité, aby sme sa v týchto priestoroch cítili dobre, nachádzali inšpiráciu alebo si vedeli oddýchnuť. Osobne preferujem klasický, nadčasový interiér, kľudne aj v modernom prevedení. Ale takisto si viem užiť aj atmosféru moderného interiéru, hlavne ak nie je tuctový, chladný, ale naopak zmysluplne nápaditý.

 

Milujem Art-Deco, koloniálne alebo industriálne elementy a kontrasty farieb. Práve tieto smery sú čoraz viac trendy aj v našich končinách, a to nielen pri interiéroch , ale aj pri eventoch, čomu sa veľmi teším. Aj keď mnohí sa toho stále boja, lebo to pôsobí luxusne, elegantne a vtedy si ľudia pomyslia, že to musí byť drahé, s čím rozhodne nesúhlasím. Vždy existujú alternatívy, treba chodiť s otvorenými očami – zaujímavé kúsky do vysnívaného interiéru pravdepodobne nájdete aj doma u svojich starých rodičov.

 

Aké sú trendy vianočnej a zimnej výzdoby na tento rok? A podliehajú vôbec tieto oblasti trendom?

Áno, podliehajú, i keď nestretol som zatiaľ nikoho, kto by každý rok kompletne menil výzdobu na vianočnom stromčeku. Tu som opäť zástancom toho, že keď už, tak kupujme radšej nadčasové a kvalitné dekorácie, tým myslím napríklad aj sklenené vianočné gule, ktoré vám vydržia aj celý život, lebo si na ne musíte dávať pozor, aby sa nerozbili. A tie ručne zdobené vedia byť skutočne prenádherné. Nehovoriac o spomienkach a emóciách, ktoré sa vám vrátia vždy, keď ich po roku vybalíte zo zaprášenej krabice.

 

Čo sa týka farieb, ak máte doma červené, zlaté, strieborné, biele alebo aj modré ozdoby, môžete byť pokojní, sú to nadčasové farby Vianoc. A tie už je vždy možné osviežiť novými prvkami, farbami, mate­riálmi alebo motívmi podľa aktuálnych trendov. Napríklad kárované stuhy a doplnky v rôznych farebných prevedeniach, ktoré sa opäť zaradili medzi hity Vianoc, môžu vyzerať skutočne štýlovo!

 

Ako si poradiť s výzdobou na Vianoce? Ste fanúšik tradičného dekorovania, keď vytiahneme zo skrine každý rok tie isté ozdoby a rozmiestnime ich približne rovnako ako doteraz, alebo nám viete poradiť, ako si Vianoce osviežiť aj bez toho, aby sme každý rok nakupovali veľa nových vecí?

Nebojme sa vytiahnuť staré ozdoby, určite ich vieme recyklovať tak, že k nim pridáme niečo nové. Napríklad ak máte doma zlaté ozdoby, pridajte k nim tmavo zelené a biele a váš stromček dostane úplne iný nádych. Takisto sa nebojme kombinovať tmavo modré ozdoby s bielymi a so zlatými, výsledok bude vyzerať exkluzívne. Alebo ak ste mali doteraz bielo zlaté ozdoby pridajte k nim drevené, alebo ak máte odvahu tak čierne-biely károvaný vzor. Klasická červeno-zlato-biela kombinácia je skutočne nadčasová, avšak môžeme ju oživiť s károvanými stuhami. Tieto farby a materiály môžeme aplikovať aj pri stolovaní alebo v iných častiach domova, a tak bude vaša výzdoba skutočne kompletná. Dôležité je, aby sa výzdoba páčila vám a vyjadrovala váš vkus a štýl. Koniec koncov, vy sa na ňu budete pozerať celé vianočné sviatky.

 

Vianoce sú trochu „zaberák“ pre všetkých z nás, ktorí sa snažíme ich prežiť ekologickejšie. Máte tipy, ako si vyzdobiť domácnosť efektne a aj udržateľne?

Už aj naši predkovia zdobili svoje stromčeky sušeným ovocím, orechmi, jablkami a rôznymi slamenými výzdobami. Je to skutočne nadčasová metóda a veľmi ak­tuálna aj dnes. Preto sa toho nemusíme báť, dokonca pri takejto prírodnej výzdobe naozaj platí: „čím viac, tým krajšie a voňavejšie“. Sušené pomaranče, jablká, škorica, perníky, bobkový list alebo rozmarín nám zabezpečia skutočne romantické a voňavé Vianoce. Tieto ingrediencie môžeme použiť aj pri balení vianočných darčekov, ak zabalené darčeky obmotáme so špagátom alebo so stuhou, vyzdobíme vetvičkou a sušeným ovocím, naše darčeky budú naozaj jedinečné.

 

Je niečo, čomu by sme sa pri vianočnom zdobení domácnosti, alebo aj obchodných priestorov mali úplne vyhnúť? Čo je už vyslovene „out“ alebo nevhodné?

Osobne by som nekombinoval viac ako tri farby vianočných dekorácií. Ak áno, tak naozaj s citom, aby to nepôsobilo chaoticky, Vianoce sú predsa sviatkami pokoja. Rozhodne by som sa vyhýbal aj takzvaným plastovým „anjelským vlasom“ a girlandám z rovnakého materiálu.

 

Aká je vaša najobľúbenejšia vianočná dekorácia? Čo má vo vašej domácnosti výnimočné miesto?

Adventný veniec, a to z dôvodu, že naznačuje príchod Vianoc. Každý rok ich vyrobím niekoľko pre celú rodinu, ale aj na objednávku. Pre mňa je to akýmsi štartom na prípravu sviatkov a vianočných dekorácií.

Patrí do vydania