Sezóna paliny a ambrózie je tu, ohrozuje alergikov

August a september sú mesiace, kedy je pre mnohých alergikov veľmi nebezpečné intenzívne kvitnutie ambrózie a paliny (celá ich peľová sezóna trvá od júla do októbra). V ovzduší vtedy poletujú milióny peľových zrniečok, ktoré strpčujú existenciu alergikom a niektorých z nich priamo ohrozujú na živote. Zvlášť nebezpečné – niekedy až smrteľne, sú skrížené alergie týchto astrovitých bylín s potravinovými alergénmi ako sú koreňová zelenina, ovocie a koreniny. Okrem liečby vakcínami (špecifická alergénová imunoterapia), je dôležité aby alergici užívali pod lekárskym dozorom aj antihistaminiká a kortikoidy. Pomáha aj preplachovanie nosa minerálnou vodou Vincentka a hygiena prínosných dutín s využitím Vincentky Nasalis a sprejov Vincentka.

Prečo práve Vincentka

Jan Šumšal, riaditeľ spoločnosti Vincentka, a. s., vysvetľuje:,,Vincentka a produkty z nej vyrobené neslúžia priamo na liečbu alergií, ale na úľavu od ich príznakov, resp. na posilnenie imunitného systému. Vincentka v spreji pomáha organizmu zbaviť sa hlienov upchávajúcich dýchacie cesty a dutiny. Vincentka Nasalis zasa slúži na preplachovanie nosa pomocou špeciálnej kanvičky. Nos sa tak dobre čistí a zároveň sa posilňuje imunita. Pomáha i na obnovu prirodzeného prostredia nosových slizníc. Predovšetkým spriechodňuje dýchanie, pretože oxid uhličitý a soli obsiahnuté v tejto minerálke majú schopnosť rozpúšťať hlieny. Aj pri peľových alergiách pomáha udržiavať fyziologickú čistiacu schopnosť nosovej sliznice. Umožňuje tak optimálne fungovanie slizničnej imunity. Najľahšie sa aplikuje prostredníctvom nosového spreja. Používanie nie je obmedzené dĺžkou užívania ani frekvenciou za deň.“

 

Čo sú to alergény

Pojmom alergén sa označuje akákoľvek látka z vonkajšieho prostredia, ktorá je schopná vyvolať imunitnú odpoveď a klinicky nežiaducu alergickú reakciu. Alergický zápal postihuje celý organizmus. Na zapálené sliznice sa ľahko naviaže iná infekcia.

 

Viac sa o alergénoch a skríženej peľovej alergii môžu čitatelia dozvedieť z tohto zdroja: zdravie.pluska.sk/zdravy-zivot/pelovym-alergikom-hrozia-skrizene-reakcie-ake-plody-siahnu-zivot .

Uvádza sa tam aj to, že s palinou a ambróziou skrížene reaguje koreňová zelenina - mrkva, petržlen, zeler - aj uvarený, koreniny ako sú rasca, koriander, tymián, oregano, estragón, čaje a likéry s obsahom paliny. Ale aj nerafinovaný slnečnicový olej, banán, melón, Ďalšími potravinovými alergénmi sú arašidy, horčica, kôrovce, mäkkýše, mlieko, obilniny s lepkom, orechy, ryby, sezamové semená, sója, vajcia, vlčí bôb.

 

Čo pomáha

Po prechádzke vonku sa odporúča často si umývať vlasy. Vždy treba užívať predpísané protialergické lieky v tabletách, vrátane tých s obsahom kortikoidov. Práve denné používanie Vincentky umožňuje alergikom  vystačiť si s nižšou dávkou kortikoidov, než bez tejto podpory. Na zvýšenie imunity (okrem Vincentky Nasalis) sa používajú aj špecializované doplnky výživy z prepeličích vajec, alebo pivovarských kvasníc a pod. 

 

Čo by mali mať alergici pri sebe

Ak už alergik vie, že môže dostať anafylaktický šok, či inú dramatickú reakciu, mal by mať pri sebe pohotovostný balíček – adrenalínové pero, kortikoidy, antihistaminiká, sprej na rozšírenie priedušiek.

 

Suché a veterné počasie roznáša alergény široko-ďaleko a znemožňuje aj alergikom športovanie vonku. Chvíľky oddychu pre nich prichádzajú až večer a hlavne po daždi. Jedným z mála pomocníkov je v taký čas minerálna voda Vincentka. Sprej vo vrecku s Vincentkou je nevyhnutným sprievodcom pri každom dlhšom opustení domova. Stačí po jednom-dvoch strieknutiach do každej nosnej dierky, vyfúkať si nos a dýchanie je opäť voľné.

 

Alergia je neprimeraná odpoveď imunitného systému na podnety z okolia

Okrem jesenných alergií (palina ,ambrózia) sú aj jarné (lieska, jelša, breza) a letné z tráv (lipnicovité). Alergia postihuje celý organizmus, nielen nos a sliznice. Alergie môžu prechádzať z jedného druhu do iného– ekzémy, potravinové alergie, bronchiálna astma. Známe sú skrížené alergie. Pravdepodobnosť, že niekto bude alergikom rastie s výskytom alergie v rodine. Môže za to dedičnosť, ale hlavne zmeny vonkajšieho prostredia a životného štýlu. Až 40 % populácie má k nejakej alergii vrodené predpoklady.

 

Aká je alergická nádcha

Alergická nádcha je zápal nosovej sliznice vyvolaný alergénom. Má tri základné prejavy – kýchanie, vodnatý výtok z nosa a jeho upchatie. Spočiatku nos, podnebie, hrdlo a oči len svrbia. Často sa k alergickej nádche pridruží aj postihnutie očí,  môžu sa zapáliť a opuchnúť očné spojovky a pribudnúť mierne zvýšené teploty a zvýšená únava. Ak sa alergická nádcha podcení, stav sa môže pomaly zhoršovať a môže sa vyvinúť bronchiálna astma. Liečba spočíva v obmedzení kontaktu s alergénom, riešení príčin ochorenia a odstránení príznakov - symptomatická liečba (antihistaminiká, lokálne kortikosteroidy, …) uľavujú od príznakov alergie.

 

Na symptómy pomáha aj Vincentka

Vincentku odporúčajú i alergológovia. Je neoceniteľným  pomocníkom na zvládanie ťažkostí pri peľových a prachových alergiách. Predovšetkým pomáha zlepšovať dýchanie. Dôležitú funkciu plní pri uvoľňovaní hlienov blokujúcich dýchacie cesty, dutiny a hromadiacich sa v hrtane, nose a priedušnici. Vincentka je vo všeobecnosti preto taká účinná, že obsahuje správne zloženie minerálnych látok a oxidu uhličitého. Tie vytvárajú nepriaznivé prostredie pre baktérie, rozpúšťajú hlieny, pomáhajú zvládať prejavy chorôb a pôsobia aj preventívne.

 

Vincentka sa pri každom z ochorení dýchacích ciest aplikuje určitým preferovaným spôsobom. Vincentku NASALIS a plastovú kanvičku je najlepšie použiť pri problémoch s dutinami. Aplikácia Vincentky v spreji je zas vhodná do nosa, prípadne do hrdla, kloktanie Vincentky priamo z pohára alebo z fľaše je dobré na hrtan a hornú časť priedušnice. Aplikácia vdychovaním špeciálnymi inhalátormi je ideálna na dolné cesty dýchacie.

 

Viac informácií je na www.vincentka.cz.

 

Patrí do vydania: 
September 2020