Zatvorte kuchyňu, varte na grile!

Keď je teplo, varte vonku. Na plynovom grile spravíte všetko – od polievky až po pukance. Neveríte, presvedčte sa!

Kedysi sa s príchodom teplých dní presúval život z kuchyne do letnej kuchyne. Tu sa robili prakticky všetky kuchynské práce - od čistenia zeleniny cez varenie, pečenie až po zaváranie. Dnes sa popularita letných kuchýň vracia aj vďaka plynovým grilom, ktoré vďaka delenému roštu naplno zastúpia kuchynský sporák. Variť tak môžete priamo na záhrade, pod prístreškom na terase alebo všade tam, kde chcete.

 

Gril, ktorý zastúpi sporák

Takúto službu vám spravia plynové grily. Na plynových griloch môžete variť, piecť, aj zohrievať hotové jedlo. Jednou z najpraktickejších výhod plynového grilu je jeho rýchle rozkúrenie a minimálna námaha s čistením. Stiahnuť alebo pridať plyn dokáže každý, netreba žiadne extra zručnosti. Tiež sa nemusíte po každom grilovaní zaujímať o to, koľko paliva ešte máte.

 

Dva horáky pre romantikov, šesť pre veľkú rodinu

Veľké grily vzbudzujú rešpekt už na prvý pohľad, ale nedajte sa zbytočne zviesť. V prvom rade zvážte, pre koľko ľudí budete najčastejšie grilovať. Ak ste doma dvaja – traja, poslúži vám najmenší z grilov Weber Genesis s dvoma horákmi a grilovacou plochou 51 x 48 cm, takže sa zmestí aj do tej najmenšej záhradky. Bežne veľká rodina využije 3 – 4-horákový gril. Ak sa často stretávate so svojou širšou rodinou a sú u vás doma pravidelné stretávky s kamarátmi alebo radi hostíte susedov, zaobstarajte si rešpekt vzbudzujúci šesťhorákový Weber Genesis II, na ktorom grilujú aj najznámejší šéfkuchári.

 

Pridanou hodnotou bývajú postranné horáky - na nich môžete variť napríklad omáčky, polievky, cestoviny, prudko opekať jednotlivé kúsky, kým sa na rošte pod poklopom griluje zvyšok vášho menu. Keď sme už pri tých horákoch - ak tuk z grilovaného mäsa kvapká do horákov, dymí, prská a môže sa vznietiť. Kvalitné grily majú špeciálne arómakoľajnice, ktoré zachytávajú odkvapkávajúci tuk a ten potom dáva jedlu charakteristickú arómu grilovaného pokrmu. Hľadajte ich aj pod označením „Flavorizer Bars“.

 

Uvaríte omáčku, ugrilujete kurča, upečiete pizzu

Aké jedlá dokážete na grile vyčariť, záleží od roštu. Vďaka vyberateľnému roštu do vášho plynového grilu vložíte hrniec a uvaríte polievku alebo pripravíte pukance, na pizza kameni upečiete takú pizzu, akú v žiadnej peci, vďaka otáčaciemu špízu zas ugrilujete kurča s chrumkavou kožtičkou. Nemá zmysel vypisovať tu, čo všetko sa dá so systémom Weber Gourmet BBQ vymyslieť – pozrite si to sami!

 

Príslušenstvo posúva grilovanie na vyššiu úroveň

Čo všetko vám ešte výrobca ponúka, aby bolo vaše grilovanie viac zážitkom, než len prípravou večere? Grilovanie vám uľahčí postranný stolík, odkladací priestor vozíka, už spomínaný modifikovateľný rošt, ale napríklad aj digitálna termosonda iGrill 3, ktorá vám cez aplikáciu v mobile ohlási, že vaše jedlo je už hotové. Tak dobrú chuť v príjemnom prostredí vašej záhrady!

Patrí do vydania: 
Jún 2019