Ako si vybrať na lyžovanie tie správne okuliare?

Každý športovec s minimálnym počtom lyžiarskych zážitkov môže s istotou tvrdiť, že 50 % úspešného lyžovania závisí od výberu celého vybavenia. A tu nehovoríme len o výbere lyží, oblečenia a palíc, ale aj o kúpe lyžiarskych okuliarov. Ktoré z nich sú považované za najlepšie, a ktoré modely by sa mali túto sezónu stať súčasťou vašej výbavy? To a viac si samozrejme v tomto článku povieme.

Všeobecné informácie o lyžiarskych okuliaroch

Tak ako tie bežné, aj moderné lyžiarske okuliare chránia zrak človeka pred nežiadúcimi účinkami. Samozrejme, že ide o najmä slnečné žiarenie, ktorého máme aj v zime a na vysokých kopcoch viac než by ste si niekedy mysleli. Lyžiarske okuliare toho ale dokážu oveľa viac. Silný vietor a mráz, ktorý pri následnom zjazde udiera do tváre, vám vďaka nim nemá šancu uškodiť. Rovnako tak sa vyhnete aj prípadnému snehu alebo ľadovým vločkám. Váš zrak bude neustále chránený, v strehu a disponovať tou najlepšou viditeľnosťou.

 

Na kvalite sa nešetrí

Veľa začiatočníkov má pri svojom prvom nákupe tendenciu šetriť peniaze, pretože im ide v prvom rade o adrenalín a pôžitok z lyžovania. Kúpa lacných modelov, vám ale v konečnom dôsledku môže spôsobiť ochorenie očí, pretože takéto okuliare neposkytujú ochranu proti UVA a UVB žiareniu.

 

To je dôvod, prečo si profesionáli vyberajú Oakley okuliare, kvalitnú slnečnú ochranu zraku, ktorá slúži ich majiteľom tak dlho, ako je to možné. Svetovo známa značka tej najlepšej lyžiarskej optiky, ktorá spája v sebe tie najlepšie vlastnosti.

 

Veď si to len predstavte, koľko miliónov farieb a všetko naokolo nás v rôznych svetelných podmienkach dokážu naše oči zachytiť. Počas vyššej rýchlosti pri lyžovaní to však môže byť už menší problém a zrak tak zrazu potrebuje pomoc. A všetko to práve zohľadňuje vo svojich modeloch lyžiarskych okuliarov značka Oakley, z ktorej ponuky si pohodlne môžete vybrať aj vy.

 

Vetranie a ventilácia

Veľmi dôležitou vlastnosťou pri výbere takýchto okuliarov alebo masky je aj prítomnosť vetrania. Je skvelé, ak je regulovaná a osoba potom schopná odstránenia nahromadenej prebytočnej vlhkosti.

 

Antifog

Mnohí výrobcovia používajú aj špeciálnu kvapalinu (prípadne fóliu) nazývanú antifog, ktorá znižuje zahmlievanie takýchto okuliarov. Absorbuje vlhkosť tak rýchlo, že nemá čas sa na šošovke kondenzovať.

 

Takýto systém znižovania zahmlievania sa považuje za veľmi efektívny, ale musíte si dávať pozor na  jeho údržbu, nesprávnym prístupom by sa mohol špeciálny povlak poškodiť.

 

 

Správny tvar okuliarov je základ

V procese nákupu si je dôležité masku alebo okuliare správne premerať, vyskúšať a zafixovať. Na tvar okuliarov by ste mali dávať pozor, pretože vám musia poskytnúť bezproblémový uhol pohľadu aspoň 120 stupňov.

 

Je veľmi dôležité, aby sa tesne prilepili na tvár, neboli žiadne medzery medzi povrchom modelu a pokožkou. Ak sa predsa len vyskytnú, nárazy prudkého vetra môžu okuliare uvoľniť, čo tiež prinesie nepríjemné pocity. Pre ich uchytenie a bezpečnosť slúžia niekedy aj špeciálne popruhy.

 

O niekoľko mesiacov je tu zima a lyžiarske strediská budú preplnené záujemcami o lyžovanie. Ak sa chcete k nim pridať aj vy a užiť si takúto dovolenku, nezabudnite si do svojej výbavy vybrať tie najlepšie lyžiarske okuliare, ktoré váš zrak v tomto špecifickom teréne ochránia bez najmenších problémov.

 

Lyžiarske okuliare - www.eyerim.sk/ski-goggles/

Oakley okuliare - www.eyerim.sk/ski-goggles/brand/oakley/

Patrí do vydania: 
September 2018