Barokové festivaly v Českej republike

V Českej republike môžete zažiť barok všetkými zmyslami! Vydajte sa spoznať mystickú barokovú omšu, ochutnať tradičné koláčiky, vypočuť si barokové skladby alebo obliecť si barokový šat. A kam inam vyraziť než na niektorý z barokových festivalov?

Letný barokový festival 2017

10. júna – 19. augusta, Plzenský kraj

Baroková hudba sa v priebehu letných mesiacov naplno rozoznie aj v uliciach miest Plzenského kraja. Okrem koncertov sú pripravené divadelné predstavenia, pútnické omše, výstavy, tematické slávnosti, ochutnávky barokových menu či napríklad barokový ohňostroj. Osem hlavných slávností sa uskutoční v najvýznamnejších lokalitách kraja. Môžete sa vybrať do Mariánskej Týnice, do kláštora Kladruby alebo Plasy, na zámok Manětín a Hrádek u Sušice alebo do miest Tachov a Klatovy. Pre návštevníkov budú vypravené špeciálne autobusy s nástupom v Plzni a so zastávkami po trase. Pripravené sú aj zvýhodnené balíčky zahŕňajúce cestovné a vstupné.

 

Olomoucké barokové slávnosti

6. júla – 30. júla, Olomouc

V Olomouci sa budú konať Olomoucké barokové slávnosti. Každý večer od pol siedmej sa v Umeleckom centre UP v Jezuitskom konvikte uskutoční predstavenie pôsobivých barokových opier v nádherných kostýmoch a s dobovými kulisami. Cez deň sa zasa môžete vydať na tematické prehliadky mesta mapujúce olomoucký barok zo všetkých strán alebo si môžete pochutnať na šesťc hodovom barokovom menu v reštaurácii Atmosphere. Pripravené sú aj špeciálne ubytovacie balíčky, ktorých cena zahŕňa ubytovanie vo vybraných hoteloch a vstup na barokové predstavenie. Vstupenky na jednotlivé podujatia je možné kúpiť na internetových stránkach usporiadateľa.

 

Dni barokovej tradície v Litomyšli

13. augusta – 20. augusta, Litomyšl

O tom, že barok neznamená len hudbu, tanec a veselú zábavu, sa presvedčíte na duchovno-kultúrnom festivale v Litomyšli. Ten chce ľuďom priblížiť barokovú zbožnosť a spiritualitu a poukázať na dedičstvo, ktoré zanechali v českej kultúre. Na programe sú jednak duchovné, jednak výlučne kultúrne podujatia a na všetky je vstup zdarma. Čakajú vás barokové omše, púte, komentované prehliadky chrámov, tematické prednášky alebo koncerty. Počas celého festivalu bude otvorená výstava barokovej liturgie v budove prepoštstva.

 

Hortus Magicus

2. – 3. septembra, Kroměříž – Libosad

Okázalý život na viedenskom dvore cisára

Leopolda I. z rokov 1640 až 1705 je inšpiráciou tohtoročného festivalu Hortus Magicus. Návštevníci zažijú tanečné produkcie, divadelné a hudobné predstavenia, pozrú si commedie dell’arte a čaká ich aj baroková jazdecká drezúra! Počas obidvoch festivalových dní bude k dispozícii obľúbená požičovňa barokových kostýmov a štýlová kvetinová výzdoba, tematicky vychádzajúca z námetu leopoldovských slávností. Hortus Magicus je koncipovaný aj ako rodinný festival. Deti všetkých vekových kategórií sa preto môžu tešiť na Veľkú cirkusovú rozprávku, ale takisto na zábavné edukačné programy. Festivalovou novinkou tohto ročníka bude storytelling, teda divadelný žáner zameraný na rozprávanie príbehov. Kvetná záhrada je na to ako stvorená a témou bude, samozrejme, aj osobnosť a doba cisára Leopolda I. Objavujte Česko a vyberte si z viac ako 40 000 možností, kde v Česku stráviť víkend alebo dovolenku.

 

Inšpirujte sa na stránkach www.kudyznudy.cz a ceskozemepribehu.cz

 

Patrí do vydania