Prechodné obdobie je zaťažkávajúcou skúškou pre imunitný systém

Čas, kedy sme väčšinu dňa trávili vonku, je nenávratne preč. Ráno odchádzame za tmy a večer prichádzame za tmy, takže si prakticky vôbec neužijeme slnko, ktoré občas vykukne. Ak chcete prežiť v zdraví toto prechodné obdobie, budete musieť posilniť svoj organizmus nielen zvonka (výmenou tenkej bundy za kabát alebo hrubú bundu), ale aj zvnútra.

Neznižujte príjem vitamínov, ktoré posilňujú imunitný systém

Pomaly, ale isto začína obdobie mandarínok, pomarančov, grepov a rôzneho iného ovocia. Nevyhýbajte sa mu, pretože práve citrusové ovocie vám dokáže zabezpečiť vitamín C, ktorý je veľmi potrebný pre ľudský organizmus. Ochráni váš imunitný systém pred chorobami – najmä pred chrípkou. Vynikajúcim liekom na podráždené hrdlo je horúce mlieko s roztopeným maslom. Pohladí vaše podráždené hrdlo a pomôže vám urýchliť proces hojenia. Dávajte si však pozor na intoleranciu laktózy. Tá by vám mohla spôsobiť zbytočné komplikácie. Keď tak, pite bezlaktózové mlieko.

 

Miestnosti prekúrte, ale neprehrievajte

Aby ste sa vyhli oslabeniu imunitného systému, musíte dodržiavať nasledujúce pravidlo – miestnosti síce vykurujte, ale neprekurujte. Prečo je dôležité, aby ste miestnosti príliš nevykurovali? Najmä preto, lebo tým utrpia oči, ale i nosná sliznica. Príliš vysoké teploty vysušujú oči a tým pádom spôsobujú neznesiteľné bolesti hlavy. Aby ste sa vyhli narušeniu prirodzeného cyklu imunitného systému, miestnosti neprekurujte a snažte sa čo najviac chodiť na čerstvý vzduch. Pravidelné prechádzky v prírode a celkovo na čerstvom vzduchu posilnia váš imunitný systém. Ak máte v dome aj krb, dávajte si pozor na jeho pravidelné čistenie, pretože zanedbanie čistenia krbu spôsobuje hromadenie prachu, ktorý môže dráždiť vaše dýchacie cesty a spôsobovať tak problémy s dýchaním.

 

Vyhýbajte sa chladeným nápojom

Počas prechodného obdobia sa snažte vyhýbať akémukoľvek chladenému nápoju. Aj jedno pivo by vás mohlo položiť na kolená, preto ak máte doma čaj, spravte si ho. Práve čaje posilnia imunitný systém a zároveň vás zahrejú, keď vám je zima. Šálka Matcha čaju s koliečkom citrónu vás postaví na nohy a verte, či nie, zabráni chrípke, aby vás skolila. Chrípka veru nie je dobrá kamarátka.

Patrí do vydania: 
November 2016