Najkrajšia nevesta je v bielom

Každá nevesta by mala mať niečo nové – väčšinou je to bielizeň, niečo požičané – svadobné šaty, niečo staré – napríklad prstienok po babičke, niečo modré – podväzok s modrou stužkou, a niečo darované.

Vo februári 2004 uplynul rok od slávnostného otvorenia značkového svadobného salónu PRONUPTIA DE PARIS v Bratislave. Bola som na tomto nezvyčajnom koktaile svadobných šiat, spoločenských rób, exkluzívnych pochúťok v štýlovo zariadenom interiéri. Po roku som do salónu zavítala opäť a namiesto pozvaných hostí som tu stretla budúce nevesty so svojimi poradkyňami. Boli úplne oddané skúšaniu, prezliekaniu a vyberaniu tých najvhodnejších šiat a doplnkov. A priznám sa, že to vôbec nemajú ľahké.
Vidieť nespočetné množstvo modelov a dokázať si z nich vybrať ten, ktorý umožní mladej dáme byť v svadobný deň tou najžiadanejšou a najkrajšou nevestou, to je sen každej budúcej nevesty.
Pronuptia de Paris vznikla v roku 1958 v Paríži a každoročne ponúka 200 nových modelov svadobných šiat. V súčasnej dobe teda už 46 rokov predstavuje špičku vo svete svadobnej a spoločenskej módy.
Medzi tvorcov svadobných šiat pre Pronuptiu patria OLIVIER CHEVALIER, STEVEN DAVOS, ELIZABETH BARBOZA. CHRISTIAN LACROIX pripraví exkluzívne pre Pronuptiu každý rok desať modelov svadobných šiat. Každé svadobné šaty z Pronuptie sú jedinečným modelom tvoreným vždy z iného materiálu, najčastejšie z hodvábu, batistu, drahých krajok, hodvábnych taftov, mušelínu, doplnené výšivkou, perlami či nádhernými kvetinovými, ale i modernými vzormi. Každý model nesie znak jedinečnosti tak, ako je Pronuptia jedinečná vo svete nielen tým, čo ponúka, ale aj ako to ponúka. Tieto svadobné modely nenájdete nikde inde, iba v značkových salónoch Pronuptia de Paris. Výhradným dovozcom a majiteľom značky pre ČR a SR sú Emil Halahija s manželkou. Položila som im niekoľko otázok, ktoré určite zaujmú budúce nevesty.

Aké služby ponúkate svojim zákazníkom?

Základom našej ponuky sú svadobné šaty a pánske obleky. Zo širokej ponuky nových modelov, ktoré sú určené pre celý svet, vyberáme do našich salónov každý rok 60 nových modelov. Pánske obleky nepodliehajú móde natoľko ako dámske šaty, napriek tomu ponúka firma ročne 30 nových modelov. Z toho vyberáme 6 až 10 modelov vo veľkostiach 48 až 60. Okrem svadobných šiat a pánskych oblekov ponúkame nádherné spoločenské róby na stužkové, plesy, promócie a iné slávnostné udalosti. Detské dievčenské šatôčky si dievčatká užijú hlavne pri prvom svätom prijímaní alebo ako družičky na svadbách. Túto službu ponúkame aj pre chlapcov od 2 do 14 rokov, ktorí majú možnosť vybrať si z viacerých druhov chlapčenských oblekov. Z ďalšej širokej ponuky spomeňme rôzne ozdoby do vlasov, ako závoje, korunky, rôzne drobné kvietky, klobúky, bižutériu, svadobné črievičky, podväzky, štóly, šály, peleríny, svadobné kytice, výzdobu áut, oznámenia, snubné prstene.

Ako ste pripravení uspokojiť želania neviest s nekonvenčnými predstavami a nekonvenčnými postavami?

Myslím, že veľmi dobre. Dnes sme na našom trhu už dvanásť rokov a za túto dobu nevesty spoznali, že naše hlavné atribúty sú práve nekonvenčnosť, originalita a výnimočnosť. Vedia, že okrem klasickej romantickej módy ponúkame aj množstvo extravagantných modelov. Napríklad model GERICAULT je v country štýle, modely ESPOIR, CIGALES sú v rustikálnom štýle... Zaujímavý štýl je FLUIDE a modely MIRAGE a MARINA. Tieto modely sú z ľahučkého mušelínu.
Štýl TRAPEZE – to sú rozmanité nazberkané modely z ľahších aj pevnejších materiálov. Samozrejmosťou je romantický štýl v bielej či vanilkovej farbe. Ale ponúkame i oranžový model ADAMA, modrý model ELODIE, zlato-zelený GIOVANNA, fialovo-strieborný ELOQUENTE, model TARA v štýle kankán, štýl Sirene NEVADA atď.
Nevesty s nekonvenčnými veľkosťami náš salón vyhľadávajú pravidelne. Ponúkame množstvo modelov až vo veľkosti 52.

Aké trendy sa odrážajú v móde svadobných šiat v súčasnosti?

V roku 2004 stále prevláda romantická móda. Vanilková farba pomaly ustupuje konzervatívnej bielej. Trendom je teda návrat k tradíciám. Korzet je pomaly potlačený empírovým štýlom. Šaty sú často zdobené iba jemným vyšívaním. Znovu sa vracia silueta predĺženej vlečky, lodičkové výstrihy, korzetové výstrihy, špagetové ramienka. Dôraz sa kladie na stopercentne vypracovaný strih. Len tak môže jeho krása vyniknúť.

Ktorý model by ste ponúkli dievčatám z novej kolekcie v tomto roku?

Myslím, že romantické nevesty určite uspokojí model MAHORA. Jednoduchý saténový model s lodičkovým výstrihom bohato lemovaným ružami v bielej farbe, hladká sukňa je doplnená mušelínovou vlečkou posiatou ružami.
Nevestám uprednostňujúcim triezvejšie, jednoduchšie riešenie ponúkame model ADAMA – riasené šaty v oranžovej farbe na ramienka. Pre najnáročnejšie nevesty je určený model CAMERON od Stevena Davosa – nádherný nápad, ako spojiť model županu a morskej vlny s golierom anglickej kráľovnej. Športovo založené nevesty si môžu vybrať krátke šaty alebo kostým, napríklad model MOSKYTO.

Čo robí nevestu nevestou?

Topánočky ako pre Popolušku. Treba mať napamäti, že aj keď v nich nemusíte pretancovať celú noc, mali by ste v nich kráčať dôstojne k oltáru.
Bielizeň. Magická svadba by sa nemala zaobísť bez krásnej novej bielizne. Veď každý muž túži objavovať, zažiť dobrodružstvo a zároveň ocitnúť sa v rozprávke.
Náušnice a náhrdelník. Pri výbere šperkov treba radšej ubrať ako pridať. Jemné šperky na krku, krížik, tancujúce perly alebo len jemné náušnice vhodne doplnia svadobné šaty zo salónu Pronuptia.
Snubný prsteň. Je symbolom pevnosti, lásky a vernosti. Bohatá ponuka snubných prsteňov vás určite uspokojí dizajnom, materiálom, ale i cenou.
Podväzok – niečo pre šťastie.
Každá nevesta by mala mať niečo nové – väčšinou je to bielizeň, niečo požičané – svadobné šaty, niečo staré – napríklad prstienok po babičke, niečo modré –podväzok s modrou stužkou, a niečo darované.
Vôňa. Nevestu by mal sprevádzať obláčik čistej nevtieravej vône.

A ako je to so svadobnými tradíciami?

Svadobné tradície sa dodržiavajú dodnes. Je to obľúbené spestrenie svadobného obradu. Niektoré sa tradujú v rodine, niekde ich zabezpečujú starejší. Kto nevie, aké tradície sa na svadbách dodržiavajú, môže tieto informácie získať z nášho svadobného magazínu, ktorý obsahuje aj časť tradičné svadobné zvyky. Dozviete sa o zvykoch zahaľovania tváre závojom, o tradičnom rodičovskom požehnaní a mnohých ďalších.

Vy vydávate na pomoc snúbencom svadobný magazín?

Áno, tento rok to bude jeho piate vydanie, ale prvé aj pre Slovenskú republiku. Tento magazín prichádza na pomoc snúbencom vo chvíli, keď si nevedia rady a potrebujú informácie, ako a kde začať, a pomôže im na nič nezabudnúť. Vydávame ho jedenkrát ročne v náklade 50 000 ks. Predávame ho v novinových stánkoch za 49 korún. V našich salónoch a v prevádzkach našich partnerov, ako sú kvetinárstva, cukrárne, kaderníctva, hotely, fotoateliéry atď., ho nevestám dávame bezplatne. Na Slovensku práve začíname pripravovať prvé číslo tohto časopisu a dúfame, že ho našim snúbencom čoskoro ponúkneme.

Navštívili váš salón nejaké známe osobnosti?

Každá nevesta, ktorá navštívi náš salón, je pre nás osobnosť. Z tých najznámejších náš salón rada navštevuje pani Repčíková. Jej vynikajúci vkus ju vždy neomylne zavedie k modelu, ktorý ju perfektne odeje. Kaprálikovci tiež podľahli jedinečnému vkusu Pronuptie. Gabika Škrabáková sa chcela „vydávať“ v modele CAMERON od Stevena Davosa.

S akým predstihom si treba vybraté šaty rezervovať?

Ideálne je zabezpečiť si svadobné šaty 3 – 5 mesiacov dopredu.

Aké sú základné pravidlá pri výbere šiat?

Čím slávnostnejšia svadba, tým honosnejšie môžu byť aj svadobné šaty.Treba si určiť, koľko chceme do svadobnej toalety investovať. Pri výbere šiat je dôležité dbať na to, aby sa model typovo hodil k neveste. V tom odborne poradí náš školený personál.

A teraz najdôležitejšia otázka: aké sú cenové relácie za požičanie a kúpu svadobných šiat?

Svadobné šaty a pánske obleky je možné si u nás požičať alebo kúpiť. Cena za požičanie svadobných šiat sa pohybuje podľa modelu od 3400 Sk do 11 900 Sk na 3 až 5 dní. Pánsky oblek si môžete požičať od 1500 do 2500 korún na 3 až 5 dní. Náročnejší zákazníci si môžu vybraný model kúpiť na objednávku. Detské šatôčky na prvé sväté prijímanie požičiavame od 1600 Sk.

Je ešte niečo, čo by ste odkázali našim čitateľom?

Čitateľom by som rada popriala chvíle plné pohody, veľa zdravia, pracovných a osobných úspechov, ale hlavne veľa lásky.