Geniálny Marc Jacobs

Marc Jacobs je v módnom svete tak trochu unikát. Tento dizajnér okrem rovnomennej značky Marc Jacobs a jej druhej línie Marc by Marc Jacobs už totiž 15 rokov úspešne šéfuje luxusnej značke Luis Vuitton. Nápaditému Američanovi sa teda podarilo ovládnuť popredné priečky v predajnosti hneď na troch dizajnérskych frontoch. A módny svet je mu za to nesmierne vďačný. Veď kde by dnes bola legendárna kabelka Luis Vuitton Murakami, keby pri jej zrode nestál práve Marc Jacobs. Istotne nie medzi najpredávanejšími kabelkami sveta.

Vychovala ho stará mama

Jacobs to v detstve nemal vôbec ľahké. Marc sa narodil v roku 1963 židovským rodičom v New York City pulzujúcom umením. Otec mu zomrel, keď mal necelých 7 rokov, a matka následne strávila zvyšok jeho detstva hľadaním ďalšieho partnera. Skúšala sa ešte trikrát vydať a malého Marca neustále ťahala od jedného partnera k druhému. Mladý chlapec nakoniec našiel útočisko u svojej starej mamy, ktorá ho vychovala. Babka okrem rodinného zázemia naučila malého chlapca aj štrikovať. A bola to práve táto zručnosť, ktorá mu o pár rokov neskôr zaručila prvý veľký úspech. Po strednej umeleckej škole sa nádejnému umelcovi podarilo zapísať na prestížnu Parson’s School of Design. Škola známa ako vstupné dvere do sveta módy naučila návrhára veľa o technike práce s látkami. V poslednom ročníku sa hviezde mladého Jacobsa podarilo zažiariť naozaj výrazne. So svojou absolventskou šou vyhral hneď tri ceny naraz. Jeho práce boli až natoľko dobré, že okrem odbornej poroty zaujali aj bohatú majiteľku newyorského butiku Charivari Barbaru Weiserovú.

Štrikované svetre

Jacobsova absolventská kolekcia pozostávala zo štrikovaných svetrov, ktoré sám navrhol a prácne uštrikoval spolu so svojou milovanou babičkou. Barbara Weiser z Charavari bola štýlovými kúskami ohúrená natoľko, že mladého Jacobsa najala ešte pred jeho oficiálnym dokončením školy. Vznikla tak kolekcia svetrov s názvom Marc Jacobs for Marc and Barbara.

Viac sa dočítate v májovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania