Artróza striehne na každého

Pocítili ste bolesť v kĺboch? Trápi vás stuhnutosť po dlhšom sedení či ležaní a obmedzená pohyblivosť? Príčinou môže byť opotrebovaná chrupavka v kĺbe. Najčastejšie kĺbové ochorenie je artróza.

Choroba prichádza pomaly a nenápadne. Začína ju ohlasovať napríklad praskanie v kĺboch pri pohybe. Prvým príznakom býva bolesť a stuhnutosť, ktorá sa stratí, ak kĺbom začneme pohybovať. Najčastejšie miesto výskytu bolesti a stuhnutosti je koleno, šija, bedrový kĺb, bedrová chrbtica, malé kĺby rúk. Primárnu artrózu podmieňuje abnormálne opotrebovanie a trhliny v chrupavke v kĺbe, čo je prirodzený dôsledok starnutia. Používaním sa chrupavka opotrebúva, hoci sa aj priebežne obnovuje. Pri pohybe dochádza v kĺboch k väčšiemu treniu a podráždeniu. Ak je prirodzená schopnosť obnovy chrupavky menšia ako rozsah poškodenia, človek začína mať vážnejšie problémy. Po degenerácii chrupavky zostávajú konce kostí v kĺbe odhalené a na ich okrajoch sa vytvárajú výrastky. Artróza najviac postihuje ľudí po 45. roku života a viac ženy ako mužov.

Keď sa choroba hlási

Na začiatku je pocit, akoby sa vám zadreli kĺby. Máte ich menej pohyblivé a začína sa hlásiť bolesť. S pribúdajúcim vekom alebo pri nadmernej záťaži dochádza k postupnému opotrebovaniu chrupavky, ktorou sú kĺby obalené. Čím ďalej, tým je menej elastická, jej povrch začína byť nerovný a prestáva tlmiť tvrdé nárazy. Dochádza k obmedzeniu pohybu a nastupuje bolesť. Typická je takzvaná štartovacia bolesť, ktorá po rozhýbaní zmizne, ale neskôr sa dostavuje nielen pri každom pohybe, ale aj v pokoji a dokonca aj v noci. Prvými príznakmi teda sú bolesť a stuhnutosť, neskoršie aj obmedzená pohyblivosť, nestabilita a deformácia kĺbov. Pri kolenných kĺboch je typická bolesť pri námahe, zvyčajne pri chôdzi na nerovnom teréne, hore schodmi. Pri bedrových kĺboch cítime bolesť v oblasti slabín a niekedy vystreľuje aj do stehien.

Najlepšia je prevencia

Lieky proti bolesti nie sú v tomto prípade tým najlepším riešením. Na niekoľko hodín bolesť potlačia, tá sa však zasa vráti. Najlepšou prevenciou je pohyb a primeraná hmotnosť. Medzi odporúčané športy patrí cyklistika, plávanie, bežecké lyžovanie, beh v mäkkom teréne (tvrdý terén pôsobí na pohybový aparát nepriaznivo), turistika, joga alebo hoci aj každodenné dlhšie prechádzky. Význam v rámci preventívnych opatrení majú masáže, sauna, pobyt v kryokomore, a pravdaže, strava bohatá na vápnik, iné minerály a vitamíny. Odborníci odporúčajú pribaliť si, najmä vo veku okolo štyridsiatky, k športovému výstroju raz ročne aj kúru prípravkami ArthroStop Rapid® a Arthrostop Hyal®.

Arthrostop® - chráni, vyživuje a regeneruje

Rovnako ako v motore auta musí byť olej, aby sa nezadrel, vo vašom kĺbe musí byť dostatočné množstvo kĺbovej tekutiny. Práve tá slúži ako „mazadlo“ vnútri kĺbu, ktoré udržuje vzájomný pohyb kĺbových plôch bez trenia, a tým zlepšuje pohyblivosť kĺbu. Kĺbová tekutina je zároveň zdrojom dôležitých živín pre kĺbovú chrupavku. Medzinárodná skupina odborníkov na problematiku artrózy pod záštitou Európskej ligy proti reumatizmu (EULAR) vypracovala na základe viac ako sedemsto klinických štúdií odporúčanie, ako efektívne zmierniť prejavy artrózy. Veľmi dobré výsledky sú najmä s látkami glukózamínsulfát, chondroitínsulfát a kyselina hyalurónová. Odporúča sa kombinácia výživových doplnkov ArthroStop Rapid® a ArthroStop Hyal®. ArthroStop Rapid® obsahuje neobyčajne účinný výťažok z kôry indického stromu Boswellia serrata, používaný po stáročia v indickej medicíne. Boswellin má protizápalové a analgetické účinky, ktoré boli preverené aj v klinickej praxi. ArthroStop Rapid® je obohatený o vitamín C a mangán, látky s pozitívnym vplyvom na metabolizmus spojivového tkaniva. Glukozamínsulfát a boswellové kyseliny nemajú nežiaduce účinky ako niektoré protireumatické lieky a ich účinok pretrváva najmenej dva mesiace po skončení terapie. Arthrostop Hyal® je „mazaním“ pre naše kĺby. Je unikátnou novinkou – obsahuje prírodný extrakt kyseliny hyalurónovej, ktorý chráni, vyživuje a regeneruje kĺbovú tekutinu.

Potvrdená garancia

ArthroStop® má stopercentnú kvalitu a obsah účinných látok, čo potvrdzuje aj certifikát Good Manufacturing Practice (GMP). Klinická štúdia realizovaná v Národnom ústave reumatických chorôb v Piešťanoch potvrdila výbornú účinnosť prípravku.

Výživové doplnky ArthroStop® žiadajte v lekárni alebo na www.arthrostop.sk