Mag. Herbert G. Pfeiffer, člen predstavenstva PSS, a. s. - Ako si vybudovať vlastný domov

Život nám ponúka mnoho ciest, ktorými sa môžeme uberať. Nezáleží na tom, čo robíme, ale v čom sme užitoční a čo za nami zostane. O svojej životnej ceste a profesionálnych úspechoch sme sa rozprávali s Mag. Herbertom G. Pfeifferom, členom predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne, a. s.

Narodili ste sa v susednej Viedni a tam ste absolvovali aj štúdium hospodárstva. Ako sa ďalej vyvíjal váš profesijný život?

Keďže život človeka, aj ten profesijný, je plný udalostí, zvratov, úspechov a niekedy aj neúspechov, skúsim odpovedať v krátkosti, telegraficky. Počas svojho života som mal možnosť pracovať a získavať rozsiahle skúsenosti v oblasti medzinárodného marketingu, bytového hospodárstva, priemyselnej politiky a priamych zahraničných investícií. Od roku 1994 pôsobím na Slovensku vo funkcii člena predstavenstva PSS, a. s. Za jeden z vrcholov kariéry a určite aj ocenenia mojej práce aj práce všetkých mojich kolegov v Prvej stavebnej sporiteľni, a. s., môžem považovať moje zvolenie za prezidenta Európskeho zväzu stavebných sporiteľní v októbri 2007.

Ste aj členom poradenskej siete HUMAN zameranej na humanizáciu bývania v rámci Európskej hospodárskej komisie (OSN ECE) v Ženeve. Aká je vaša konkrétna úloha?

Keďže som určitý čas vo svojom profesijnom živote pracoval v oblasti bytovej výstavby a v oblasti jej financovania pôsobím dodnes, vďaka nadobudnutým skúsenostiam prijímam pozvanie diskutovať na túto tému. Spolupracujem aj na štúdiách, ktoré táto organizácia pripravuje. Ako expert pôsobiaci v inštitúciách zriadených OSN najčastejšie vystupujem na fórach zastrešených práve touto medzinárodnou organizáciou. Napríklad osobne som inicioval štúdiu  o sociálnom bývaní aj informačný profil krajín v oblasti bývania.

V čom vidíte najväčší význam tejto činnosti?

Človek vždy pracuje len vo svojom vymedzenom sektore a zaoberá sa len tým, čo je predmetom jeho činnosti. Práca v týchto uznávaných medzinárodných organizáciách rozširuje nielen môj obzor, ale vidím v tom aj prínos pre spoločnosť. Je veľmi dôležité neustále poukazovať na bývanie ako na celospoločenský fenomén a z neho vyplývajúcu potrebu podpory financovania bývania ako jednu z priorít každej vlády v každom štáte na svete. Toto pôsobenie na medzinárodnom poli mi umožňuje porovnávať aj rámcové legislatívne podmienky v oblasti bývania v rôznych krajinách. Každá krajina využíva iný spôsob, favorizuje iný model. Vziať si z každého modelu podľa možnosti to najlepšie, to je cesta, ako pozitívne ovplyvniť vývoj bytového sektora.

Uplatňovanie pravidla „vziať si vždy to najlepšie“ nie je závislé aj od finančných podmienok tej ktorej krajiny?

Ako vari vo všetkých ľudských činnostiach aj v oblasti bývania je mimoriadne dôležitá práve oblasť financovania.Samotné financovanie je len jeden, aj keď veľmi významný, prvok z celku. Pri hľadaní východísk sa preto nemôžem koncentrovať len na financovanie bytovej výstavby, ale aj na všetky jej rámcové podmienky a legislatívu, ktoré sú nevyhnutné pre efektívny rast bytového hospodárstva.

viac sa dočítate v októbrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.