Pupočníková krv - Nádej na liečbu mnohých ochorení

Krv je bezpochyby symbolom života, bez nej by totiž ľudský organizmus nefungoval. Túto skutočnosť ovláda takmer každý z nás, ale čo viac viete o tejto blahodarnej tekutine? A pritom prvé záznamy o použití krvi pri liečbe chorých pochádzajú spred 4 500 rokov z hrobiek starobylého Egypta. Ide o slávne „púšťanie žilou“, ktoré sa ako liečebná metóda používalo celé tisícročia.

Pupočníková krv

Objav krvotvorných kmeňových buniek v pupočníkovej krvi je známy od sedemdesiatych rokov dvadsiateho storočia. Prvým príjemcom tejto krvi bol chlapec trpiaci na Fanconiho anémiu a darcom bola jeho malá sestra. Toto úspešné použitie pupočníkovej krvi sa uskutočnilo v Paríži v roku 1988. Pojem pupočníková krv bol zavedený až v súvislosti s jej možným využitím na transplantáciu. Je to krv novorodenca, ktorá sa odoberá zo žíl pupočníka a placenty ihneď po narodení dieťaťa a po prestrihnutí pupočnej šnúry. Pupočník a placenta sú po pôrode pre dieťa už nepotrebné a sú štandardne považované za biologický odpad. U detí krátko po narodení i u dospelých sídli krvotvorba výhradne iba v kostnej dreni niektorých kostí. Toto vysvetľuje, prečo sa krvotvorné kmeňové bunky nachádzajú v pupočníkovej krvi novorodenca.

Eurocord-Slovakia

Eurocord-Slovakia vznikol v roku 1997 ako občianske združenie, ktorého hlavným poslaním je realizácia, propagácia a koordinácia aktivít vedúcich k využitiu kmeňových buniek z pupočníkovej krvi na liečbu a výskum. Eurocord-Slovakia rozvíja verejný register darovanej pupočníkovej krvi, ktorú získava od dobrovoľných darkýň. Pripravuje na vlastné náklady transplantáty z pupočníkovej krvi určené na indikovanú súrodeneckú transplantáciu. Od roku 2001 Eurocord-Slovakia zabezpečuje odber, spracovanie, zamrazenie a dlhodobé uskladnenie pupočníkovej krvi pre vlastnú potrebu dieťaťa na území bratislavského kraja. Vedecko-výskumné a spracovateľské laboratórium Eurocord-Slovakia pracuje na princípe správnej výrobnej praxe (GMP), ktorú garantuje Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Kvalita poskytovanej služby je ďalej garantovaná aj povolením Ministerstva zdravotníctva SR. Viac informácií o spoločnosti sa dozviete na webovej stránke www.eurocord.sk