Paradajky - Zdravie na tanieri

V kuchyni si ich vo veľkom osvojili Taliani. Pochádzajú z trópov Strednej či Južnej Ameriky, no málokto vie, že si na nich pochutnávali už Aztékovia. Obsahujú minimum kalórií a ich príprava je rozmanitá. Sú zdravé, môžeme vďaka nim zhodiť nejaké to kilečko navyše a k tomu všetkému nám prinášajú úsmev na tvár.

Z histórie

Ich pôvod siaha do ríše Aztékov. Zo svahov Ánd v Mexiku sa dostali v šestnástom storočí vďaka Krištofovi Kolumbusovi do Európy. Spočiatku sa považovali za okrasnú rastlinu a mnohí sa domnievali, že sú smrtiacim jedom alebo afrodiziakom. Na tanieri sa objavili najprv na španielskych dvoroch, neskôr ich chuti „prepadli“ ďalšie južanské národy. Kulinárskou prísadou sa začali stávať koncom sedemnásteho storočia a ako dominanta v talianskej kuchyni vynikli až na konci devätnásteho storočia. Dnes patria k najobľúbenejším druhom zeleniny na svete, pričom niektorí ich nazývajú aj rajským ovocím. Vďaka svojim kvalitám sa vynikajúco hodia k mnohým jedlám a ich spôsob prípravy nepozná hranice fantázie. Na naše stoly sa dostávajú v surovom stave i po tepelnej úprave a môžeme ich kombinovať takmer s čímkoľvek – s bylinkami, so syrom, s mäsom, rybami, cestovinami, so zemiakmi, s vajíčkami.

Zdravé a málo kalorické

Výhodou je, že paradajky môžeme kúpiť počas celého roka. Niet však nad sezónnu chuť! Na našom trhu sa s delikátnou chuťou objavujú práve v lete. V tomto období sú teda najlepšie, dostať ich za prijateľnú cenu a všade. Paradajky majú málo kalórií, takmer z 90 percent pozostávajú z vody. Náš organizmus zásobujú množstvom vitamínu C (v 100 g je ho asi 50 mg), lykopénom a provitamínom A. Obsahujú aj karotén, vitamíny B1, B2, B3, kyselinu listovú, citrónovú a jablčnú. Nechýbajú v nich ani minerálne látky, ako draslík, sodík, horčík, fosfor či vápnik, a stopové prvky, najmä jód. Vďaka výživným a ochranným vlastnostiam ovplyvňujú tvorbu krvi a môžu pomôcť pri dne, reumatizme, chorobách krvného obehu a ľadvín. Ich konzumácia sa odporúča pri poruchách trávenia, srdcovo-cievnych ochoreniach, vysokom krvnom tlaku. Považujú sa za vynikajúci antioxidant, brzdia rast choroboplodných baktérií v črevnom trakte a slúžia ako odvodňovací prostriedok. Posilňujú imunitu a omladzujú ducha.

viac sa dočítate v októbrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.