Orechy a oriešky - Potrava pre telo i dušu

Orechy sú mimoriadne výživnou a zdravou potravinou. Jedna až štyri hrste týchto plodov týždenne, dokážu znížiť riziko výskytu infarktu až o dvadsaťpäť percent! Čo robí orechy takými prospešnými nielen pre naše srdce?

Pozoruhodné zdravotné účinky orieškov sú dané predovšetkým ich zložením. Okrem bielkovín, vlákniny a lecitínu obsahuje každý druh orechov konkrétnu zmes vitamínov a minerálnych látok. Vo významných množstvách v nich nájdeme vitamíny skupiny B (najmä vitamín B1 a B6) zlepšujúce mentálnu bystrosť a pamäť, vďaka ktorým sa oriešky považujú za „potravu pre mozog“. Ďalej sa v orechoch nachádzajú vitamíny A, D, betakarotén a silný antioxidant vitamín E, ktorý chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Nuž a okrem iného aj kyselina listová, ktorá je mimoriadne dôležitá v tehotenstve a pri tvorbe červených krviniek. Keďže oriešky v podstate neobsahujú nijaké sacharidy, sú výbornou potravinou pre ľudí trpiacich na cukrovku. To však zďaleka nie je všetko.

Tuky – to „pravé orechové“

Oriešky sú aj vynikajúcim zdrojom minerálnych látok. Vo veľkom množstve obsahujú napríklad vápnik potrebný na stavbu kostí a prevenciu proti osteoporóze. Bohaté sú naň najmä mandle, lieskovce a para orechy. Vysoký obsah horčíka zase robí z orechov skvelú potravinu odstraňujúcu stres, nervové vyčerpanie a depresiu. Nájdete ho napríklad v kešu orechoch, arašidoch, pistáciách či mandliach. Orechy sú zaujímavé aj pre svoju schopnosť zaháňať únavu. Táto ich vlastnosť je spôsobená obsahom väčšieho množstva železa, ktoré je predovšetkým v mandliach, píniových orieškoch a lieskovcoch. Nie je ničím výnimočným nájsť v orechoch aj užitočné množstvá medi, draslíka a selénu. Je v nich dokonca aj síra, ktorá podporuje látkovú výmenu a vylučovanie toxínov. Za azda najvýznamnejšiu súčasť orechov sa však jednoznačne považujú ich nesmierne kvalitné tuky. Práve vďaka vysokej koncentrácii polynenasýtených mastných kyselín sa oriešky považujú za vynikajúceho ochrancu srdca a krvného obehu. Tieto tuky totiž podporujú prietok krvi, udržiavajú naše cievy pružné a obmedzujú nebezpečné usadzovanie cholesterolu v krvnom riečisku. Takýmto mechanizmom nás vlastne chránia pred výskytom vysokého krvného tlaku, infarktom a mozgovou mŕtvicou. Podľa posledných výskumov tuky obsiahnuté v orechoch potláčajú aj zápaly ciev a znižujú negatívne účinky stravy bohatej na nasýtené – teda zdraviu nie príliš prospešné – prevažne živočíšne tuky.

viac sa dočítate v októbrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.