Šport ako životná výzva

Zatiaľ, čo profesionálni športovci bojujú na súťažiach o umiestnenie, ostatným ide hlavne o to, aby prekonali sami seba. O tom svedčí odhodlanie mnohých športovcov „amatérov“, pre ktorých je účasť na súťaži a vidina zdolania cieľa životnou výzvou. Tá ich poháňa dopredu, aby sa stali hrdinami vlastného príbehu.

Krajina športových maniakov

Nemecko je jedna z mála krajín, ktorá masovo podporuje svojich občanov v športových aktivitách. A to nielen kvôli zdraviu, boju proti obezite a fit postave, ale aj kvôli tomu, aby ľudia hľadali v športe životnú výzvu. Takú, ktorá by ich motivovala k pravidelnému tréningu a ukázala by im nový osobný smer. Pod takouto životnou výzvou sa myslia rôzne športové súťaže – od krátkych mestských behov, plaveckých súťaží, volejbalových, basketbalových či futbalových regionálnych zápasov cez polmaratón a maratón až po dlhý triatlon. Motivovaní sú nielen profesionálni športovci, ale aj tí, ktorí sa športu venujú rekreačne alebo na amatérskej úrovni. Práve účasť na súťažiach vnáša do každodennosti „športovcov amatérov“ odhodlanie prekonať osobné ciele, ako aj samých seba. Prináša im vôľu aj disciplínu zotrvať v tréningu a pocit, že človek robí niečo pre seba aj pre svoje zdravie.

Dokázať nemožné

Meno Judith Anyango v našich kruhoch určite nikomu nič nehovorí, no vo svete nemeckého triatlonu sa o nej píše ako hrdinke. Tridsaťročná žena pôvodom z Kene žije už niekoľko rokov v Nemecku, v krajine nadšených športovcov a pred tromi rokmi si zaumienila, že absolvuje dlhý triatlon. Titul „železná žena“, ktorá sama odpláva 3,8 kilometra, na bicykli prejde 180 kilometrov a potom všetkom ešte zvládne odbehnúť maratón (42,195 kilometra), si vyslúžila 13. júla 2008. V tento deň sa zúčastnila na medzinárodnom triatlone v nemeckom meste Roth a úspešne prišla do cieľa.

viac sa dočítate v októbrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

Patrí do vydania: 
Október 2008