Nechce byť celebritou - Anne Hathaway

Je žiarivo krásna, odvážna a dokonale stelesňuje ušľachtilú ženskosť. Anne Hathaway je jednou z najtalentovanejších herečiek svojej generácie. Všestranná umelkyňa, ktorá rada tancuje, spieva a hrá divadlo, vynikla už v mladom veku, keď sa ocitla na javisku slávnej newyorskej Carnegie Hall. Na plátne preukázala stvárnením vzdorných a slobodomyseľných žien, že je schopná dokonale vykresliť portréty silne emotívnych a vášnivých postáv.

Anne, vlastným menom Whitney, sa narodila 12. novembra 1982 v newyorskom Brook­lyne v USA v rodine právnika Gerarda Hathawaya a herečky a speváčky Kate Hathawayo­vej. Má rovnaké meno ako manželka Williama Shakespeara. Anne má dvoch bratov, staršieho Michaela a mladšieho Toma, ktorý sa takisto pokúša presadiť vo filmovej branži. Aj keď sa narodila v Brooklyne, vyrastala v New Jersey, kde študovala na Millburn High School. Hoci sa snažila presadiť skôr na divadelnom poli, namiesto na Broadway zamierila do seriálu Get Real. Tento krok sa však neukázal ako úspešný a po roku stála zase na začiatku a hľadala príležitosť, aby si niekto všimol jej talent. Prišiel rok 2001, keď dostala ponuku zahrať si v romantickej komédii Denník princeznej. Úlohu získala vďaka svojej prirodzenosti. Keď totiž pri konkurze omylom spadla zo stoličky priamo pred režiséra Garryho Marshalla, ten usúdil, že postavu zakríknutej Mie ani nemusí veľmi predstierať, a bola prijatá. Táto úloha znamenala úspech a súčasne prelom v jej kariére, keď sa onedlho dočkala pokračovania pod názvom Denník princeznej 2: Kráľovské povinnosti. Za túto úlohu bola v roku 2002 nominovaná na cenu Teen Choice v kategórii najlepšia herečka v komediálnom filme. Inak kvôli pokračovaniu Denníka princeznej odriekla úlohu vo filme Fantóm opery. Neskôr sa objavila v modernej rozprávke Zakliata Ella a v dráme Nicholas Nickleby. Ďalšie roky priniesli Anne ešte výraznejšie umelecké i komerčné úspechy. V roku 2005 získala namiesto Sienny Miller postavu Lauren v oscarovom filme Skrotená hora a potom už prišla ponuka zahrať si vo veľmi úspešnej komédii Diabol nosí Prada. Súčasne sa jej splnil veľký sen – zahrať si po boku Meryl Streepovej. A tak neváhala ani sekundu. Film bol kasovo veľmi úspešný, čo sa dalo už vopred zaručiť, keďže predlohu preň tvoril bestseller spisovateľky Lauren Weisbergerovej s rovnakým názvom. Anne sa na túto úlohu pripravovala aj dlhšou stážou v aukčnej sieni Christie‘s.Herečka miluje New York a tvrdí, že by nikdy nemohla žiť v Hollywoode. Je zarytou vegetariánkou. Medzi jej najobľúbenejších hercov patrí Cate Blanchett a Ralph Fiennes. Jednou z jej posledných postáv, o ktorej veľmi polemizovala, či sa jej vôbec hodí a či ju má zobrať, je Jane Austen vo filme Vášeň a cit. „Je žiarivo krásna, odvážna a dokonale stelesňuje ušľachtilú ženskosť. Anne Hathaway je jednou z najtalentovanejších herečiek svojej generácie. Všestranná umelkyňa, ktorá rada tancuje, spieva a hrá divadlo, vynikla už v mladom veku, keď sa ocitla na javisku slávnej newyorskej Carnegie Hall. Na plátne preukázala stvárnením vzdorných a slobodomyseľných žien, že je schopná dokonale vykresliť portréty silne emotívnych a vášnivých postáv“, povedala o nej Odile Roujol, prezidentka Lancôme International.

Prečo ste sa stali herečkou?

Nemyslím si, že som mala na výber. Odjakživa som rada hrala. Hrala som dokonca skôr, ako som vedela, že herectvo je skutočne aj zamestnaním. Mala som šťastie, že som sa mu začala venovať profesionálne a dostavili sa úspechy. Stále tomu nemôžem uveriť, že sa mi to podarilo. Rada analyzujem svoje postavy skrz naskrz. Kladiem si k nim otázky a snažím sa nájsť odpovede. Je to i zábava a neviem si predstaviť, že by som robila niečo iné.

Mrzelo vás niekedy, že ste sa lúčili so svojou postavou?

Napríklad, bola som smutná, keď som končila s úlohou agentky 99 vo filme Dostaňte agenta Smarta. Takmer všetky moje postavy obvykle prekonávajú vnútorné prekážky a väčšina z nich boli prekážky fyzické. Hrala som ženu, ktorá si verí a ktorá sa neospravedlňuje za to, že je výnimočná, za to, čo vie, za svoj vzhľad. Je to žena, ktorá rada robí dojem. Bolo neuveriteľne oslobodzujúce správať sa takto každý deň. Takže som bola skutočne smutná, keď som túto úlohu opúšťala.

Táto úloha bola súčasne akčná. Mali ste svoju kaskadérsku dvojníčku?

Robila som veľa aj z kaskadérskej práce. Hoci sa mala úplne úžasnú kaskadérku, režisér mi hovoril: „Skúsiš sa všetko naučiť a my ťa vo filme necháme tak dlho, ako to len pôjde“. Je veľmi pekné, keď vidíte skutočne dlhý záber bez strihu a uvedomíte si, že celý ten čas tam hral skutočne herec. Mám to rada a preto som sa snažila, ako sa len dalo. Mám zo súbojov z tohto filmu na nohách dve jazvy. Hoci som sa pri nakrúcaní trochu dotĺkla, nebolo to nič, čo by ma oslabilo, a už sa nemôžem dočkať ďalších skúseností.

Na ktorom filme vám najviac záleží a prečo?

Je to film Skrotená hora. Podľa mňa je to taký dokonalý film, aký sa len dá natočiť. Je pre mňa vzrušujúce, že som sa na ňom mohla podieľať, aj keď len malou mierou. Skvelo sa mi pracovalo s režisérom Angom Leeom. Tu som po prvýkrát mala možnosť hrať postavu, ktorá je vo všetkých ohľadoch úplne iná, ako som ja, a za túto možnosť som veľmi vďačná. Aj film Denník princeznej, pretože ten to celé odštartoval. A takisto Diabol nosí Prada, pretože som pri nakrúcaní spoznala jedného z najlepších priateľov a mala som možnosť pracovať s božskou Meryl Streepovou. Bola to veľká zábava byť súčasťou takého filmu, ktorý potešil toľko ľudí. Inak na všetkých filmoch, ktoré som nakrútila, bolo niečo zvláštne, dokonca i na tých, ktoré nie sú ani zďaleka dokonalou skúsenosťou. Aj pri nich sa mnoho naučíte, hoci dobrý pocit človek získa až vtedy, keď všetko doznie. Preto na každom svojom filme mám niečo rada.

Počas krátkeho času sa vám podarilo dosiahnuť obrovský úspech. Ako to poznamenalo váš život?

Myslím si, že to bola zmena k lepšiemu, ale občas aj k horšiemu. Úspech v mladosti môže človeka vybaviť obozretnosťou. Počas obdobia, keď sa väčšina ľudí snaží nájsť samých seba, som si prehnane uvedomovala svoje povinnosti. Ale nie je prečo sa sťažovať, proste to tak bolo. Faktom však je, že mi nikdy nedôjde, nakoľko mi to zmenilo život. Predpokladám, že by som inak dokončila školu, ale to chcem ešte aj tak urobiť.

viac sa dočítate v októbrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

Patrí do vydania: 
Október 2008