Fascinujúca Keira Knightley a COCO Mademoiselle

Narodila sa v znamení Barana.Je skvelá tanečnica.Trpí dyslexiou, chorobnou neschopnosťou vnímať zmysel písaného textu, resp. problémami osvojiť si základné návyky v čítaní a písaní. Fajčí a aj jej matka si s ňou rada a často zapáli cigaretu.Priatelia: Hudobník a model Jamie Dornan, s ktorým strávila dva roky. Randila aj s držiteľom Oscara Adrienom Brodym, s ktorým si zahrala vo filme Zvieracia kazajka.

Režiséri, herci, ale i jej najbližší hovoria, že Keira je takmer vždy iná. Nikdy nie je úplne rovnaká, ani úplne rozdielna. A to je vlastne dôvod, prečo je Keira stále fascinujúca. A preto ju všetci milujú. Je mladá a žiarivá. Moderná a pôvabná. Prirodzená a sexi. Múdra a odhodlaná. Elegantná a zvodná. Dôsledná a praktická. Plná života a prísna. Herečka a žena. Krásna… Keira Knightley.A to sme nevyčerpali všetky prívlastky, vystihujúce túto mladú hereckú osobnosť. Keira, i keď má len dvadsaťdva rokov, má za sebou dobrého už veľmi veľa a brilantnú kariéru určite pred sebou. Jej charizma a príťažlivosť napĺňajú hľadiská kín. A nielen to. Nedávno sa táto herečka stala ikonou COCO Mademoiselle.Keiru Knightley mnohí považujú za jednu z najkrajších mladých tvárí. V roku 2004, keď mala len devätnásť, ju čitateľky amerického magazínu New Woman zvolili za najúžasnejšiu svetovú celebritu.

S agentom už pred školou

Keira, vlastným menom Kiera, pochádza z hereckej rodiny Willa Knightleyho a divadelnej autorky Sharman MacDonaldovej. Narodila sa 26. marca 1985 v Teddingtone v Middlessexe vo Veľkej Británii. Keira vyrastala v typicky „hereckom“ rodinnom prostredí s jeho kladnými stránkami, ale aj problémami, a tak už od útleho detstva, podobne ako jej brat Caleb, inklinovala k herectvu. Jej najlepšou kamarátkou bola jej vlastná mama. Obe si vždy rozumeli až do takej miery, že spolu rozoberali aj sex. Keira si vraj už ako trojročná želala vlastného agenta. O niekoľko rokov, šesťročnej, jej rodičia sľúbili, že ak na sebe bude vo voľnom čase tvrdo pracovať, bude ho mať. Výzvu prijala a už nasledujúci rok jeho prostredníctvom získala svoju prvú malú úlohu dievčatka v televíznej dráme Royal Celebration. Ako neskôr povedala, netúžila stať sa „detskou hviezdou“, ale dosiahnuť viac. Preto sa vrátila naspäť do školy a len počas prázdnin účinkovala v niekoľkých drobných úlohách vo filmoch Village Affair (1994) a Innocent Lies (1995). Študovala na klasickej škole v Teddingtone a účinkovala v divadle Heatham House. Filmové a divadelné úlohy sa však hlásili. Štrnásťročnú ju režisér George Lucas obsadil do prvej časti filmu Hviezdne vojny, v ktorej si zahrala s Natalie Portman. Jej podoba s Natalie bola taká veľká, že pod bielym mejkapom, ktorý mali obe na tvári, ich vraj nerozoznali ani vlastné matky. Odvtedy sa ponuky na ďalšie úlohy vo filme, divadle i v televízii hrnuli. Zahrala si napríklad v Oliverovi Twistovi či Robinovi Hoodovi.

Piráti – darček k osemnástinám

Zmena imidžu, krátky strih vlasov, športové oblečenie a kopačky z nej urobili hviezdičku vo filme Blafuj ako Beckham, kde hrala nadšenú futbalistku. Za tento film získala Cenu londýnskych filmových kritikov pre novú herečku.Písal sa rok 2002, keď súčasne ukončila aj štúdium herectva, a tak sa mohla začať venovať tomuto povolaniu už naplno. Pokračovala v šľapajach Julie Christie vo filme Doktor Živago, ktorý sa, mimochodom, tentokrát nakrúcal vo Vysokých Tatrách. O niečo neskôr sa spolu s Johnnym Deppom a Orlandom Bloomom zúčastnila na kastingu v Los Angeles do svetoznámych Pirátov z Karibiku, Prekliatie čiernej perly, kde obstála na výbornú. A to už mala za sebou niekoľko významných filmov a oslávila svoje iba osemnáste narodeniny.

Výzva za výzvou

Aj keď je dnes už na svete celosvetovo úspešná trilógia Pirátov, Keira išla hneď po ich prvej časti zase svojou vlastnou cestou mimo Hollywoodu. Hrala v romantickej britskej komédii Láska nebeská (2003). I jej ďalšie úlohy boli veľmi charakterové a osobnostne silné, keďže Keira túžila po poznaní a objavovaní. Prišla úloha kráľovnej Guinevry v dobrodružnom filme Kráľ Artuš. Je známe, že pri natáčaní tohto filmu prekonala otravu jedlom a dokázala svoju húževnatosť, keď práve počas tohto zdravotného problému zabojovala v Londýne na pracovnom obede s režisérom Johnom Mayburym a jeho producentami, a napriek počiatočnému nie napokon získala ďalšiu hlavnú úlohu. Po úlohe vo filme Zvieracia kazajka (2005) veľmi túžila a povedala o nej: „Ostatné scenáre, ktoré som v tej dobe dostala, boli iba rôznymi variáciami na to isté, na peknú, mierne nervóznu Britku. Ale úloha Jackie Price je úlohou ranenej postavy, ktorá stretne muža s traumou (Adrien Brody). Nie je obvyklé, aby sa vo filmoch objavovali ľudia, ktorí sú uprostred nejakého sebazničujúceho procesu.“ Jej nasledujúcou úlohou bolo stvárnenie postavy modelky Domino Harvey, ktorá opustí svoju kariéru a stane sa lovkyňou ľudí v akčnej dráme režiséra Tonyho Scotta, Domino.

Keira a jej osudy

Svoje štúdium herectva plne zúročila v snímke režiséra Joea Wrighta Pýcha a predsudok (2005), nakrútenom na motívy majstrovského diela anglickej literatúry od Jane Austinovej. Ako dvadsaťročná v postave Elizabeth zažiarila a získala medzinárodné ocenenia, okrem iných nomináciu na Oscara a Zlatý glóbus ako najlepšia herečka.Nedávno, 23. mája tohto roku, mala premiéru tretia časť Pirátov z Karibiku. Závratná kariéra a svetový úspech Keiru neoslepili a zostala stáť nohami pevne na zemi. Možno aj preto, že sa riadi radou svojho otca: „Urob si svoju robotu najlepšie, ako vieš, ale nastavaj na tom. Vráť sa na začiatok, akoby si začínala odznova a hľadaj si novú cestu, ako najrýchlejšie dokážeš.“ Keira nežije zo včerajška, vždy myslí na prítomnosť a budúcnosť. A sústreďuje sa na všetko, čo je krásne, vzácne, silné, veľkolepé a výnimočné. Chce týmto spôsobom precestovať cez doby, príbehy, získavať nové skúsenosti a žiť niekoľko osudov. To je jej výzva.

Keira o sebe

Rada sa bozkáva. Keby sme sa mohli popýtať na Keiru mužov, s ktorými chodila, určite by to o nej nezabudli povedať. Pôžitok z bozkávania si vie Keira naplno užiť aj pred kamerou. To, čo sa jej nepodarilo ani v jednej časti Pirátov s lámačom sŕdc Johnnym Deppom, si vynahradila s ďalším idolom žien, Orlandom Bloomom. „A Orlando sa bozkáva skvele,“ povedala Keira.„Som hrdá na svoje kvalitné gény. Nahota vo filmoch mi neprekáža. Pre dobrú úlohu urobím čokoľvek,“ povedala Keira ešte predtým, ako nakrútila prvé nahé scény vo filme Zvieracia kazajka. „Keď som čítala scenár, veľmi sa mi moja rola zapáčila. Bolo to niečo úplne iné ako to, čo som hrala dovtedy,“ hovorí Keira. Potom však prišlo na nakrúcanie nahej scény: „Bolo to po prvý raz. Zľakla som sa. S hornou časťou tela problém nemám, ale prekáža mi, keď sa pozeráte na tú spodnú časť. S režisérom Johnom Mayburym som sa dohodla, že pri tom budú len on, kameraman a jeho asistent. Potom som sa uvoľnila. Bolo to super.“ Napriek tomu jej režisér musel objednať dablérku s krajšou zadnou partiou. Tému nedokonalého tela však mladučká Britka rozvíja ďalej. Roly sexi hrdiniek vraj nedostáva preto, že nemá dostatočne zvodnú postavu. „Nikdy nedosiahnem také sexi krivky, aké by som chcela mať.“ Na vine je vraj metabolizmus, a tak nemôže pribrať, bez ohľadu na to, koľko zje. „Vôbec si o sebe nemyslím, že som dokonalá, no považujem to za dobré. Herečky by nemali vyzerať ako supermodelky, ale ako obyčajné ženy,“ utešuje sa Keira.Kritický názor má aj na svoje herecké majstrovstvo: „Nemyslím si, že by som sa mohla nazvať herečkou, lebo moje skúsenosti nie sú také bohaté. Dúfam, že sa každou úlohou budem zlepšovať.“

Text: Chanel Press Office
Spracovala: Natália Armour