Liečivé rastliny - vońavé dobrodružstvo

Zázračnú silu liečivých rastlín poznali už naše staré mamy. Vyberte sa s nami na vzrušujúcu cestu a objavte aj vy ich obrovský potenciál, ktorý z nich robí neoceniteľný zdroj zdravia a krásy.

Ľudové lekárstvo a bylinkárstvo má korene v dávnoveku. Používanie byliniek v každodennom živote bolo v minulosti samozrejmosťou. Bylinky sa používali na liečenie, skrášľovanie i osvieženie. Materina dúška napríklad bola výborným dezinfekčným prostriedkom. Gazdinky ju zvykli zapáliť a porozsýpať po hlinenej dlážke svojich domácností. Šíriaci sa dym prečistil v príbytku ovzdušie, a tak sa predchádzalo rozširovaniu chorôb. Divoký cesnak sa používal na dezinfikovanie nemocničných izieb. Sudcovia a ľudia pracujúci s väzňami kvôli ochrane pred týfusom a čiernym morom zasa pili odvar zo zmesi, ktorá obsahovala rozmarín, tymian a majorán.Bylinky však majú mnohoraké využitie. Sú súčasťou skrášľovacích procedúr, nájdete ich aj v prípravkoch na podporu zdravia a v rôznych čistiacich prostriedkoch. Voňavé rastlinné mydlo so sušeným tymianom sa postará o váš čistý chrbát, zbaví ho všetkých nečistôt a pomôže zahojiť zapálené miesta. Čaj pripravený z hrsti sušených rumančekových kvetov je ideálny na pokojný spánok. Viazanička sušenej bazalky zavesená nad kuchynskými dverami alebo na oknách vášho bytu udrží hmyz a komáre v bezpečnej vzdialenosti.

Hodnotná prírodná kozmetika

Z byliniek si môžete pripraviť aj vlastnú kozmetiku. Nielenže vás vyjde lacnejšie, ale budete mať istotu v jej zložení. Predstavte si napríklad mydlo, ktoré obsahuje pravé rastlinné extrakty a žiadne syntetické konzervačné a stabilizačné látky, umelé farbivá a podobne. Naturálna kozmetika je šetrnejšia a spôsob výroby nezaťažuje prírodné prostredie. Jej používanie poukazuje aj na váš zodpovedný prístup k prírode.Jednoduchým, no pritom veľmi účinným spôsobom, ako si vyčistiť pokožku tváre, je jej naparovanie nad zmesou byliniek. Do sklenej misy nasypte hrsť levandule, rumančeka, medovky a pridajte horúcu vodu. Skloňte sa nad misku, zakryte sa veľkým uterákom, aby para zbytočne neunikala a nechajte ju pôsobiť asi päť minút. Nezabúdajte, že vaša pleť musí byť dôkladne odlíčená, aby sa ošetrujúce látky dostali čo najhlbšie do pokožky.Určite si obľúbite aj voňavý kúpeľ, ktorý z vás zmyje stres po ťažkom dni. Do vrecúška z gázy vložte napríklad mätu, ktorá vďaka obsahu mentolu pôsobí proti bolestiam hlavy. Taktiež má antiseptické účinky. Ďalšou možnosťou je levanduľa, ktorá vás svojimi upokojujúcimi účinkami zbaví nervozity. Vrecúško zaveste pod prúd tečúcej vody, aby sa z byliniek uvoľnili naturálne oleje. Chvíle vo vani si môžete ešte viac spríjemniť bylinkovými čajmi. Veď zdravie pokožky je výsledkom aj nášho vnútorného zdravia a momentálneho emocionálneho stavu a to sa prejavuje aj navonok.

Čistá domácnosť bez chemikálií

Pred desiatimi rokmi ste si mohli kúpiť bylinky iba vo veľkých mestách. Dnes ich už dostanete aj v malých mestečkách, no najväčší pôžitok z nich budete mať vtedy, keď si ich vlastnoručne dopestujete. Na to, aby ste sa zásobili rôznymi druhmi v dostatočnom množstve, nemusíte hneď vlastniť rozľahlú záhradu. Úplne vám postačí širší okenný parapet, na ktorý kvetináč naplnený mladými rastlinkami postavíte. Dariť sa im bude aj na slnečných terasách.Ak vo využití byliniek túžite ísť ďalej, ako si ich len sypať do polievok, vyskúšajte ich účinky pri upratovaní. Tymian, levanduľa, oregano, majorán a rozmarín sú vynikajúce prírodné antiseptiká. V kombinácii s citrónovou šťavou, octom, sódou bikarbónou alebo soľou získate čistiaci prostriedok, ktorý vyleští aj ten najšpinavší povrch vo vašej domácnosti. Svoju prácu urobí tak dobre ako hociktorý komerčný produkt. Okrem toho prírodný čistiaci prípravok neobsahuje syntetické látky a umelé farbivá, čím chránite nielen svoje zdravie, ale nezaťažujete ani životné prostredie.Voňavá levanduľa zatočí aj s odpornými moľami, ktoré sa usadia v našich skriniach a ničím nerušené si pochutnávajú na našom oblečení. Ako účinný odpudivý prostriedok vám poslúžia vankúšiky, ktoré naplníte sušenou levanduľou. Okrem toho, že vašu bielizeň nádherne prevoňajú, zabránia moliam klásť vajíčka. Voňavý prírodný domov bude lákať vašich priateľov, aby k vám chodili častejšie.

Domáca lekárnička

Liečivým rastlinám a ich účinným látkam sa dostávalo ocenenie po celé stáročia. Vhodné kombinácie a spôsoby liečby pomocou byliniek pomohli chorým navrátiť zdravie. Až tristo liečivých rastlín je veľmi cennou surovinou pre farmaceutický priemysel. Predtým, ako sa rozhodnete začať ich užívať, navštívte svojho lekára. Zvlášť, ak ste tehotná alebo máte predpísané užívanie nejakých liekov.Keď vás prekvapí bolesť hlavy alebo zažívacie problémy, nemusíte hneď siahať po liekoch, ktoré zaťažujú tráviaci systém a pečeň. Vyskúšajte radšej bylinkové preparáty, ktoré by vo vašej lekárničke určite nemali chýbať. Šalvia vylieči zapálené hrdlo aj zápaly v ústnej dutine. Môžete ju použiť sušenú alebo čerstvú. Ani Aloe vera nie je náročná na pestovanie, preto by u vás mala mať svoje stále miesto. Malú rastlinu majte vždy poruke. Ak sa niekto popáli alebo poreže, odlomte z aloy lístok a gél, ktorý z neho začne vytekať, priložte na ranu. Zachráni vás aj v situácii, keď ste to prehnali s opaľovaním a spálená pokožka neznesie ani len dotyk hodvábnej košele. Aloa utíši aj štípance od komárov a iné alergické prejavy.

Bylinky prvej pomoci

Mätové listy, kôprové semienka a rozmarín sú vhodné pri zlom trávení. Rumanček má upokojujúce účinky. Tymian, rozmarín, medovka a šalvia zmierňujú príznaky nádchy a prechladnutia.

Chutné bylinkové čaje

Aj keď trh ponúka veľké množstvo sušených bylinkových čajov, nič neprevýši chuť a blahodarné účinky čaju, ktorý si doma pripravíte z vlastných zásob. Bylinkové čaje sú navyše vhodné ako teplé a upokojujúce zakončenie každého jedla, keďže povzbudzujú trávenie. Rozmarín neslúži len ako korenie, ktoré sa pridáva k mäsu. Môžete si z neho pripraviť i čaj. Jeho prenikavá vôňa a horkastá chuť vás postavia na nohy aj pri veľkej vyčerpanosti. Rozmarín znižuje i krvný tlak a zlepšuje trávenie. S jeho pitím to nepreháňajte, postačia tri šálky týždenne. Chutná je napríklad medovka, prenikavo voňajúca citrónom. Čaj z nej chutí ako citrónový sorbet. Medovka podobne ako rumanček pomáha uvoľňovať kŕče, uplatní sa aj pri úprave a liečbe porúch trávenia a na podporu vylučovania žlče.

Ako si pripraviť bylinkový čaj

Obľúbený a pritom veľmi jednoduchý spôsob, ako z čerstvých byliniek vyťažiť čo najviac pre svoje zdravie, je spraviť si z nich odvar. Potrebujete na to šálku s vlastným sitkom, horúcu vodu a, samozrejme, bylinky podľa vašej chuti.Na šálku čaju potrebujete jednu až dve čajové lyžičky sušených byliniek. Použite len listy, nikdy nie stonky. Ak máte poruke čerstvé bylinky, naplňte nimi pohár do polovice a zalejte horúcou vodou. Pamätajte, že voda, ktorou chcete bylinky zaliať, nesmie vrieť. Vysoká teplota by ich znehodnotila. Hrnček prikryte a nechajte lúhovať minimálne desať minút. Pred podávaním sitko s bylinkami vyberte z pohára. Nápoj môžete na zlepšenie chuti osladiť medom. Takýto čaj nie je len lahodný, ale je tiež výbornou zásobou vitamínov. Pomáha psychicky a fyzicky vyčerpaným ľuďom.

Bylinky pre každého

Aj váš psík môže mať prospech z byliniek. Ak mu budete bylinky pridávať do jedla, podarí sa vám predísť niektorým nezávažným chorobám. Vetvičky petržlenu primiešané v jeho jedle zabezpečia, že mu nebude páchnuť z úst. Ak vás a vášho psieho miláčika čaká dlhá cesta autom, pokojne mu uvarte rumančekový čaj a prilejte mu ho do jedla. Pomôže mu upokojiť sa a nekonečnú cestu jednoducho prespí.

Ako mať radosť z vlastnej záhrady

Zber

Vhodné miesto na pestovanie vlastných byliniek nájdete v záhrade, na terase alebo na okennom parapete. So zberom začnite hneď, ako sa bylinky rozrastú. Jednotlivé časti odtrhnite alebo odrežte ostrým nožom, pri zdrevnatených častiach vám veľmi dobre poslúžia záhradnícke nožnice. To rastliny posilní a podporí ich ďalší rast a vy si tak môžete kontrolovať ich formu a veľkosť. Ak je rastlina silnejšia, siahnite po ostrom noži alebo nožniciach, ktorými ľahko odstránite celé konáriky s listami aj s kvetmi. Mali by mať dĺžku približne šesť až osem centimetrov.Najlepší zber je tesne predtým, ako rastliny rozkvitnú.Bylinky napadnuté škodcami alebo inak postihnuté radšej zahoďte. Čaj z nich by vám však určite nechutil.Najvhodnejší čas na otrhávanie rastliny je skoro ráno alebo večer, keď slnečné lúče na miesto, kde rastie, nedopadajú. Využite aj čas, keď je pod mrakom.Levanduľu strihajte vtedy, keď je najviac rozkvitnutá.Rastlinky by sa po oddelení nemali umývať, no ak na tom predsa len trváte, pred sušením ich môžete krátko opláchnuť studenou vodou. Takto ich zbavíte prachu a prípadných nečistôt.Rôzne semená by sa nemali sušiť príliš blízko seba, mohli by navlhnúť alebo chytiť pleseň. Preto všetok materiál počas sušenia kontrolujte. Keď vyschnú, pokojne ich môžete nasypať do jednej nádoby.

Sušenie

Rastlinky by ste ihneď po zbere mali rozložiť v tenkých vrstvách na vzduchu. Inak hrozí, že sa zaparia a zatuchnú.Nesprávnym sušením sa zvyšuje obsah neúčinných rozkladných substancií v bylinkách. Byliny sa na našu smolu stávajú neúčinné a bezcenné.Väčšine byliniek priame slnko škodí, pretože jeho pôsobením strácajú zeleň, suché časti rýchlo hnednú, čím sa znižuje obsah účinných látok. Najradšej majú dobre vetrané priestory v tieni, niekde v prievane.Sušte ich, pokým bylinka nebude úplne krehká. Ak to so sušením preženiete, materiál sa rozpadne na prášok a stratia sa účinné látky.

Uskladnenie a príprava

Väčšina sušených byliniek je veľmi citlivá na vzdušnú vlhkosť. Na uskladnenie sú preto vhodné hnedé sklenené fľaše so zabrúsenými zátkami (podobné nájdete aj v lekárni): zátky zabránia preniku vlhkosti, tmavé sklo bylinky zase chráni pred svetlom.Pri príprave byliniek vždy platí jedna zásada – sušené bylinky sú tri- až štyrikrát účinnejšie ako čerstvé. Jedna čajová lyžička sušenej drogy sa vyrovná jednej polievkovej lyžici čerstvých byliniek.Zamrazte si dostatok aromatických byliniek a podávajte ich v horúcom slnečnom dni napríklad v osviežujúcich nápojoch alebo nimi schlaďte horúcu polievku.

Autor: 
Katrin Alkatanová
Patrí do vydania: 
Máj 2007