Volám sa Martina Igondová a hoci som vyštudovala chémiu a vo svojom profesnom živote sa celý čas pohybujem v chemickom odvetví, mojou vášňou a hobby je gastronómia. Pečenie a chémia má spoločné viac akoby sa mohlo zdať na prvý pohľad. Je to veda ukrytá v každom dezerte. Každý koláč, dezert, či sušienka je výsledkom chemických reakcií. Preto i ja dodržujem základné princípy, miery, váhy či teploty. Svoju fantáziu využívam hlavne v použití zaujímavých chutí, farieb a výsledného zdobenia. Preferujem používanie čo najprírodnejších surovín a preto za farebnosťou mojich dezertov nehľadajte nič iné ako prírodu samotnú.
Za farebnosťou je príroda
Za modrou farbou sa skrýva v skutočnosti „Motýlí čaj“ z modrých kvetov hrachu, cyklaménová je z cvikle a čiernu môžeme dosiahnúť pomocou alkalizovaného kakaového prášku. Pečenie však nie je len o receptoch a ingredienciách. Je to umenie, ktoré chutí a spája vôňu domova, spomienky na detstvo i radosť z tvorby. Za mojou láskou k pečeniu je práve moja mama, ktorej som od malička pomáhala pri pečení a varení a práve ona ma naučila základné znalosti, ktoré využívam dodnes. Inšpiráciu hľadám všade okolo seba, v prírode, umení, sledujem nové trendy. Keď navrhujem finálne zdobenie a potom sa to všetko snažím zachytiť do jednej fotografie, vkladám do toho kúsok seba. Keďže zatiaľ nevieme cez média sprostredkovať chuť, či vôňu, práve fotografia je dôležitým pojítkom, ktorým dokážem osloviť človeka a inšpirovať.
Celiakia zmenila môj pohľad na stravovanie
Do môjho života prišla celiakia a zásadným spôsobom zmenila môj pohľad na stravovanie. Jedlo sa stalo témou číslo jedna.
Je mojím liekom ale, i „prekliatím“. Celiakia si vyžaduje disciplínu, plánovanie a neustále kontrolovanie, čo je bezpečné jesť a čo nie. Aj keď sa môže zdať, že je to obmedzujúce, život s celiakiou učí trpezlivosti a kreativite v kuchyni. Založila som si foodblog, kde zdieľam recepty, nápady, či triky so všetkými, ktorí rovnako ako ja milujú dobré jedlo. Zameriavam sa predovšetkým na bezlepkové recepty, ale keďže pribúda veľa ľudí, ktorí trpia aj kombináciou s viacerými potravinovými alergiami, moje recepty sú často aj bez laktózy, či pridaného cukru. Medzi moje témy, ktorým sa venujem je i osveta zdraviu prospešných potravín, pretože práve alergici majú znížený príjem vitamínov a dôležitých minerálov. Medzi hlavné príznaky pred diagnostikovaním a liečbou patrí najmä anémia. Je dôležité prijímať potraviny so zvýšeným obsahom železa, vápnika, magnézia, zinku, či vitamínov C, B9 (kyseliny listovej) a B12 (kobalamínu). Tvorbou zaujímavých príspevkov sa snažím ľudí inšpirovať a informovať, pretože jedlo je najlepšia prevencia aj liek. To čo jeme má obrovský vplyv na naše telo – ovplyvňuje našu energiu, náladu, imunitu aj dlhodobé zdravie. Dôležité je nepozerať sa na zdravé jedlo ako na krátkodobý liek, ale ako na súčasť každodenného životného štýlu. Chémia a láska ku gastronómii sa spojila i v mojom profesnom živote. Pracujem v distribučnej spoločnosti, ktorá sa zaoberá aj predajom kakaa pre potravinársky priemysel na Slovensku.
Bezlepkové cviklové ravioli s ricottou a orieškami
Cesto
100 g pyré z predvarenej cvikle, 150 g bezlepkovej múky Schär Mehl Farine, 2 pl olivového oleja, 30 ml vlažnej vody, 1 čl soli
Krém
180 ml sladkej smotany, 15 g pyré z predvarenej cvikle, 35 g parmezánu, 25 g syr gorgonzola
Plnka
30 g syr gorgonzola, 60 g syr ricotta, čierne korenie, chili
Viac receptov nájdete v čísle