HORČÍK - podpora vnútornej rovnováhy

Stres – slovo, ktoré skloňujeme niekoľkokrát denne. Stal sa súčasťou nášho života takmer rovnako ako vzduch a dýchanie. Vyhnúť sa mu dá len ťažko, skúsme ho teda eliminovať aspoň čiastočne. Na pomoc si môžeme prizvať horčík. Je jedinečný v tom, že zmierni úzkosť, podráždenie, poststresové napätie, bolesti hlavy, búšenie srdca, podporí naše sústredenie.

Stres všeobecne oslabuje organizmus, oberá ho o zásoby horčíka – zvyšuje jeho okamžitú spotrebu až dvadsaťnásobne! Pritom máloktorý minerál je taký podstatný pre výkon a činnosť organizmu, ako práve horčík. Zdravý človek má v tele 22 až 30 g horčíka, z toho asi 60 % je viazaných v kostiach a zuboch, takmer 29 % vo svalových bunkách, 10 % v ostatných telesných bunkách a len 1 % koluje v krvnej plazme.

Upokojuje, odbúrava vypätie
Horčík je doslova zázračný v tom, že zvyšuje našu odolnosť voči stresu tak, ako nedokáže už žiadna iná životne dôležitá látka. Navyše jeho účinky potencuje vhodné alebo cielené uvoľňovacie fyzické cvičenie. Má schopnosť rýchlo upokojiť náš nervový systém aj v čase, keď pracuje na plné obrátky. Vďaka nemu sú naše podráždené nervy opäť schopné znášať záťaž. Ideálne je kombinovať jeho príjem s pohybom, s postupným fyzickým zaťažovaním organizmu, čo prináša psychickú podporu i pocit istoty.

Horčík je doslova nenahraditeľný minerál – pomáha v metabolizme tukov, sacharidov a bielkovín, je nevyhnutný pre tvorbu energie v bunkách. Zúčastňuje sa viac ako 300 enzymatických reakcií, ktoré vedú k jej následnému uvoľneniu. Keď je oslabená armáda enzýmov, ktoré sú závislé od horčíka, začínajú sa u nás prejavovať niektoré charakteristické symptómy: bolesti hlavy, migréna, nespavosť, svalové napätie, vysoký krvný tlak, poruchy srdcového rytmu, poruchy rovnováhy glukózy, zrýchlený pulz, vnútorný nepokoj, depresia, hučanie v ušiach, syndróm chronickej únavy, problémy s nadváhou.

Je teda samozrejmé, že pre normálne fungovanie organizmu pri dnešnom spôsobe života, ktorý je plný stresu, si náš organizmus pýta väčšie množstvo horčíka na riadenie činnosti životne dôležitých pochodov, teda viac horčíka pre „vnútorný pokoj”. Čím máme v krvi vyššiu hladinu tohto minerálu, tým lepšie pracujú naše vnútorné bunkové „elektrárne”, mitochondrie. Telo je pokojné a zároveň plné energie.

Horčík reguluje dráždivosť bunečných membrán, čo zohráva dôležitú úlohu pri činnosti svalov a nervových buniek. Pri jeho dostatočnej zásobe v organizme sa únava a vyčerpanie vytratia – uvoľnia sa svaly, rozšíria sa cievy, zníži sa krvný tlak, srdce bije pokojnejšie, pravidelnejšie. Vďaka navodeniu vnútorného pokoja nášho organizmu sa nám tiež ľahšie zaspáva.

Pomáha pri diabete
O optimálnu hladinu horčíka v organizme je vhodné dbať aj pri diabete. Hladina vnútrobunkového horčíka totiž zohráva kľúčovú úlohu pri regulácii účinkov inzulínu – pomáha regulovať metabolizmus glukózy. Ak je znížená, čo je typické pri diabete typu II, klesá citlivosť inzulínového receptora a narastá inzulínová rezistencia. Znížená citlivosť na inzulín sa teda spája s úbytkom horčíka v organizme. Preto si treba tento minerál pri diabete typu II dopĺňať častejšie.

Čo je častým dôvodom nedostatku horčíka?

  • Obsahujú ho celozrnné produkty, strukoviny, sójové bôby a listová zelenina – tieto však v našej strave stále viac chýbajú. Konzumujeme tiež priveľa soli a tuku – soľ podporuje vylučovanie horčíka a prítomnosť tukov je zasa zodpovedná za jeho znížené vstrebávanie v čreve. Aj preto lekári odporúčajú obmedziť príjem soli a tukov v našej strave.
  • Horčík sa horšie vstrebáva aj s pribúdajúcim vekom a pri slabšej (ale aj nadmernej) produkcii žalúdočných kyselín, zapríčinenej nie vždy plnohodnotnou pestrou stravou, a tiež nepravidelným a často chaotickým užívaním najrozličnejších liečiv.
  • A aký vplyv má na horčík v našom tele pravidelné nadmerné požívanie alkoholu (dva a viac pohárikov denne)? Zvýši sa jeho vylučovanie obličkami.
  • Kolové nápoje s obsahom fosfátov značne znižujú vstrebávanie horčíka. Práve preto sú mnohí, najmä mladí ľudia, po ich konzumácii nervózni a podráždení: dôvodom je nedostatok horčíka spôsobený práve zvýšenou hladinou fosfátov v týchto nápojoch.
  • Nezanedbateľným faktorom je tiež pôda chudobná na horčík, a tým aj nízky obsah horčíka v ovocí a zelenine. Chemizáciou a geneticky urýchľovaným rastom síce získame väčší objem a pekný „vzhľad” plodín, ale ich výživová hodnota klesá. Táto téma bude v diskusiách rezonovať stále viac.

Aká je optimálna denná potreba horčíka?
Pri konzumácii potravín s maximálnym obsahom horčíka naše telo dokáže z nich prijať len 20 – 50 % tohto minerálu (napr. z fíg, orechov, banánov, mandlí, tmavej listovej zeleniny). Vhodné je dopĺňať si jeho zásoby aj prostredníctvom minerálnych vôd a kvalitných prírodných výživových doplnkov. Odporúčaná denná dávka horčíka pre dospelých je 4,5 mg/kg telesnej hmotnosti (u dospelého človeka je to približne 300 až 420 mg/deň). Pri jeho deficite, práci v strese a fyzickej námahe dávku horčíka pokojne navýšme o 30 %. A pri aktívnom športovaní a nadmernej fyzickej námahe aj výrazne viac.

Maximálna vstrebateľnosť a bio dostupnosť
Vyberme si jedinečnú čistú formu horčíka s maximálnou vstrebateľnosťou, pripraveného z prírodných surovín, napríklad v komplexe oxidu, citranu, fumaranu, jablčnanu a jantaranu, či oxidu, glukónanu a mliečnanu, alebo oxidu, glycinátu, glycerofosforečnanu, jablčnanu a aspartátu, alebo tiež vo forme diglycinátu horečnatého. V tomto jedinečnom zložení v kombinácii s organickými látkami s vysokou biologickou dostupnosťou vyrába doplnky výživy kanadská firma Jamieson Laboratories Ltd. Prípravky sú farmaceuticky testované na zaručenie účinnosti a absolútnej klinickej čistoty. Výrobné postupy a kontrolné testy zabezpečujú maximálnu aktivitu a biologickú dostupnosť účinných látok. Najmodernejšia technológia biologicky aktívne látky chemicky nemení a nezbavuje prirodzených vlastností.

Odporúčanú dennú dávku horčíka v dobre vstrebateľnej forme môžeme pri pravidelnom užívaní organizmu dodať prostredníctvom prípravku s obsahom 100 či 250 mg horčíka/tbl., pri záťaži alebo deficite horčíka je vhodné siahnuť po doplnku s obsahom 500 mg horčíka/tbl. (napr. v kombinácii spolu s vitamínom D3 500 IU). Eliminovať jeho nedostatok pomáhajú aj prípravky v kombinácii horčíka s vápnikom a vitamínom D3 či zinkom, ktoré zároveň napomáhajú zdravému vývoju kostí a zubov a posilňujú imunitu – vhodné sú aj pri prechladnutí a chrípke. Mimoriadnej popularite, najmä u športovcov, sa teší Horčík DRINK MIX s prírodnou citrónovo-limetkovou príchuťou na báze diglycinátu horečnatého. Keďže obe jeho zložky, horčík, aj aminokyselina glycín, disponujú upokojujúcim účinkom, pri zabezpečovaní vnútornej harmónie sa mu pripisuje dvojnásobný efekt. Navyše je maximálne biologicky dostupný a kombinácia s diglycinátom zabezpečuje jeho vysokú vstrebateľnosť a využiteľnosť – teda príjem čo najvyššieho množstva horčíka naším organizmom. Vďaka práškovej forme umožňuje prípravu lahodného nápoja.

Jamieson Laboratories uvádza obsah horčíka vždy v jeho čistej – elementárnej forme, nie v komplexnej forme organickej (alebo anorganickej) soli, preto je horčík v prípravkoch Jamieson niekedy až 2- aj 3-násbnom využiteľnom množstve v porovnaní s niektorými produktami od iných výrobcov.

Viac na www.jamieson.sk

Patrí do vydania