ŽELEZO AKO LIEK (?)

Železo je v prírode najhojnejšie zastúpený minerál. U ľudí je paradoxne najčastejšie chýbajúcou mikroživinou. Jeho nedostatok je najvýraznejší predovšetkým v krajinách, kde je strava málo pestrá, alebo je založená viac na obilninách a strukovinách. Mnohé, vrátane USA, preto uvažovali o obohatení potravín železom, aby preventívne zabránili jeho absencii v organizme a vzniku anémie. Avšak ďalšie látky (fytáty) prítomné v obohacovanej potrave bránia absorpcii železa a môžu ho znehodnocovať. Z tohto dôvodu sa tak preventívne, ako aj pri diagnostikovanom nedostatku železa, odporúča používať výživové doplnky alebo lieky. Otvorená zostáva otázka zvýšenia vstrebávania železa, a tiež zníženia jeho príjmom vyvolaných možných nežiaducich účinkov na tráviaci systém.

Železo, jeho význam a funkcia pôsobenia v organizme
Železo je minerál nevyhnutne potrebný pre každú bunku v tele. Väčšina železa je viazaná v hemoglobíne, bielkovine červených krviniek, kde sa zúčastňuje na prenose kyslíka v organizme. Je tiež potrebné v procese tvorby energie v organizme a je nevyhnutné pre rast, rozvoj, správne fungovanie buniek, enzýmov, syntézu hormónov, či rast spojivových tkanív. V dôsledku nízkeho príjmu železa môže vzniknúť anémia a nízke zásoby železa môžu zapríčiniť únavu, slabosť, pokles energie, nechutenstvo, zhoršenie kognitívnych funkcií. Anémia z nedostatku železa, kedy červené krvinky nemôžu efektívne transportovať kyslík v tele, môže viesť aj ku komplikáciám, ako sú oslabenie imunity, zníženie odolnosti voči infekciám, zhoršená fyzická výkonnosť a nepriaznivé výsledky v priebehu tehotenstva.  Chudokrvnosť sa vyskytuje často najmä u žien, kvôli nízkym zásobám železa spôsobených silnou menštruáciou, a tiež v tehotenstve, ako aj u detí v období rastu a osôb s obmedzeniami v jedálničku (ako napr. vegetariáni).  Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) približne 1,62 miliardy prípadov anémie na celom svete vzniklo v dôsledku nedostatku železa. 

Bisglycinát železnatý – maximálne vstrebávanie
Železo vo forme bisglycinátu železnatého prispieva k vyššej biologickej dostupnosti (teda rýchlosti absorpcie) železa v tele. Znižuje náchylnosť na stres, ktorý pôsobí na gastrointestinálny systém, pretože prechádza žalúdkom a tenkým črevom bez toho, aby sa rozložilo. Redukuje tak časté vedľajšie účinky, typické pre iné formy železa, ako sú napr. nevoľnosť, porucha trávenia a zápcha. 

Zvýšenú znášanlivosť železa skúmali Patil a kol. (2013), kde po 3 mesiacoch perorálnej suplementácie, osoby užívajúce bisglycinát železnatý, hlásili menej vedľajších účinkov v porovnaní s tými, ktorí užívali fumarát železnatý. 

V rámci odborných štúdií týkajúcich sa vstrebávania železa, Bovell-Benjamin a kol. (2000) preskúmali rýchlosť absorpcie železnatých solí (napr. síran železnatý) v porovnaní so železom v chelátovej väzbe (napr. bisglycinát železnatý, triglycinát železnatý). Zo štúdií vyplynulo, že celkovo bola absorpcia železa z bisglycinátu železnatého 4,7-krát vyššia ako zo síranu železnatého. Potvrdilo sa, že bisglycinát železnatý je účinný a bezpečný zdroj železa aj pre ľudí, u ktorých prevažuje príjem obilninovej potravy bohatej na fytáty.

Železo vo forme bisglycinátu železnatého obsahuje výživový doplnok Jamieson Železo 28 mg. Bol pripravený v laboratóriách kanadského výrobcu prírodných vitamínov Jamieson Laboratories Ltd. s cieľom celoplošne podporiť prevenciu anémie z nedostatku železa, ako aj tvorbu červených krviniek a ich správnej funkcie – jeho účinnosť potvrdili viaceré klinické štúdie.

Tento originálny prípravok je obohatený o vitamíny B2, B12, kyselinu listovú a vitamín C, ktoré prispievajú k využiteľnosti železa a jeho optimálnemu účinku.

Vitamín B12 spolu s kyselinou listovou podporujú tvorbu nových červených krviniek – ak je ich hladina príliš nízka, produkcia nových červených krviniek bude potlačená, čo v konečnom dôsledku ovplyvní hladinu železa. Preukázalo sa, že vitamín C zvyšuje vstrebávanie železa, zatiaľ čo vitamín B2 pomáha pri jeho metabolizme, ako aj pri udržiavaní zdravých červených krviniek. Celkovo má Jamieson Železo 28 mg s vysoko vstrebateľným železom za cieľ maximalizovať vstrebávanie železa, pri zníženej záťaži na gastrointestinálny systém.

Účinná podpora využiteľnosti železa
Vitamín B2 (riboflavín)
Vitamín B2 môže mať vplyv na tvorbu hemoglobínu, ako aj na transport železa vrátane účinku na jeho absorpciu. Ako vyplynulo z viacerých klinických štúdií, prítomnosť riboflavínu vyvolala zlepšenie rezorpcie železa a následne koncentráciu hemoglobínu v krvi. Napríklad 5 rokov trvajúca štúdia, ktorá skúmala vzťah medzi riboflavínom a rizikom anémie (Shi a kol., 2014), poukázala na významnú súvislosť medzi nedostatočným príjmom riboflavínu a železa vo vzťahu k riziku anémie. 

Vitamín B 12 (kyanokobalamín) a folát (kyselina listová)
Vitamíny radu B sú vo vode rozpustné vitamíny, ktoré si telo neukladá do zásoby, preto je nevyhnutné ich denné dopĺňanie prostredníctvom stravy alebo výživových doplnkov. Životne dôležitý v súvislosti s tvorbou červených krviniek v kostnej dreni je vitamín B12. Jeho nedostatok sa prejaví ako perniciózna anémia. 

Efektívnemu využitiu železa v tele pomáha tiež kyselina listová, ktorá zároveň zohráva významnú úlohu v syntéze DNA a RNA, najmä počas rýchleho rastu buniek napr. v detstve, adolescencii, tehotenstve. V spolupráci s vitamínom B12 podporuje naviazanie železa v procese tvorby nových červených krviniek.

Vitamín B12 aktivuje enzým metionínsyntáza, ktorý má mnoho dôležitých funkcií – okrem iného pomáha telu využiť folát, ktorý, ako je uvedené vyššie, je potrebný aj v procese delenia buniek. Pri nedostatku vitamínu B12 môže v organizme poklesnúť hladina využiteľného folátu, čo môže spomaliť tvorbu nových červených krviniek v kostnej dreni. Tento stav môže viesť k nízkej hladine železa v krvi, keďže zanikajúce červené krvinky nie sú plnohodnotne nahrádzané.

Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín C, známy ako kyselina askorbová, je vo vode rozpustný vitamín a esenciálna živina. V tele sa netvorí a musí sa získavať z potravy, alebo dodávať organizmu prostredníctvom výživových doplnkov. Zdrojom vitamínu C z potravín sú u nás zemiaky, paradajky, zelenina a citrusové ovocie. Vitamín C sa neukladá v tele do zásoby dlhodobo, akýkoľvek jeho nadbytok sa vylučuje z tela močom. Jeho denný príjem je však potrebný pre permanentné vstrebávanie železa, podieľa sa tiež na budovaní imunity či tvorbe kolagénu. Keďže mnoho jednotlivcov zo stravy získava minimum odporúčaného množstva vitamínu C, jeho dopĺňanie v tera­peutických dávkach môže vyriešiť viaceré zdravotné problémy.

Ďalšie formy železa s optimálnym vstrebávaním
Klinické skúšky potvrdili, že dobrú vstrebateľnosť a zníženie nepriaznivých účinkov vykazuje tiež železo vo forme glukonátu železnatého v tabletách s riadeným uvoľňovaním. Výborné výsledky s minimálnym nevítaným vplyvom na tráviaci trakt pri užívaní v dávke 1 tbl. obdeň preventívne, alebo pri diagnostikovanom nedostatku železa 1 tbl. denne, dosiahlo Jamieson Železo 35 mg s postupným uvoľňovaním vyrobené patentovanou technológiou firmou Jamieson. Jedinečné zloženie tabliet vo forme mikrokapsúl umožňuje jeho priebežné vstrebávanie do organizmu počas 8 hodín, čo znásobuje jeho účinnosť.

Jamieson Železo v tekutej forme – Iron 10 mg (vo forme glukonátu železnatého) je určené pre väčšie deti, kedy sa detský organizmus rýchlo vyvíja a zásoby železa v potrave nepostačujú pre jeho zdravý rast, ako i pre dospelých pri jeho nedostatočnom príjme v strave. Prináša vynikajúci efekt aj pri preventívnom užívaní jednej až dvoch čajových lyžičiek 1-krát denne. Pri deficite železa u menších detí, je možné upraviť dávkovanie podľa váhy dieťaťa, resp. lekár odporučí dávkovanie podľa potreby.

Dlhodobá nadmerná absorpcia železa však môže spôsobiť rôzne ochorenia, vrátane cirhózy pečene a cukrovky.

Záver
Vzhľadom na celkové znížené hodnoty železa v populácii, zvlášť pri jednostrannej strave, nadmernom úbytku krvi u dospievajúcich dievčat a žien v aktívnom veku (silná menštruácia), u športovcov či ťažko fyzicky pracujúcich, odborníci v rámci prevencie anémie odporúčajú jeho suplementáciu výživovými doplnkami. A to podľa potreby v dávke, ktorá zabezpečí dostatočnú imunitu organizmu a odolnosť voči infekciám rôzneho pôvodu.

Kvalitné výživové doplnky Jamieson sú dostupné výhradne v lekárňach. 
Viac informácií na www.jamieson.sk.

Patrí do vydania