Ako si môžeme predĺžiť život - človek má veľké schopnosti prežiť. Využíva ich?

Organizmus človeka je zložitý stroj, ktorý pracuje podľa určitých zákonitostí. Niektoré môžeme ovplyvniť vedome, niektoré sú usmerňované vnútornými pravidlami. Mimoriadne dôležitý pre náš život a celkové zdravie je náš vegetatívny nervový systém, ktorý pochody v našom organizme riadi zložitými samoregulačnými mechanizmami. Má strategickú úlohu pri zabezpečovaní vnútornej rovnováhy nášho tela – ovplyvňuje základné životné funkcie spojené s udržaním života, prijímaním potravy, metabolizmom, cirkuláciou krvi, atď. Pracuje nezávisle od centrálneho nervového systému tvoreného mozgom a miechou, jeho nastavenie usmerňuje automaticky prostredie, v ktorom žijeme, ale môže ho ovplyvniť aj naša myseľ i naše emócie. 

V extrémnych situáciách, pri strese, teda ak máme pocit, že nám hrozí nebezpečenstvo, sa aktivuje sympatický nervový systém (sympatikus), ktorý náš organizmus pripravuje na útok–útek. V pokoji dominuje parasympatický nervový systém (parasympatikus) – nášmu telu zabezpečuje odpočinok a optimálne trávenie.

Organizmus v pohotovosti 
Sympatikus nás má krátkodobo chrániť pred hrozbami z vonkajšieho prostredia a umožňuje nám brániť sa, alebo rýchlo utiecť. Počas jeho aktivácie v našom tele sa do krvi uvoľňuje hormón stresu, adrenalín – zrýchľuje srdcový tep, rozširuje dýchacie cesty, cievy svalov, hlavne dolných končatín, zvyšuje vylučovanie cukru do krvi, potláča trávenie, zastavuje pohyb čriev. Na periférii zodpovedá za odkrvenie kože a akrálnych častí (prsty rúk a nôh).  Sympatikus by mal byť však v pohotovosti najviac 5–10 % času. Chronická prevaha jeho aktivity predstavuje pre náš organizmus veľký problém. Každodenné vysoké pracovné vypätie, problémy vo vzťahoch doma či na pracovisku, nedostatok financií, obavy zo straty zamestnania i mnohé ďalšie traumatizujúce životné okolnosti a podmienky môžu postupne značne oslabiť náš organizmus. Trvale zvýšený stres nadmerne vyčerpáva srdcovo-cievny systém, zabraňuje zdravému tráveniu, znižuje imunitu, teda celkovú odolnosť organizmu, v dôsledku čoho naše telo môžu premôcť aj onkologické či auto­imunitné ochorenia – diabetes, skleróza multiplex, atď. 

Organizmus v pohode 
Parasympatikus – paradoxne  sympatický
Náš organizmus potrebuje dosiahnuť psychickú a sociálnu pohodu  vo viac ako 90 % času. Preto by mal podľa lekárov v našom živote prevažovať stav parasympatika. Aj ten má svojho účinného pomocníka – hormón spokojnosti, serotonín, ktorý zabezpečuje pokoj a uvoľnenie.  Parasympatický nervový systém stimuluje sekréciu slín, spomaľuje srdcový tep, ukľudňuje dýchacie cesty, povzbudzuje aktivitu žalúdka a čriev, znižuje vylučovanie cukru do krvi. Jeho optimálne nastavenie je základným predpokladom zdravého rastu a vývoja mladého organizmu, prináša nášmu telu úľavu, odpočinok, umožňuje jeho regeneráciu i zotavenie. Imunitný systém sa môže opäť sústrediť na dlhodobé obranné úlohy. Organizmus má totiž obrovskú schopnosť bojovať o svoju existenciu s cieľom prežiť. Musíme mu však na to vytvoriť vhodné podmienky. 

Najefektívnejším spôsobom, ako dosiahnuť celkovú pohodu nášho tela po fáze zvýšeného napätia, je dostatočný plnohodnotný spánok. Ak nám dlhodobý stres nedovoľuje jeho fyziologické navodenie, je možné pomôcť si stáročnými praktikami vo forme extraktov rastlín či ďalších overených prírodných prípravkov. Inak môže u nás stres vyvolávať ďalšie zdravotné ťažkosti. Spoľahlivé klasické prírodné látky možno organizmu dodať aj prostredníctvom kvalitných doplnkov výživy z čistých, prísne kontrolovaných prírodných surovín z ekologických fariem na celom svete.

Účinná podpora spánku
Strategický význam pre naše zdravie má horčík  (magnézium). Pri jeho deficite sa môžeme cítiť podráždení, popudliví, mrzutí, sme náchylní k depresiám. V noci sa často budíme zo spánku, vstávame unavení, sme vyčerpaní, prenasledujú nás bolesti hlavy. Jeho dlhodobý nedostatok môže mať nepriaznivý účinok aj na naše srdce a zvýšenie krvného tlaku. Preto musíme dbať o jeho dopĺňanie prostredníctvom magnéziových minerálnych vôd, ako aj formou doplnkov výživy. Lekári odporúčajú tiež vitamíny radu B (B1, B2,  B3, B5, B6, B7, B9, B12), ideálne v kombinácii s vitamínmi C, D, E, vápnikom a zinkom (Stressease). 

Zmierniť napätie i úzkosť a navodiť kvalitný, harmonický spánok nám účinne pomôžu tiež tradičné byliny s mierne sedatívnym účinkom, napríklad valeriána, či komplex valeriány, chmeľu, mučenky a kocúrnika, i ďalšie. Prinášajú úľavu pri nadmernom nepokoji, neuróze, utišujú podráždený nervový systém, navodzujú dobrý spánok. Vďaka tomu je organizmus schopný zrelaxovať a niesť ďalšiu záťaž. Vhodnou alternatívou proti nespavosti je aj melatonín, ktorý sa v organizme tvorí večer v tme – prináša prirodzený spánok, preto sa nazýva aj hormón spánku. Formou výživového doplnku s obsahom už 1 mg melatonínu podporí kvalitný spánok, možno ho použiť aj pri predčasnom zobudení, avšak minimálne 3 hodiny pred vstávaním. Utišujúci či antidepresívny účinok môže mať dávka 0,5 mg aj počas dňa.

Pomoc tráviacemu systému
Neustále zvýšené nervové vypätie sa najčastejšie odzrkadlí na našom žalúdku. Prejavuje sa žalúdočnými kŕčmi, podráždením pohybu čriev, nadúvaním či hnačkami.

Pri poruchách s trávením nám môžu účinne pomôcť napríklad rastlinné extrakty škorice, kurkumy a ľubovníka.  Ľubovník bodkovaný svojím upokojujúcim účinkom, zvlášť v oblasti žalúdka, znižuje vnútorné napätie a zmierňuje a utišuje tráviace ťažkosti. Extrakt z tejto tradičnej byliny prispieva zároveň k ochrane pred spúšťačmi problémov z nadmerného stresu a nervozity, ktoré sú často dôsledkom negatívneho nastavenia mysle. Osobitá účinná látka, kurkumín, vo výťažku z kurkumy,  zmierňuje poruchy trávenia, plynatosť a nadúvanie. Pomáha súčasne eliminovať množenie baktérií v žalúdočnom kyslom prostredí (Helicobacter p.) a chrániť pečeň. Škorica vďaka prehrievaciemu účinku upokojuje žalúdok, podporuje trávenie a prináša úľavu pri žalúdočnej nevoľnosti. Výťažok z nej tiež priaznivo ovplyvňuje metabolizmus a znižuje hladinu glukózy v krvi. Vhodný je preto aj pre začínajúcich diabetikov II. typu.

Posilnenie srdca a obehového systému 
Dlhodobý stres je príčinou zrýchleného tepu a zvýšeného krvného tlaku. Naše srdce musí pracovať intenzívnejšie, nároky na jeho prácu sa zvyšujú. V prípade jeho oslabenia, napríklad vekom, to môže mať nebezpečné následky – infarkt myokardu, mozgová príhoda... Omega-3 mastné kyseliny pomôžu predchádzať vzniku srdcovocievnych ochorení, priaznivo ovplyvniť znižovanie hladiny cholesterolu v krvi a v súlade s klinickými skúsenosťami zabezpečiť tak harmonizáciu fyziologických pochodov ovplyvňujúcich činnosť srdca. Podľa odborníkov je optimálne dopĺňať si ich vo forme prírodných prípravkov vysoko čistej kvality získaných špeciálnou technológiou z tuku studenovodných rýb – sardel, sardiniek a makrel, a tiež kôrovcov, žijúcich v nezamorených arktických vodách. Výkonnosť srdcového svalu podporuje a energiu na jeho prácu mu dodáva koenzým Q10 obsiahnutý v mitochondriách každej bunky. Keďže s pribúdajúcim vekom sa jeho hladina v krvi znižuje, odporúča sa doplniť ho telu v dobre vstrebateľných doplnkoch výživy najvyššej farmaceutickej kvality. Za jedinečnú podporu nášho srdca odborníci považujú rovnako vitamín D3, vyrábaný zo slnečného lanolínu z ovčej vlny – pripravený je v takej istej forme, akú telo prirodzene produkuje, keď je vystavené slnečnému žiareniu. Nové poznatky o účinkoch tohto slnečného vitamínu na náš organizmus poukazujú na jeho priaznivé účinky nielen pri imunite, zvyšovaní obranyschopnosti nášho organizmu, ale aj na zlepšovaní zdravia kardiovaskulárneho systému a tiež onkologických ochorení, nastupujúceho diabetu či chorôb nervového systému.
Preprogramujme náš organizmus na radosť a pozitívne myšlienky! Budeme zdravší... Usilujme sa optimisticky myslieť, zažívať časté pozitívne emócie, venovať pozornosť aktivitám, ktoré obohacujú našu psychiku a rovnako tiež pestovať úprimné sociálne kontakty. To je aj podľa záverov výskumu zdravého a prosperujúceho života uskutočneného Svetovou zdravotníckou organizáciou, cesta k zdravšiemu, šťastnejšiemu a plnohodnotnejšiemu životu.

Vynasnažme sa zmeniť svoj doterajší vžitý životný štýl orientovaný na rýchle stravovanie, s nedostatkom pohybu a zdravého spánku. Úlohou dňa pre nás je eliminovať stres, a postupne tak získať vnútornú vyrovnanosť. Lekári na základe dlhodobých skúsenosti odporúčajú zaradiť do jedálnička viac zeleniny a ovocia, pravidelne cvičiť a celkovo sa naladiť pozitívne. Len od nás a našej vytrvalosti závisí, či nastúpime cestu k dosiahnutiu cieľa – stavu vnútornej harmónie a zvýšenej sebadôvery. 
Venovať čas účinnej regenerácii a pomôcť tak organizmu odolávať vonkajším atakom, stojí za to. Prinesme svojim rokom kvalitu, predĺžme si svoj vek.

Úspešný štart do zdravšieho, plnohodnotnejšieho, dlhého života pri plnej sile!

Viac na www.jamieson.sk

Dychovým cvičením k úsmevu 
Ako prvá pomoc pri náhlom strese sa osvedčilo aspoň krátkodobé hlboké dýchanie – predýchanie problému... Pľúca a krv sa počas neho okysličia, celým telom sa rozleje pocit uvoľnenia. Do krvi sa vyplavujú hormóny nadobličiek, a tie zasa vedú k zvýšenému uvoľňovaniu endorfínov – látok s vyslovene antidepresívnym až euforizujúcim účinkom. Prirodzene nastúpi pohoda a prechod na pozitívne myšlienky. Aj vy ste pobadali, že popri vás prechádzajú poväčšine vážne tváre? Viete, že sú vlastne vaším zrkadlom a odráža sa v nich váš stres? Skúste navodiť doma či na pracovisku pozitívnu náladu, snažte sa o úsmev, o chvíľu mu podľahnete i vy sami. Spolu s vaším okolím budete zažívať chvíle šťastia. Radosť a úsmev navyše povzbudia prirodzenú obranu nášho tela. 

Patrí do vydania