Ako vybrať vhodnú tvrdosť matraca, aby sa vám dobre spalo

Doslúžil vám už starý matrac a túžite si urobiť radosť kúpou nového? Aby sme vám výber matraca uľahčili, prinášame vám niekoľko kritérií, ktoré by ste mali vziať pri výbere nového matraca do úvahy. Vďaka vhodne zvolenému matracu si totiž budete užívať zdravý spánok po celú noc a bolesti chrbta sa stanú minulosťou. Pustime sa do toho!

 

Základné kritériá pri výbere vhodného matraca

Keď sa pustíte do výberu nového matraca, čaká na vás celý rad rozhodnutí. Budete si musieť vybrať veľkosť a výšku matraca, ale taktiež jeho zloženie, a v neposlednom rade sa rozhodnúť aj pre vhodnú tuhosť (tvrdosť). Práve toto posledné zmienené kritérium býva tým najnáročnejším. Prečo? Mnoho ľudí totiž nevie, čo si pod týmito pojmami predstaviť a nemá poňatie o tom, ako sa tuhosť (tvrdosť) matraca vlastne delí.

 

Základná stupnica tuhosti matracov

Čo sa tuhosti matraca týka, môžeme matrace rozdeliť na:

●        extra mäkké,

●        mäkké,

●        stredne tuhé,

●        tvrdé,

●        extra tvrdé.

 

Niektorí predajcovia tuhosť matracov označujú taktiež číslami, napríklad matrac tuhosť 1, matrac tuhosť 2 až po matrac tuhosti 5. U ďalších výrobcov sa dokonca môžeme stretnúť aj s písmenami.

 

Výber matraca podľa hmotnosti

Matrac na mieru si zaslúži každý z nás. Pri výbere matraca je teda nutné sa zamerať na to, čo od neho očakávate, v akej polohe večer zaspávate a koľko vážite. Práve váha je pri výbere matraca dôležitým faktorom. Ľudia s vyššou telesnou hmotnosťou si zamilujú matrace tuhšie, teda tvrdé a extra tvrdé. Naopak, ľudia s nízkou váhou by mali dať prednosť mäkkým matracom.

 

Vhodná tvrdosť matraca pre deti

Máte predstavu o tom, aká tvrdosť matraca je najlepšia pre vás a vaše deti? Bábätká a deti, ktoré rastú, neocenia mäkké a extra mäkké matrace so zónami. Ich kostra vyžaduje oporu, preto je pre nich vhodné zvoliť tvrdšie a tuhšie matrace. Ideálne tie stredné tvrdé až tvrdé.

 

Vhodná tvrdosť matraca pre tehotné

Špeciálny druh matraca potrebujú taktiež tehotné ženy. Aby sa im dobre spalo so stále rastúcim bruškom, ocenia pohodlné penové matrace, najlepšie matrace z pamäťovej peny. Do nich sa totiž uvelebia ako v bavlnke a pamäťová pena sa dokonale prispôsobí tvaru ich tela.

 

Vhodná tvrdosť matraca pre dospelých

Ako vybrať vhodnú tvrdosť matraca pre dospelých? Pokiaľ si túžite užiť regeneráciu po práci, po športe alebo sa napríklad natiahnuť po nedeľnom obede, budú vám vyhovovať latexové alebo pružinové matrace, ktoré spĺňajú vhodnú tvrdosť matraca aj pre športovcov. Vďaka skvelým ortopedickým vlastnostiam sú skvelou voľbou v prípade, keď túžite po pohodlí a odpočinku.

 

Vhodná tvrdosť matraca pre seniorov

Na čom sa bude najlepšie zaspávať seniorom? Na zdravotnom matraci, ktorý bude zároveň ortopedický a pri spánku tak seniora nebude nič tlačiť. Veľmi mäkké matrace sú nevhodné kvôli tomu, že by sa dôchodcom zle vstávalo, preto zvoľte radšej zlatú strednú cestu a vyberte si strednú tuhosť matraca.

 

Výnimky pri označovaní tuhosti matracov

Existujú aj predajcovia, ktorí pri rozlišovaní tuhosti matraca používajú čísla nielen od jedného do piatich, ale až do desiatich. Príkladom je napríklad značka Tropico a stupnica tvrdosti matracov Tropico 1-10. Matrace s najnižším číslom sú najmäkšie, naopak, tie s najvyšším zase najtvrdšie. Zaujímavým matracom je matrac Tropico Super Fox. Ten je totiž k dispozícii v niekoľkých variantoch, preto si z ponuky môžete vybrať vhodný matrac pre seba, pre dieťa aj pre svojich rodičov či starých rodičov.

 

Okrem váhy, veku a odporúčania predajcov sa pri výbere matraca riaďte aj svojimi preferenciami. Niekto napríklad miluje zaspávanie na mäkkých matracoch, kým iní nedajú dopustiť na tie tvrdé.

 

Zdroj obrázkov: Pixel-Shot/Shutterstock.com

Patrí do vydania