Prečo je Vincentka minerálkou

Prečo je Vincentka minerálkou? Preto, že obsahuje minerály, presnejšie prírodné rozpustené minerálne látky. A prečo je vysoko mineralizovanou minerálnou vodou? Lebo obsahuje rozpustné látky v rozmedzí 5 000 – 15 000 mg/l. Navyše Vincentka je jedinečná minerálna voda z prírodných liečivých zdrojov prameniacich v Kúpeľoch (Lázních) Luhačovice. V týchto kúpeľoch sa ľudia preukázateľne liečia už vyše 300 rokov. Informuje o tom Jan Šumšal, riaditeľ spoločnosti Vincentka, a. s.

Vincentka nie je len tak nejakou minerálkou

Podľa Wikipedie minerálna voda je voda, ktorá sa od ostatných podzemných vôd podstatne odlišuje svojimi vlastnosťami, predovšetkým vyšším obsahom rozpustených minerálnych látok a teplotou. Táto voda môže prirodzene vyvierať, alebo byť čerpaná z prírodných žriediel. Podľa medzinárodných konvencií a noriem sú za minerálne vody považované tie, ktoré v 1 litri vody obsahujú viac ako 1 g rozpustených pevných látok alebo 1 g rozpusteného CO2.

 

Minerálky sú dôležitým zdrojom príjmu tekutín nielen pre chorých, ale i zdravých ľudí. Najrozšírenejšie sú u nás minerálne vody studené, preplynené, z ktorých sú najpočetnejšie tie uhličité, nazývané aj kyselky. Takýchto prameňov je na Slovensku 789. V súčasnosti sa na Slovensku do spotrebiteľského obalu plní 23 prírodných minerálnych vôd a približne 40 značiek pramenitých vôd vrátane dojčenských a balených pitných vôd. (Zdroj: https://www.voda-portal.sk/Dokument/najznamejsie-prirodne-mineralky-na-slovensku-ake-maju-ucinky-a-odkial-pochadzaju-100196.aspx)

 

Ako sa podzemná voda stáva minerálkou

Voda z povrchu, najčastejšie zrážkového pôvodu, presakuje do hĺbky, niekedy aj desiatok km. Pretekaním hrubými vrstvami hornín sa voda čistí, filtruje a stáva sa podzemným prameňom. Na svojej ceste hore sa stretáva s oxidom uhličitým juvenílneho pôvodu, nasýti sa ním, až sa nej stáva slabá kyselina uhličitá, rozpúšťajúca okolité horniny. Z nich sa do vody dostanú rôzne minerály, zlúčeniny a chemické prvky. Pramenitá voda obohatená o rôzne plyny (hlavne CO2), má menšiu hustotu a preto stúpa na povrch. Minerálna voda je tak v podstate roztok rozmanitých solí, stopových prvkov a plynov. Väčšina slovenských minerálnych vôd sú kyselky, medokýše, čiže vody s vysokým obsahom CO2, ktorý bráni rozmnožovaniu sa mikroorganizmov a podporuje trávenie. Rovnako tak aj luhačovická Vincentka, prameniaca v Bielych Karpatoch.

 

Odkiaľ sa berie  CO2

Do Vincentky CO2 dodáva z hlbín zeme sama príroda. CO2 v podzemí má anorganický, juvenílny  pôvod, súvisiaci s vulkanickou aktivitou.  Oxid uhličitý preniká z veľkých hĺbok a následne sa v podzemnej vode rozpúšťa a vzniká tak kyselina uhličitá, ktorá pôsobí na okolitú horninu a obohacuje podzemnú vodu o minerálne látky. Samotná fľaškovaná Vincentka má oproti tej zo zdroja mierne odlišný obsah CO2. Množstvo CO2 v zdroji kolíše napríklad v závislosti na ročnom období. Vincentka, a.s. sa snaží udržiavať konštantné množstvo CO2 vo fľaši na hodnote 4g / l a to tým spôsobom, že v období, keď je CO2 viac, tak ho odčerpáva a akumuluje a potom ho dopĺňa v čase, keď ho je menej.

Vedeli to už babičky

Vincentka je označovaná tiež ako „liek našich babičiek“. Jej liečivé aj preventívne účinky preverili stáročia. Vincentka svojím obsahom a vyváženosťou minerálnych solí a prvkov umožňuje rozpúšťanie hlienov v dýchacích cestách, žalúdku a črevách. Je odporúčaná na pitné a inhalačné kúry. Gazdinky v Luhačoviciach roky pridávajú Vincentku do cesta, namiesto kypiacich práškov. Obsahuje oxid uhličitý a vymiesené cesto je potom dobre vykysnuté a ľahké. Pripravujú sa takto koláče a chlebové cestá. Na chuť Vincentke prišli ako jedni z prvých vinohradníci na južnej Morave, ktorí ju podávali vo svojich vínnych skliepkoch k vínu. Vynikajúco sa osvedčila aj pre miešanie vínnych strikov. Vychladená a zmiešaná s kvalitným suchým vínom v pomere 1: 1 chutí výborne a znižuje kyslosť vína. Prináša aj rýchlu úľavu po nadmernej konzumáciu alkoholu, kávy a mastných jedál. Po silvestrovských oslavách je na nezaplatenie pri obnove iónovej rovnováhy v organizme.

 

Na princípe miešania Vincentky a kvalitného moravského vína sa ešte v 90-tych rokoch minulého storočia vyrábal vínny strik Vincentky a bieleho vína vo fľašiach. Predával sa ako suvenír aj v Luhačoviciach a pacienti si ho nosili domov ako darček. Vincentka sa používa aj pri pitných kúrach pri poruchách látkovej výmeny, žalúdočných vredoch, chorobách dvanástnika, chronickej pankreatitíde a diabete. Pije sa studená, alebo sa používa na riedenie ovocných štiav, či na zálievku zeleninových šalátov.

 

VINCENTKA DETAILNE- Zdravie z hlbín prírody

Vincentka je jedinečná minerálna voda z prírodných liečivých zdrojov, veľmi silne mineralizovaná, jódová, uhličitá minerálna voda hydrogenuhličitano-chlorido-sodného typu, so zvýšeným obsahom fluoridov a kyseliny boritej. Minerálna voda Vincentka sa svojim  osmotickým tlakom 634,7 kPa veľmi blíži osmolarite ľudskej krvi, intracelulárnych tekutín, čiže vnútornému prostrediu človeka. Pri pití je preto dobre znášaná i vo väčšom množstve, nevyvoláva diskomfort v zažívacom trakte a nepôsobí nepríjemne na sliznice dýchacích ciest, ak pôsobí pri inhalácii ako aerosól.

Odporučané dávkovanie

Dospelí: 300 ml na lačno pred raňajkami a večerou po dobu 21 dní. Tehotné a kojace ženy: maximálne 200 ml/deň. Jednorázová dávka: 400–600 ml na doplnenie iónov vylúčených potom pri ťažkej fyzickej práci a športe. Doplnenie dennej dávky jódu: 25–30ml.

 

Viac informácií je na www.vincentka.cz

Patrí do vydania: 
December 2022