V Bardejovských Kúpeľoch našlo útočisko 75 Ukrajincov

Približne mesiac je v Bardejovských Kúpeľoch v hoteli Helios, ktorý je na ich okraji, ubytovaných 75 osôb, ktoré utiekli pred vojnou z Ukrajiny. Väčšinou ide o bývalých klientov a spolupracovníkov Bardejovských Kúpeľov, a.s. aj s ich rodinnými príslušníkmi. Sú to hlavne ženy s deťmi, ale aj staršie ženy. Informovala o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských Kúpeľov a.s. Tamara Šatanková.

„Sme radi, že sme mohli prichýliť ľudí, ktorí hľadali na Slovensku útočisko pred bombardovaním a násilím predvádzajúcim vojnu. Máme tu obchodných partnerov, s ktorými sme ešte v januári a februári spolupracovali a ktorí k nám posielali klientov. Nie je dôvod na nejaké obavy a aj naši klienti v kúpeľoch môžu byť úplne spokojní, pretože títo ľudia utiekli iba kvôli vojne. Všetci sú ochotní vrátiť sa späť, hneď ako sa vojna skončí. Všetci Ukrajinci sú pravidelne testovaní na Covid 19, takže nie je žiaden dôvod na obavy o zdravie. Poskytujeme im bezplatné ubytovanie a stravovanie,“ povedala T.Šatanková.

 

 Dodala, že pracovníci kúpeľov sú radi že môžu utečencom pred vojnou pomáhať a postarať sa o nich. ,,Tešíme sa že sú na Slovensku v bezpečí. Raz sa nám to všetko vráti. Hlavne, aby sa oni mali kde vrátiť späť, to je pre nás to najdôležitejšie,“ dodala Šatanková.

 

Ukrajinci sa tu cítia bezpečne

Majiteľka cestovnej kancelárie z Ukrajiny Larysa Artemchuk k tomu povedala: „Sme veľmi radi, že nás Bardejovské Kúpele prijali. Sú tu hlavne ženy s malými deťmi i staršie ženy, muži museli ostať bojovať na Ukrajine. Ja osobne už s kúpeľmi spolupracujem viac ako 20 rokov, mám svoju vlastnú cestovnú kanceláriu a moji klienti si dovolenku v týchto kúpeľoch veľmi chvália. Teraz som sa tu ocitla za týchto okolností aj ja a cítim sa tu bezpečne, preto chcem poďakovať všetkým ľuďom, ktorí pomáhajú nám, Ukrajincom.“

 

Ukrajinská klientela patrí k tradičným klientom Bardejovských Kúpeľov, a.s. a ide podľa dostupných údajov o Ukrajincami najnavštevovanejšie slovenské kúpele, aj keď nejde o veľké absolútne čísla. ,,Je to aj preto, že, sú najbližšie k ukrajinským hraniciam a asi tretina tunajšieho personálu rozpráva po rusínsky, či ukrajinsky, alebo rozumie tomuto jazyku. Vždy keď sa však situácia začne zlepšovať príde nová kríza - tak tomu bolo v roku 2014 po anexii Krymu, potom po Donbase a najnovšie pri terajšej invázii. Následne sa to odráža  aj na návštevnosti Rusov a Bielorusov. Ostáva len dúfať v skoré ukončenie vojny,“ zaželala T.Šatanková.

 

Kúpele pracujú a záujem sa zvyšuje

Bardejovské Kúpele pracujú tento rok bez prerušenia, aj keď prvé 2 mesiace v obmedzenom režime. Hneď však, ako sa od 1.marca 2022 otvorili brány Wellness spa aj pre verejnosť, to kúpele pocítili na rastúcich tržbách. Záujem klientov je veľký, aj keď stále nie taký ako pred pandémiou. Otvorené sú pre širokú verejnosť, poskytujú všetky procedúry a k dispozícii sú všetky kúpeľné zdravotnícke zariadenia. Napríklad už týždeň pred Veľkou nocou boli pobyty na tieto sviatky vypredané. Celková obsadenosť v mesiaci marci bola na úrovni 34%, čo ešte stále nie sú čísla z rokov pred pandémiou, ale oveľa lepšie ako vlani, keď bola obsadenosť 18,5%. V máji a júni kúpele dúfajú v 50-60% obsadenosť.

 

Bardejovské kúpele sú plné možností na využitie voľného času počas celého roka. V lete je pre klientov k dispozícii vonkajšie kúpalisko s vyhrievanou vodou, ale poteší aj soľná jaskyňa v ubytovacom zariadení Alžbeta. Milovníci športu si tiež prídu na svoje. Kúpele majú v ponuke 6 tenisových kurtov, minigolf, bowling bar, petang, squashové ihrisko, či požičovňu bicyklov.

 

Aktuálna ponuka liečebných pobytov, vrátane postcovidovej liečby, je v Bardejovských Kúpeľoch široká a ubytovanie si každý môže prispôsobiť v rôznych zariadeniach od štvorhviezdičkových hotelov až po vilky. Bardejovské kúpele majú najširšie indikačné zameranie spomedzi všetkých slovenských kúpeľov, okrem tradičnej liečby vnútorných ochorení sú v schválenom indikačnom zozname i choroby ženské, nervové a ochorenia pohybového aparátu. Kúpele poskytujú aj širokú škálu samoplatcovských pobytov za stále ceny, takže pri súčasných cenách potravín a energií ide o lákavú ponuku. Bardejovské Kúpele, a. s., majú teraz lôžkovú kapacitu v hlavnej sezóne cca 1100 lôžok. Pred krízou ich ročne navštívilo cca 25 000 osôb a počet prenocovaní presahoval 270 000.

 

Viac informácií na: www.kupele-bj.sk

 

Centrálne rezervačné oddelenie:
Tel.: 054/477 4346, 477 2717 Fax: 054/472 3549
E-mail: rezervacie@kupele-bj.sk, pk@kupele-bj.sk

Patrí do vydania: 
Máj 2022