K dokonalej mliečnej pene stačia 3 kroky. Skúste ale náš extra tip a máte tutovku!

Pripraviť perfektnú mliečnu penu na latte macchiato alebo cappuccino je hotové umenie. Prezradíme vám, ako ju budete mať vždy dokonalú.

Tiež patríte k tým, ktorí deň začínajú šálkou voňavej kávy a tento lahodný nápoj im spríjemňuje chvíle aj počas dňa? Ani sa tomu nedivíme, veď káva patrí celosvetovo k najobľúbenejším nápojom a kvalitné espresso tvorí základ ďalších špecialít, ktorými radi rozmaznávame naše chuťové bunky. K tým najobľúbenejším patria kávové špeciality s jemnou mliečnou mikropenou, ako sú cappuccino z jedného dielu espressa a dvoch dielov mliečnej mikropeny  a za ním v tesnom závese latte macchiato z  espressa, horúceho mlieka a mliečnej peny, ktoré sa správnou prípravou od seba oddelia. 

Kávové špeciality s mliečnou mikropenou si často doprajeme namiesto zákuska. Foto: Tchibo. 

 

Latte Macchiatto má mať penu pevnú, Latté Art pre cappuccino si zas vyžaduje jemne pórovitú a jemne hustú mikropenu,“ približuje baristka Michaela Tomanová špecifiká mliečnej peny a upozorňuje aj na druhú časť dokonalej mliečnej kávovej špeciality: „Základom stále zostáva kvalitná káva a to, ako ju pripravíte. Kávu pripravujte tým spôsobom, na ktorý je určená, inak vás môže jej chuť nepríjemne zaskočiť.“ Kvalitu kávy ovplyvňuje nielen jej odroda a spôsob praženia, ale aj spôsob pestovania. Certifikované kávy z udržateľnej produkcie, pri ktorej sa nepoužívajú pesticídy ani chemické hnojivá, nájdete v stálej ponuke Tchibo.

 

Aké mlieko použiť na mliečnu penu?

Ak ste sa doteraz kvôli presvedčeniu alebo zdravotnému stavu kávovým špecialitám s mliekom museli vyhýbať, odteraz už nebudete na lákavé nápoje len smutne pozerať. Odborníčka na prípravu kávy a kávových špecialít Miška Tomanová má dobrú správu aj pre vegánov a ľudí s intoleranciou laktózy a alergiou na mliečnu bielkovinu. Napeniť sa dá každé mlieko, dokonca aj rastlinné. Najlepšie je homogenizované plnotučné mlieko, ktoré vytvorí krémovú, mimoriadne stabilnú penu,“ vysvetľuje baristka. Teplota mlieka by nemala prekročiť 70 °C, rastlinného 45 °C.

 

Ako na perfektnú mliečnu penu?

  1. Napeňovaciu dýzu ponorte do kanvičky s mliekom tak, aby bola tesne pod povrchom a otvorte parný ventil. Dýza vydáva chrčivý zvuk.
  2. Ponorte dýzu hlbšie do kanvičky, aby mlieko v nej krúžilo. Dlaň voľnej ruky priložte na kanvičku.
  3. Keď je kanvička horúca tak, že musíte odtiahnuť ruku, teplota mlieka je ideálna. Zatvorte parný ventil a kanvičku postavte bokom.  

S Tchibo Esperto PRO pripravíte mliečnu penu aj bez ďalšej nádoby na mlieko. Foto: Tchibo

 

Extra tip: Spoľahnite sa na automatický kávovar Tchibo Esperto PRO, ktorý vyrobí dokonalú mliečnu penu aj bez vašej pomoci! Plnoautomatický kávovar pripraví perfektné espresso a s funkciou Intense+ dosiahnete ešte výraznejšiu intenzitu, pretože pridáva kávové zrnká navyše. One Touch Milk System zas pripraví mliečnu penu jemnej, krémovej alebo pevnej konzistencie aj z rastlinného mlieka a určite poteší aj to, že na mlieko netreba žiadnu špeciálnu nádobu – stačí jednoducho dýzu vložiť do krabice alebo fľaše s mliekom. Kávovar so šírkou len 18 cm má údržbu rovnako jednoduchú ako obsluhu. Váš domáci barista vás už čaká v predajniach Tchibo a na www.tchibo.sk. Uplatnite si Tchibo Card a s novými zrnkami ešte aj ušetríte! Okrem toho dostanete 1 kg kávy Tchibo Barista zadarmo!

Patrí do vydania