Albín Brunovský


Albín Brunovský, najvýznamnejší predstaviteľ slovenskej grafiky, svojou tvorbou obohatil slovenské výtvarné umenie skutočným majstrovstvom v grafických technikách. Jeho grafická precíznosť a brilantnosť rukopisu nadobudla minuciózny charakter. Narodil sa v Zohore. Záhorie zobrazil v grafických listoch s názvom Rajská záhrada domova ako pohľady do svojho rodiska. V leptoch asociuje prírodné motívy do prostredia ženského raja. Toto dielo je apoteózou velebnosti prírody.


Tvorivý príbeh Albína Brunovského formoval a smeroval podoby a pohyby slovenského výtvarného umenia posledných tridsať rokov. Bol absolventom (1961) Hložníkovej školy na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Hložníková škola sa v 50. rokoch stala uznávanou doma aj v zahraničí. Vyznačovala sa vysokou umelecko-technickou grafickou prípravou. Už v začiatkoch sa dalo tušiť smerovanie Brunovského ako surrealistického poeta s iracionálnymi a imaginárnymi výrazovými prvkami. Bol majstrom kameňorytiny, leptu, mezzotinty, litografie a suchej ihly. Záľuba v týchto staromajstrovských grafických technikách sa prejavila v jeho ilustrátorskej tvorbe a vo voľnej grafike. V roku 1968 začal aj maľovať. Jeho maliarske dielo sa vyznačuje maľbou na vzácne drevo perzský orech, ktoré ponechával v masívnych doskách s nepravidelným okrajom. Zachovával vlastnosti dreva – praskliny, letokruhy a trhliny vhodne v kompozíciách. Maľoval na kriedový podklad akvarelom, pastelom a olejovými kriedami.
Dielo Albína Brunovského zaznamenalo mohutný rozmer v ilustrácii slovenských a svetových autorov literárnych diel. V spolupráci s Ľubomírom Feldekom vznikli vzácne knižky pre deti Zelená kniha rozprávok a Modrá kniha rozprávok. Keď sa na jednej z besied Feldeka spýtali, ktorá jeho kniha je najúspešnejšia, odpovedal, že Modrá kniha rozprávok, pretože ju Albín Brunovský tak pekne ilustroval. Táto kniha bola v roku 1976 zapísaná na Čestnú listinu H. Ch. Andersena. Knižky vydali Mladé letá. Toto vydavateľstvo vydalo v roku 1984 s ilustráciami A. Brunovského i prekrásnu knihu rozprávok H. Ch. Andersena Malá morská panna. Medzi vrcholné diela Brunovského ilustrácie patria Slovenské rozprávky Pavla Dobšinského, ktoré Mladé letá vydali v roku 1988. Tieto knihy sú pokladom, ktorý by nemal chýbať v žiadnej detskej knižnici. Medzi skvosty jeho ilustrátorského majstrovstva patria francúzske rozprávky od D´Aulnoy Páví kráľ (Mladé letá 1980). Uvedené tituly sú len zlomkom jeho ilustrátorskej tvorby pre deti a mládež – ilustroval pre ne viac ako sto kníh. Ilustroval aj Ovidiove Príbehy Orfeove I – V, v roku 1964 Cervantesovho Dona Quijota, v roku 1967 vytvoril ako výtvarný sprievod cyklus leptov Biblia, v roku 1978 ilustroval Antológiu slovenskej poézie Dotyky. V 80. rokoch ilustroval Opité koráby A. Rimbauda a Zlaté jabĺčka.

Na začiatku 70. rokov sa začal venovať tvorbe exlibrisu, malej grafickej forme, odrážajúcej psychiku a črty osobnosti, ktorej patrí. Autor exlibrisu Albín Brunovský vtipne a s bezhraničnou invenciou vytvára dielko na mieru niekoho konkrétneho. Sú to grafické šperky, rozvíjajúce myšlienku o konkrétnej menovanej osobe, ktorú si autor vyhradzuje. V oblasti úžitkovej grafiky vytvoril množstvo návrhov na známku, plagát a na česko-slovenské bankovky, ktoré sa ako platidlo používali ešte nedávno.
A. Brunovský nebol osamelý bežec na výtvarnej scéne. Z Hložníkovej školy pochádzajú výrazné osobnosti slovenského výtvarného umenia a špičkoví grafici, akými sú Vladimír Gažovič a Dušan Kállay, ktorých dielo rezonuje doma a v zahraničí na prestížnych výstavách a súťažiach, kde taktiež nemajú konkurenciu.
A. Brunovský v rokoch 1970 – 1990 viedol oddelenie voľnej grafiky a knižnej tvorby na VŠVU v Bratislave. Jeho študenti sú hrdí na svojho profesora a Brunovského školu reprezentujú v rôznych združeniach, ako G bod alebo Veľká šestka. Robert Jančovič, Peter Kľúčik, Robert Brun, Karol Ondreička či Katarína Vavrová na výstavách doma a v zahraničí získavajú prestíž a na súťažiach grafiky popredné ocenenia. A. Brunovský patril medzi zakladateľov podujatia medzinárodného charakteru Bienále ilustrácie Bratislava, BIB, súťažnej prehliadky knižnej ilustrácie pre deti a mládež. Nevšedná popularita diela A. Brunovského doma a v zahraničí je odrazom driny vo výtvarnom kumšte, ktorá v symbióze s obrovským talentom a čarovaním s farbami a rydlami zanechala umelecké dielo, ktorého stopa je hlboko vrytá v dejinách umenia.
A na záver pozvánka na výstavu jeho obrazov a prehliadku jeho kreatívneho génia, originality a výnimočnosti. Čas na výstave patrí medzi tie šťastné chvíle, ktoré vás zavedú do sveta lietajúcich vzdušných korábov na hlavách žien so sugestívnym pohľadom, vzduchom sa pariacich koní, baladických podobenstiev ženských aktov, kráľovských výprav lodí s poschodovým nákladom ľudstva na vysokej hore až k blankytnej oblohe. Dámy v klobúkoch, na ktorých je živý obraz zápasu morí, rybie oká, šípové ruže, muž a žena ako triumf víťazstva. Príjemný umelecký zážitok na tejto fiktívnej výstave.

Autor
Oľga Flimelová