Ako správne umiestniť slnečné kolektory

Správne umiestnenie slnečných kolektorov závisí od miesta ich použitia a spôsobu ich inštalácie. Ideálne umiestnenie slnečných kolektorov je na nezatienené južne orientované miesto a ideálna inštalácia solárneho kolektoru je pri sklone 30 až 50°. Informuje o tom Ing. Ondrej Dobrocký, vedúci technického úseku najväčšieho slovenského výrobcu slnečných kolektorov, firmy THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o.

Prírodné a lokálne podmienky

,,Skutočné množstvo slnečnej energie dopadajúce na slnečné kolektory závisí od priemernej intenzity slnečného žiarenia v danej lokalite, miestnych prírodných podmienkach, tienení, od nadmorskej výšky a znečistenia vzduchu. Problematické sú úzke doliny v horskom prostredí, lokality tienené inými objektami - vysokými stavbami, stĺpmi, komínmi. Nepriaznivo sa pod ich využitie podpisujú aj miesta s častou inverziou a hmlistým počasím.  Intenzita slnečného žiarenia vhodná pre solárne systémy sa v našich priemerných polohách mení približne o 5 až 7% na 1000 metrov nadmorskej výšky. Paradoxne v zime býva na horách lepšie počasie, pretože v dolinách je inverzná oblačnosť a tým aj využitie slnečných kolektorov je intenzívnejšie, vysvetľuje O.Dobrocký.

 

Ideálna inštalácie slnečných kolektorov

Ďalej približuje zásady ideálnej inštalácie slnečných kolektorov na strechy. Ideálny sklon v SR je v rozmedzí 30 až 50°. Nižší sklon je vhodnejší pre prevádzku v lete, vyšší v zime keď je slnko nízko nad obzorom. Slnečné kolektory majú byť otočené priamo na juh, alternatívne juhovýchod alebo juhozápad. Účinnosť slnečných kolektorov sa pri natočení na J-V, alebo J-Z (azimut +- 45°) znižuje približne o 10%.

 

,,Slnečné kolektory sa inštalujú najlepšie na šikmú strechu, pokiaľ spĺňa kritériá na sklon a nosnosť. Alebo sa integrujú do strešnej krytiny. Vtedy je výhodou ušetrenie časti strešnej krytiny a  lepšia tepelná izolácia vane slnečného kolektora. Pri inštalácii na podpornú konštrukciu nad krytinu je možnosť ovplyvniť sklon kolektorov. Existujú aj celé solárne strechy, kde sa sústavou slnečných kolektorov pokryje celá plocha strechy. Pri plochých strechách sa  inštalujú na osobitnú konštrukciu. Môžu byť umiestnené aj na iné vhodné miesto, úplne mimo objektu pre ktorý sú určené a to na osobitnú konštrukciu, alebo na iné objekty (garáže, dielne,...),“ vymenúva O.Dobrocký.

 

Pomocné konštrukcie

Príprava pomocných konštrukcií sa týka zväčša plochých striech, na ktorých býva problematické kotvenie priamo do strešnej dosky skrz strešný plášť. Kolektory sa preto často inštalujú na dodatočný ťažký materiál – „balast“, do ktorého je nosná konštrukcia kolektorov pevne zakotvená.

 

,,Tento balast má za úlohu zabezpečiť, že kolektory aj pri silnom vetre ostanú na svojom mieste. Požadovaná váha balastu musí byť stanovená pre konkrétnu lokalitu s ohľadom aj na stav strechy a mal by ju vždy stanoviť odborník – statik. Prevedenie môže byť rôzne, od nepotrebných pneumatík vyliatych betónom, cez železničné podvaly, betónové prefabrikáty až po oceľové nosníky a pod. Pri plochých strechách nie je vždy možné použiť jednoduchý balast, ktorý by mohol zaťažiť strešnú dosku viac ako je prípustné. V týchto prípadoch je vyžadované kotvenie roznášacej konštrukcie do obvodových stien domu. Príprava je zložitejšia a zdĺhavejšia a je vhodné riešiť ju pomocou odborníkov,“ odporúča O.Dobrocký.

 

Nové univerzálne nosné konštrukcie

THERMO|SOLAR postupne od roku 2020 zavádza do praxe nové univerzálne nosné konštrukcie. Slúžia na upevnenie slnečných kolektorov  na strechy. Nová univerzálna verzia má zjednotený typ rámu, ktorý je možné kombinovať s ľubovoľným upevňovacím prvkom z ich súčasného sortimentu. Túto zmenu zaviedli vlani do cenníka i do predaja a univerzálne konštrukcie v súčasnosti predávajú súbežne s pôvodnými konštrukciami.

 

Predpokladajú, že súbežný predaj bude trvať ešte tento a možno aj budúci rok. Zatiaľ ešte nie je definitívne rozhodnuté, či budú pôvodné zostavy konštrukcií v roku 2022 úplne nahradené novými, alebo ešte budú aj v ďalšom roku v súbežnom predaji.

 

Čoho sa zmena týka

Pri pôvodnej verzii nosnej konštrukcie bol súčasťou balenia nosný rám aj upevňovacie prvky (háky, kombiskrutky a pod.). Pre každý druh upevňovacieho prvku bola samostatná konštrukcia s rámom uspôsobeným na montáž toho konkrétneho kotviaceho prvku. Pri novej verzii je rám zjednotený tým, že v ňom zostáva viacero upevňovacích otvorov pre každý druh kotviacich prvkov, čiže jeden rám je možné skombinovať s ľubovoľným upevňovacím prvkom. Výhoda je v celkovo menšom počte artiklov ako pri pôvodnom stave.

 

Ojedinelý výrobca

THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o. ako jeden z mála výrobcov na svete má na jednom mieste sústredené hlbokoťažné lisovanie kolektorových vaní, výrobu selektívnych konverzných vrstiev a finálnu montáž slnečných kolektorov určených na ohrev vody. Ďalej vyrába všetky typy konštrukcií na upevnenie kolektorov a kompletizuje ucelené solárne systémy.

 

Fototermika aj fotovoltika na jednom mieste

THERMO|SOLAR pridal už pred niekoľkými rokmi k fototermike (FT) aj fotovoltiku (FV). Zákazníkom tak poskytuje komplexné riešenia využívania slnečnej energie či už na ohrev vody (FT), alebo výrobu elektriny (FV). Priamo v Žiari nad Hronom poskytuje aj poradenstvo a zákazníkom vie odporučiť spoľahlivú montážnu firmu, tak na FT ako aj na FV zariadenia z ich regiónu tak, aby dostali najlepšiu cenu a spoľahlivý záručný  a pozáručný servis. THERMO|SOLAR je majstrom individuálnych riešení. Vie vyhovieť individuálnym požiadavkám pri atypickej architektúre, historických a špecializovaných budovách, či v náročných klimatických podmienkach. Medzi jeho majstrovské kúsky patrí logo hrocha zo slnečných kolektorov v ZOO Ostrava, dodávka pre solárnu loď a rôzne individuálne riešenia pre bytové domy, hotely a kostoly po celom svete.

 

Poukážky od SIEA - príležitosť pre občanov

 THERMO|SOLAR Žiar, s. r. o.  odporúča občanom využiť program Zelená domácnostiam, ktoré sa jednoznačne osvedčilo a prinieslo oživenie domáceho trhu so zariadeniami na OZE. Záujemcovia by sa mali obrátiť na osvedčených odborníkov z THERMO|SOLARU, ktorí im poradia. Poukážky môžu pokryť maximálne 50 % oprávnených výdavkov na dodávku zariadenia vrátane montáže. Maximálne môže rodinný dom získať na slnečné kolektory od štátu 1 750 eur. Ročný prínos na ušetrených nákladoch za prípravu teplej vody v rodinnom dome pri systéme pre 4-5 osôb predstavuje až 250 eur. THERMO|SOLAR pritom na svoje zariadenia poskytuje servis, poradenstvo a záruku až 12 rokov.

 

Ďalšie informácie sú na www.thermosolar.sk alebo na tel.: +421-45-601 6080

Patrí do vydania: 
September 2021