Jodie Foster - hľadá porozumenie

„Jednou z najpodstatnejších vecí v mojom živote je, aby mi ľudia porozumeli.“

Od reklamy a seriálov k filmu
Alicia Christian Foster sa narodila 19. novembra 1962 (v ten deň sa narodila aj herečka Meg Ryan) v Los Angeles v Kalifornii ako najmladšia zo štyroch detí Evelyne Fosterovej, prezývanej Brandy, a Luciusa Fostera III. Rodičia sa však rozišli ešte pred jej narodením, a tak vyrastala bez otca. Matka Evelyne, povolaním filmová kritička a herečka, jej vštepovala lásku k filmu. Brala svoje deti z jednej skúšky na druhú. Ešte skôr ako Jodie, ako ju v rodine volali, sa stal známy jej brat Lucius Foster IV., prezývaný Buddy, ktorý získal úlohu v populárnom seriáli Mayberry R.F.D. (1968). Menšiu úlohu v ňom s úspechom stvárnila aj Jodie. Dostala ju vďaka účinkovaniu v niekoľkých vydarených reklamách. Napríklad ako Coppertone girl v reklame na opaľovací krém sa ešte len ako dvojročná bránila psovi, ktorý jej sťahuje plavky. Hoci herectvo nikdy nevyštudovala, počas svojej kariéry dosiahla mimoriadne úspechy.

Taxikár – zlom v živote Jodie
Po niekoľkých úlohách v seriáloch sa ako desaťročná predstavila ako Samantha vo filme režiséra Bernarda McEveetu Napoleon a Samantha (1972). Účinkovala aj vo filmovom prepise románu Marka Twaina Tom Sawyer (1973), ktorý získal tri nominácie na Oscara. Bodku za seriálmi a rodinnými filmami dala snímka Paper Moon (1974). Popri účinkovaní vo filmoch a seriáloch a získavaniu hereckých ostrôh Jodie študovala v Los Angeles na Francúzskom lýceu. Zlom v jej živote a filmovej kariére znamenalo stretnutie s režisérom Martinom Scorsesem, ktorý si mladú Jodie lepšie všimol v dráme Alice už tu nebýva (1974) a o dva roky neskôr ju obsadil do úlohy dvanásťročnej prostitútky Iris v dráme Taxikár (1976), v ktorej si zahrala s Robertom De Nirom a Cybill Shepherd. Najskôr však musela podstúpiť psychologické vyšetrenie, ktoré potvrdilo, že film na nej nezanechá žiadne psychické následky. Úloha jej vyniesla cenu BAFTA pre najlepšiu začínajúcu herečku a najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe. Navyše už ako štrnásťročná získala prvú nomináciu na Oscara za vedľajšiu úlohu. O svojej úlohe prostitútky Iris hovorí: „Najprv som ju hrať nechcela, lebo som sa bála, že sa stanem stredobodom posmeškov mojich kamarátov. Veď to bola výborná úloha skôr pre dvadsaťjedenročnú a ja som bola dieťaťom Walta Disneyho. Nechcelo sa mi veriť, že stvárnenie tejto postavy ponúkli práve mne. Úloha detskej prostitútky Iris zmenila aj môj život. Bola to síce úplne iná úloha, než aké som dovtedy hrala, ale charakter tejto postavy som dobre poznala. Vyrastala som asi tri bloky od Hollywood Boulevard a prostitútky, ako bola Iris, som tam videla každý deň.“ A inokedy: „Myslím si, že je to jeden z najlepších filmov, ktoré boli vyrobené v Amerike. Veď všetko je to v podstate o Amerike. O násilí. O samote. O anonymite. Je to úplná klasika. Každý deň, keď som po natáčaní prišla domov, cítila som, že som niečo dokázala.“
V roku 1980 Jodie ukončila štúdium na prestížnom Francúzskom lýceu. Ako najlepšia študentka sa rozhodla študovať anglickú literatúru na univerzite Yale. Hoci sa v tomto období na plátne veľmi neobjavovala, stala sa na dlhú dobu centrom pozornosti médií a hlavne bulváru. Jej úloha vo filme Taxikár zanechala na jednom divákovi psychické následky. Pod jej vplyvom sa v roku 1981 John Hinckley Jr. pokúsil spáchať atentát na prezidenta Reagana len kvôli tomu, aby na Jodie urobil dojem. Inšpiroval sa pritom práve týmto filmom, v ktorom sa jeden jeho protagonista pokúsi zastreliť prezidentského kandidáta. Táto životná skúsenosť ju naučila strážiť a chrániť si svoje súkromie, do ktorého jej neustále chceli preniknúť novinári. Týmto sa vlastne stala netypickou hollywoodskou hviezdou.

Dva filmy – dva Oscary
Po ukončení štúdia v Yale sa objavila v niekoľkých komerčne neveľmi úspešných filmoch. Všetko jej vynahradil rok 1988, keď prišla opäť šanca v trileri Znásilnenie v réžii Jonathana Kaplana. Stvárnila nie príliš vzdelanú servírku Sarah Tobias (Sáru), ktorú niekoľkokrát brutálne znásilnia. Film priniesol Jodie hneď niekoľko ocenení. Ako najlepšia herečka bola nominovaná na cenu BAFTA, získala Zlatý Glóbus a prvého Oscara ako najlepšia herečka v hlavnej úlohe. Potom prišla ďalšia významná úloha mladej agentky FBI Clarice Starlingovej v trileri Mlčanie jahniat (1991). Nadaná študentka na akadémii FBI je pridelená agentovi Crawfordovi, vyšetrujúcemu prípad masového vraha Buffalo Billa, ktorý svoje obete sťahuje z kože. Clarice v baltimorskej väzenskej nemocnici navštívi bývalého nadpriemerne inteligentného psychiatra Hannibala Lectera (Anthony Hopkins), odsúdeného na doživotie za sériu brutálnych vrážd a kanibalizmus, ktorý jej pomáha tomuto masovému vrahovi prísť na stopu a odhaliť ho. Film mal obrovský úspech a získal päť Oscarov v kategóriách najlepší herec, herečka, réžia, scenár a najlepší film. Jodie si odniesla svojho druhého Oscara a ďalší Zlatý Glóbus a cenu BAFTA.

Herečka, režisérka a producentka
Po týchto úspechoch si Jodie vyskúšala aj profesiu režisérky. Jej režisérskym debutom, v ktorom si zároveň aj zahrala, bola dráma Človiečik Tate (1991), rozprávajúca príbeh o sedemročom géniovi. Jodie vlastní i produkčnú spoločnosť, ktorá pripravila drámu Nell (1994). Jodie v nej stvárnila titulnú úlohu. Za svoj výkon nemej Nell bola opätovne nominovaná na Oscara a Zlatý glóbus. „Mám záujem byť producentkou filmov, ktoré budú o tom, čo som prežila, ale aj o tom, čomu som sa naučila veriť,“ povedala.
Jodie však pokračuje aj vo filmovaní. Objavila sa vo filme Woodyho Allena Tiene a hmla (1992), v ktorom stvárnila prostitútku. V dráme Návrat Sommersbyho (1993) hrala po boku Richarda Gerea. S Melom Gibsonom hrala v dobrodružnej komédii Maverick (1994), v ktorej stvárnila pôvabnú a prešibanú Annabelle, robiacu si zálusk na tučnú výhru. Potom nakrútila romantický historický veľkofilm Anna a kráľ (1999), v ktorom sa ako mladá učiteľka Anna zamiluje do siamského kráľa Mongkuta. V ďalšom trileri Úkryt (2002) v réžii Davida Finchera stvárnila rozvedenú matku, ktorá sa s dcérou nasťahuje do nového domu. Hneď v prvý deň zažijú noc plnú strachu. Pred nepozvanými hosťami sa ukryjú v miestnosti, ktorú si dal vystavať pôvodný majiteľ domu ako úkryt pred nebezpečenstvom. V roku 2005 sa objavila v hlavnej úlohe napínavého trileru Letový plán, ktorý nedávno prišiel k nám do kín. Hlavnou hrdinkou je Kyle Pratt, ktorej v modernom Boeingu, letiacom z Berlína do New Yorku, zmizne bez stopy šesťročná dcéra. Keďže všetky dôkazy smerujú k tomu, že jej dcéra na palube lietadla nikdy nebola, rozhodne sa pri vyriešení celého tajomstva spoľahnúť len sama na seba. Poslednou pripravovanou snímkou v roku 2006, na ktorej sa Jodie podieľa ako režisérka aj ako producent, je film Flora Plum. S Denzelom Washingtonom si zahrá v mysterióznom trileri Inside Man. Film je o právničke, ktorá musí rozlúštiť hádanku dokonalej bankovej lúpeže. Pre rok 2007 už ohlásila prípravu filmu Sugarland, ktorý chce režírovať a súčasne v ňom bude hrať s Robertom De Nirom. Ide o príbeh mladého právnika, ktorý sa pustí do boja s dvoma mocnými pestovateľmi cukrovej trstiny, vykorisťujúcimi svojich robotníkov.