Lenka Šmídová - Šport je jedna z najlepších nezmyselných vecí

Lenka Šmídová je najúspešnejšou českou jachtárkou všetkých dôb. Na OH v Aténach 2004 získala pre Českú republiku striebornú medailu v jednoposádkovej lodnej triede Europa. Keďže pre budúcu Olympiádu v Pekingu 2008 došlo k zmene lodnej triedy z Evropy na Laser, ktorá je z hľadiska konštrukcie a oplachtenia prispôsobená skôr vyšším váham, rozhodla sa strieborná olympionička prestúpiť na dvojposádkovú lodnú triedu 470, ktorá sa pre ňu súčasne stala aj novou výzvou v jachtingu.

I preto, že v tejto disciplíne jazdí vo dvojici a jej partnerkou sa stala Elizabeth Kratzigová, Američanka z Texasu, ktorá bola šesť rokov predtým členkou amerického olympijského tímu. A aby mohli jazdiť spoločne za Českú republiku, požiadala jej partnerka o české občanstvo, na ktoré teraz čaká. Lenka a Elizabeth závodia spolu už vyše roka a dosahujú výsledky nad očakávanie. Na Majstrovstvách sveta v triede 470 v San Franciscu v roku 2005 skončili na vynikajúcom štvrtom mieste a v svetovom pohári v Holandsku v tom istom roku na piatom mieste. Pred nimi je teraz boj o účasť na Olympiáde, a to už v lete 2007 na Majstrovstvách sveta v Portugalsku. Ale podľa slov Lenky Šmídovej konečný cieľ a túžba je nikde inde a omnoho vyššie, na Olympiáde v Pekingu.
„Šport ako taký nedáva veľmi zmysel, ale je to jedna z najlepších nezmyselných vecí čo poznám.“
Lenka Šmídová

V športe často deti napĺňajú isté ambície svojich rodičov. Vieme, že jachting máte v rodine. Začínali ste z vôle rodičov alebo vás už v detstve táto krásna športová disciplína „chytila za srdce“?

O tom som nikdy nepremýšľala, ale možno na tom niečo je. Kedy nebolo mojich rodičov a ich lásky k tomuto športu, tak by som asi ťažko jachting robila a určite by som sa nedostala tak ďaleko… Mala by som im byť za to veľmi vďačná… Možno raz na svojich ďeťoch podobne naplním moje ambície, kto vie!Veľa sa v súvislosti so športom hovorí o talente alebo o genetických predpokladoch na istý šport. Už mnoho rokov aktívne sledujem niektoré individuálne športy, rozprával som sa s mnohými športovcami a utvrdil som sa skôr v názore, že talent, to je predovšetkým drina, odriekanie, vôľa, húževnatosť a trpezlivosť. Vy vo svojej disciplíne patríte k najúspešnejším na svete, preto ma zaujíma, a iste aj našich čitateľov, váš názor na talent, respektíve morálno-vôľové vlastnosti.Ja s vaším názorom celkom nesúhlasím. Podľa mňa je talent v zmysle vrodenej inteligencie a šikovnosti na daný druh športu na jednej strane a na druhej strane drina, vôľa, húževnatosť a trpezlivosť. Aby ste patrili – teraz hovorím o jachtingu – k svetovej špičke, musíte byť vybavený obojím. Ak máte obrovský talent a pokrivkávate s húževnatosťou, väčšinou sa to prejaví tak, že zažiarite len na chvíľu alebo máte výsledky s veľkými výkyvmi.

Ako vyzerá váš pracovný deň? Koľko hodín denne trénujete?

S mojou jachtárskou partnerkou Elizabeth sa snažíme na vode trénovať tak desať až štrnásť dní v mesiaci, denne asi štyri hodiny. Každý jachtár vie, kde sú jeho slabiny, v čom má nedostatky, a tak sa snažíme na ne zamerať a precvičujeme a precvičujeme. Trénujeme štarty, schádzame vlny, bočný vietor a podobne. Ak je s nami tréner – jazdí na motorovom člne –, opravuje za jazdy naše chyby, nahráva nás videokamerou alebo nám prestavuje trať. Ďalšie dve až štyri hodiny trávime rozborom tréningu, sledovaním videa alebo prácou na plachetnici.Keď som v Prahe, musím sa každý deň udržiavať v kondícii behom, posilňovaním alebo jazdou na bicykli. Okrem toho denne minimálne hodinu venujem teoretickej príprave a štúdiu. Zvyšok času trávim väčšinou za počítačom alebo pri telefóne organizáciou celej olympijskej kampane – zháňaním financií, komunikáciou, organizáciou tréningov a závodov a podobne. Som vyťažená rovnako ako každý iný človek, ktorého jeho práca baví, preto na odpočinok veľa času nezostáva.

Ktoré doterajšie víťazstvo si ceníte najviac?

Jednoznačne striebornú medailu z Olympiády. Pre jachtárov, rovnako ako pre väčšinu iných športovcov, sú Olympijské hry najväčším a najdôležitejším závodom športovej kariéry.

Chronológiu vašich veľkých úspechov uvádzame v článku a je ich požehnane. Vy však idete za ďalšími výzvami. Čo všetko by ste v jachtingu ešte chceli dosiahnuť?

Pre mňa je obrovská výzva účasť na ďalších Olympijských hrách na novej dvojposádkovej lodnej triede 470 aj preto, že na to sa perfektne pripraviť a dostať sa na úroveň ostatných pretekárok, ktoré na tejto lodi jazdia už veľa rokov, nie je veľa času.

V čom je podľa vás jachting príťažlivejší ako iné športy?

Jachting je šport na celý život. Môže ho robiť ktokoľvek v akomkoľvek veku a športovou zdatnosťou. Na plachetnici si môže vyjsť celá rodina i s prarodičmi a užiť si spoločne vietor a vlny… Rekreačne, samozrejme. Horšia už je dostupnosť – pre nás Čechov a Slovákov miestna i finančná.Čím ale priťahuje mňa? Nepoznám väčšie uspokojenie, ako keď schádzame poslednú vlnu pred prejdením cieľovej čary. Vietor je taký silný, že sa len tak-tak udržíme sťažňom nahor a ja sa obzriem a vidím celú tú flotilu za nami…

A vôbec, máte nejaký recept, ako sa stať úspešným športovcom?

Talent, peniaze a potom už len trénovať, trénovať a zase trénovať. Len sa nepretrénovať!

Doteraz ste sa museli spoľahnúť vždy len sama na seba. Teraz v tandeme je to skôr o súhre. Neobávate sa tak trochu, že váš spoločný výsledok môže ovplyniť vaša partnerka alebo vy?

Tímový šport, čím dvojposádková plachetnica je, je určite z tohto pohľadu oveľa zložitejší. Tajomstvo ideálnej jazdy na tejto lodi spočíva v maximálnej súhre a v minimalizácií chýb, ktoré samozrejme robíme s partnerkou obidve a musíme to brať s nadhľadom a odpúšťať si. Nikto nie je dokonalý a vieme, že sa obe vždy snažíme o čo najlepší výkon.Na druhej strane ak ide všetko tak, ako má ísť, a nám sa podarí dobrý výsledok, tak je radosť, o ktorú sa môžete podeliť s druhým, dvojnásobná!

Do akej miery ovplyvňujú výsledky vo vašej disciplíne prírodné živly? V tomto prípade myslím na vodu a najmä vietor. A ktorý zo živlov máte najradšej?

Ako by som to vysvetlila… pri jachtingu ste vydaní plne živlom napospas. Pri pretekoch záleží na posádke, ako na predpokladaný a neskôr i skutočný vietor a vlny budú reagovať, aby maximalizovali rýchlosť lode a predbehli ostatné tímy. Je to určitá schopnosť, ktorú pretekári majú, alebo nemajú, ale určitá náhoda (vietor sa neočakávane otočí o 90­ % a práve vaša loď vďaka svojej pozícii na tom stráca najviac) tam hraje rolu. Odhadla by som, že náhoda (nepredvídateľné zmeny živlov) ovplyvňuje výsledky tak na 20 %.

A ako ovplyvňuje výkon cena resp. kvalita samotnej plachetnice?

Nová plachetnica triedy 470 stojí cca 15.000 EUR, čo sa niekomu môže zdať drahé, ale v porovnaní s celkovými nákladmi na tréning a závody to pre nás nie je až tak veľa. Vo svetovej špičke má každý ten najkvalitnejší materiál a záleží hlavne na tom, ako si ho pri preteku skoordinujete a ako a kadiaľ plachetnicu kormidlujete.

Naše čitateľky, keďže sme lifestylový časopis o kráse ženy, bude zaujímať aj váš pohľad na krásu. Čo všetko musí podľa vás urobiť žena, aby sa cítila príťaživá alebo moderne povedané ...inn? Čo pre svoj vzhľad robíte Vy? Máte svoju obľúbenú kozmetickú značku?

S krásou to máte podobne ako s tým športom – niečo máte vrodené a niečo si dodáte sama – starostlivosť, ochranu, štýl a pod. Myslím si, že je pre ženy ako som ja, veľmi dôležité, aby sa cítili príťažlivo a inn. Pokiaľ sa tak necítíme (čo je úplne relatívny pojem), máme zlú náladu a trpia i ľudia okolo –skôr z našej zlej nálady ako z pohľadu na nás. Preto odporúčam všetkým podobne zmýšľajúcim ženám do tohto “dobrého pocitu” trochu zainvestovať.A čo konkrétne pre to robím ja? V prvom rade športujem, čo udržiava moje telo i myseľ v dobrej kondícii. Po druhé sa chránim, čo je spojené hlavne s mojím športom, keď som po väčšinu roku na slnku, a musím si chrániť pokožku, vlasy i oči. Používam slnečné, vodeodolné krémy značky Biotherm s vysokým ochranným faktorom, ktoré vydržia na tvári celý deň.V neposlednom rade sa venujem starostlivosti o pokožku a vlasy, každý deň sa hýčkam výživnými pleťovými a telovými krémami značky Biotherm – nádherne voňajú a naviac obsahujú veľmi unikátny termálny planktón, ktorý robí s mojou pokožkou úplný zázrak – napriek môjmu športu vyzerá moja pleť mlado a zdravo. Dekoratívnu kozmetiku používam hlavne “v meste”, pri vode sa uspokojím s kvalitnou ochranou a výživou.

Aké oblečenie a doplnky si vyberáte najradšej, keď idete do spoločnosti?

Pri obliekaní do spoločnosti sa nechávam dosť ovlyvňovať vlastnou náladou a samozrejme i tým, aký chcem urobiť dojem na spoločnosť, s ktorou sa stretnem. Verím tomu, že oblečením môžete (napr. dotyčnému) veľa povedať, napovedať. Niekedy sa obliekam konzervatívne do jednoduchých strihov i farieb a inokedy zase, zvlášť keď mám dobrú náladu sa trochu „utrhnem z reťaze“ a vyjdem von napríklad v klobúku.

Máte svoj amulet alebo talizman? Väčšina športovcov je totiž poverčivých a bez určitého rituálu alebo amuletu sa na štart ani nepostaví.

To sú len reči...nepoznám veľa športovcov, ktorí mají amulet alebo nejaký predštartovný rituál. Myslím, že podobné veci sú len známkou toho, že športovec do nejakej miery nemôže uniesť duševný stres pred súťažou a takto sa „schováva za talizmany alebo rituály. Niečo iné sú rituály u tímových športov, kde je dobrý tímový duch polovica úspechu. Ja sa snažím nebyť poverčivá a celú svoju energiu smerujem k niečomu zmysluplnejšiemu...napríklad k získavaniu potrebných informácií pred štartom, ako je meranie smeru vetra, smeru a sily morských prúdov, meranie štartovnej čiary a pod.

Vaša športová kariéra je naplno rozbehnutá. Máte už plán, čo budete robiť po skončení aktívnej činnosti?

V zásade nie som ešte rozhodnutá, kedy s aktívnou činnosťou skončím, a tak ani nemám jasný plán, čo budem potom robiť. Pravdepodobne budem mať rodinu a prácu, pri ktorej sa budem ďalej venovať športu, ako najviac mi to dovolí.

Autor: 
Daniela Drábová
Patrí do vydania: 
September 2006