„Za každým mrakom tuším slnko. Aj keď iba zubaté.“ SARAH ARATÓ

Mladá, krásna a vždy s úsmevom na tvári. A je to vôbec možné, väčšinu dňa sa usmievať? Tak vedzte, že je! Vychádzajúca kométa Divadla Astorka a mladá herecká hviezda televíznych seriálov nám prezradila jej recept na radostný život. Ten ozajstný každodenný, nie instagramový! Sarah Arató v hlavnej úlohe nášho radostného rozhovoru.

Sarah, už si si zvykla na profesionálny herecký život? Len minulý rok si skončila VŠMU. Ako sa Ti žije a pracuje?

Na profesionálny herecký život si postupne zvykám, mám však dobrú prípravu. Divadlo Astorka mi dalo možnosť alternovať predstavenie už počas štúdia (Letmý sneh) a odvtedy mi postupne dávali herecké úlohy v rôznych predstaveniach. A keď mi tento rok ponúkli možnosť s nimi spolupracovať aj naďalej, veľmi som sa potešila, že moje prvé kroky po škole budú viesť práve tam. Veď cestu do divadla už poznám.

 

Veľa sa usmievaš, o čom svedčí tvoj instagramový profil. Cítiš sa radostne každý deň?

Snažím sa nájsť si v každom dni niečo pozitívne. A keďže som pôžitkárka, celkom mi to ide. Stačí mi prechádzka po slnku, sedenie v tráve, dobré jedlo alebo sa zabaliť do deky a pozerať dobrý seriál. A som šťastná. Robím si radosť maličkosťami.

 

Čo Ti pomáha zvládnuť túto neľahkú pandemicku situáciu? Máš nejaký recept na „naprogramovanie“ mysle?

Recept, žiaľ, nemám. Myslím si, že v živote je dôležité naučiť sa veci prijať tak, ako sú. Neznamená to vzdávať sa a nebojovať, ale uvedomiť si, že pokiaľ urobím všetko, čo je v mojich silách, aby som sa mala lepšie, aj tak sa nakoniec dostanem do situácie, kedy jednoducho nechám život, aby sa zariadil sám. A popritom, za každým mrakom tuším slnko. Aj keď iba zubaté.

 

Využívaš herecké „taktiky“ aj v bežnom živote? Napríklad vo vzťahoch s rodičmi a priateľmi...

To predsa nemôžem prezradiť (smiech). Žartujem. V bežnom živote som úprimná, občas až príliš, aj keď vôbec nechcem. Moja tvár totiž hovorí pravdu, aj keď jazyk klame. Občas sa mi stáva (a dávam si na to už pozor), že hoci nechcem reagovať na niekoho, kto mi možno nie je sympatický, alebo nesúhlasím s tým, čo hovorí a držím jazyk za zubami, moja tvár si „ide svoje“. Môžete z nej vyčítať všetko čo si myslím, aj keď sa snažím tváriť, že je to inak. Trošku nevýhodné pre herečku, nemyslíte?

 

Čo ťa na herectve najviac baví a fascinuje? Kde sa cítiš najprirodzenejšie?

Najprirodzenejšie sa cítim na javisku. Asi preto, že s ním mám doposiaľ najväčšiu a najhlbšiu skúsenosť a práve skúsenosť mi dáva istotu, vďaka ktorej môžem byť na javisku slobodná. Najzaujímavejšia na herectve je pre mňa možnosť prežiť niekoľko životov v tom mojom, jednom jedinom. Myslím si, že to neponúka žiadne iné povolanie. Najviac ma baví samotný proces skúšania inscenácie. Hľadania kľúča, k tomu ako hrať, aby to všetko do seba zapadlo. Už od mala som hľadala za všetkým niečo viac. Rada som si čítala básne a hľadala v nich moje odpovede. Môj starý otec bol spisovateľ a to určite prispelo k tomu, že mám rada metafory, slovné hračky, básnické prívlastky. Skrátka všetky spôsoby výpovede často možno neopísateľných pocitov. To ma na divadle a herectve veľmi baví, odhaľovať skryté významy.

 

Naše čitateľky Ťa poznajú z obľúbených Oteckov, ako Maťu, ktorá zbalila otecka, veterinára, Tomáša. Ako sa Ti hrala akčná Maťa? Používaš nejaké ženské zbrane ako ona?

Maťa sa mi hrala veľmi dobre. V prvom rade bola majiteľkou útulku a keďže ja milujem zvieratá, srdcom aj dušou som psíčkarka, veľa som hrať nemusela. Čo sa týka ženských zbraní, myslím si, že Maťa žiadne nepoužívala a možno to sa stalo osudným pre jej rolu vo vzťahu s Tomášom.

 

Maťa je dievča, ktoré si nedáva servítky pred ústa, je taká ako jej psy, úprimná. Keď má radosť je jej plný dom, keď sa hnevá, zatiahne sa obloha a keď je zaľúbená, tak bezhlavo, no celým srdcom. Možno v tom opise mnohé vidia mladšiu verziu seba, ja napríklad áno. Až časom som začala vnímať čaro „ženských zbraní“, zmierlivosti, empatie, trpezlivosti. Tú poslednú sa stále učím správne používať.

 

Aká si mimo javiska a kamery?Akčná a temperamentná alebo rozvážna a pôžitkárska?

Temperamentná pôžitkárka (smiech). Môj priateľ sa smeje, že som „all or nothing girl“ (dievča, ktoré chce všetko alebo nič). Myslím si, že je to presné. Robím veci naplno. Naplno žijem, naplno oddychujem.

 

Aj Silvia zo seriálu Najhorší týždeň môjho života bola lovkyňa skoro ženatého muža. Ako si sa cítila v tejto úlohe?

Silvia je skvelá postava, je bláznivá a vlastne detsky naivná. Ako sa hovorí, bláznom a deťom odpustíte všetko. Ja som sa nepozerala na Silviu ako na ženu, ktorá balí zadaného muža, ale ako na dievča, ktoré je zúfalo zaľúbené a verí, že jej láska nie je opätovaná, kvôli vonkajším okolnostiam. A tak sa snaží spraviť všetko preto, aby si nemusela pripustiť fakt, že nech sa deje čo chce, Marcel má skrátka oči pre inú.

 

Ale keď si odmyslíme vlastne smutnú stránku Silviinho príbehu, situácie, do ktorých sa dostávala a do ktorých dostávala iných, boli veľmi komické a preto mi to celé pripadalo ako život. Taká dobrá tragikomédia.

 

Máš biblické meno, Princezná. Cítiš sa tak vo svojom živote?

Iba keď mám na sebe krásne šaty, napríklad tie Odd Molly.

 

Ty a móda, ste dobré kamarátky? Aký štýl nosíš najradšej?

Myslím si, že si s módou rozumiem a som jej veľký fanúšik. Je dôležitým faktorom sebavyjadrenia. Veľmi rada aj pri seriáloch a filmoch či v divadle sledujem ako sú herci oblečení a čo to o nich hovorí. Často sa preto smejem, že v skrini nemám oblečenie, ale kostýmy. Keď si dám na seba sako a puzdrové nohavice, cítim sa ako svetová manažérka. Keď si dám volánovú sukňu, som už spomínaná princezná. Najradšej nosím také kúsky, ktoré vyjadria ženskosť a zároveň mi dajú pocit výnimočnosti. A pri výbere oblečenia sa riadim zásadou aby bolo pohodlné, vyrobené z kvalitných materiálov, s dôrazom na detail.

 

Sleduješ módne trendy? Zaujímajú ťa?

Priznám sa, že módne trendy veľmi nesledujem, resp. sa podľa nich príliš neriadim. Mám rada veci, ktoré mi pristanú, aj keď nie sú práve hitom. Ale poctivo odkladám veci po mame. Rokmi sa aj tak osvedčilo, že všetko sa do módy vracia a tak si občas hovorím, že ak to, čo mám na sebe nie je trendom dnes, zajtra už môže byť.

 

Je pravda, že zbožňuješ dobré jedlo a varenie? Aké jedlá pripravuješ najradšej a pre koho?

To je úplná pravda. Mám rada dobré jedlo, tiež ho rada pochválim a ešte radšej som, keď si také urobím. Najradšej varím cestoviny rôzneho druhu, pretože je to moje najobľúbenejšie jedlo, ktoré často dokáže prekvapiť. Rada experimentujem, ale obstojne zvládam aj klasiky ako sviečkovú, perkelt, plnenú papriku. Mňam. Veľmi rada varím pre každého, kto príde. Momentálne varím najviac pre nás s priateľom. Najradšej však varím asi pre seba.

 

Máš vysnívanú postavu, ktorú by si rada stvárnila?

Vysnívanú postavu nemám. Každá nová postava je pre mňa výzvou a zároveň veľkým učiteľom. Vždy ma totiž naučí niečo o mne samej.

 

Pripravila/Veronika Antoliková
Foto/Jena Šimková
Mejkap A vlasy/Tomáš Vida
Modelka/Sarah Arató
Šaty/Vermont.sk

Patrí do vydania