EQA - elektrický športovec v kompaktnom formáte

V názve EQA sa skrýva nový vstup do sveta plnoelektrických automobilov od značky Mercedes-EQ. Elektrická estetika dizajnu modelu EQA odkazuje na progresívny luxus značky Mercedes-EQ. Inteligentní asistenti podporujú vodiča v mnohých oblastiach: okrem iného pri predchádzaní nehodám, pri predvídavej a teda mimoriadne efektívnej prevádzkovej stratégii, ako aj pri navigácii s Elektrickou inteligenciou. K tomu sa pridávajú funkcie jedinečné pre značku Mercedes-Benz, ako Komfort ENERGIZING a MBUX (Používateľský zážitok Mercedes-Benz). EQA je členom úspešnej rodiny kompaktných vozidiel od značky Mercedes-Benz. Ako blízky príbuzný modelu GLA preberá všetky jeho strhujúce vlastnosti a kombinuje ich s efektívnym elektrickým pohonom. Elektrické SUV bude k dispozícii u európskych obchodníkov na jar roka 2021.

Ponuka EQA začína s modelom EQA 250 (kombinovaná spotreba elektriny: 15,7 kWh/100 km; kombinované emisie CO2: 0 g/km) s výkonom 140 kW a dojazdom podľa NEDC na úrovni 486 kilometrov (v budúcnosti sa očakáva model s dojazdom viac ako 500 km). Dvojvrstvový lítium-iónový akumulátor je konštrukčným prvkom v podlahe vozidla a kapacita jeho energie je 66,5 kWh. Aby boli splnené požiadavky v oblasti zvukového komfortu a komfortu kmitania typické pre značku, bol elektrický pohon komplexne odpojený od podvozku a karosérie. Na rovnaký účel slúži množstvo izolačných opatrení na zabránenie prenosu zvuku šíriaceho sa vzduchom.

 

„Progresívny dizajn a intuitívne ovládanie sú dve kľúčové vlastnosti modelu EQA. S týmto modelom ponúkame našim zákazníkom v segmente kompaktných vozidiel po prvýkrát plnoelektrický Mercedes s veľkým dojazdom, ktorý je vhodný na každý deň. Nový model EQA je tým pádom ďalším dôležitým vozidlom na ceste k elektrifikácii všetkých našich segmentov vozidiel,“ hovorí Britta Seeger, členka predstavenstva Daimler AG a Mercedes-Benz AG zodpovedná za odbyt divízie Mercedes-Benz Cars.

 

„Vďaka MBUX sa z našich vozidiel medzičasom stali mobilní asistenti. V prípade EQA ideme ešte o krok ďalej: v ňom sú do systému MBUX integrovaní inteligentní asistenti, ako navigácia s Elektrickou inteligenciou, čo ešte viac uľahčuje jeho používanie,“ zdôrazňuje Sajjad Khan, člen predstavenstva Mercedes-Benz AG, CASE. „EQA zároveň ukazuje, ako sa nám podarilo zosúladiť pokrokový a trvalo udržateľný elektrický pohon s kľúčovou hodnotou značky Mercedes-Benz, bezpečnosťou.“

 

Elektrická estetika dizajnu odkazuje na progresívny luxus

Model EQA disponuje čiernym panelom na mieste prednej masky s centrálnou hviezdou, ktorý je typický pre značku Mercedes-EQ. Ďalším pozoruhodným charakteristickým dizajnovým prvkom plnoelektrického sveta vozidiel značky Mercedes-EQ je svetelný pás vpredu i vzadu. Horizontálny svetlovodný prvok spája obe svietidlá denného osvetlenia svetlometov, ktoré využívajú výlučne technológiu svetelných diód, a stará sa o rozpoznateľnosť či už počas dňa alebo noci. Vnútro svetlometov je vyhotovené hodnotne, detailne a precízne. Modré farebné akcenty vo vnútri svetlometov zdôrazňujú vzhľad typický pre značku Mercedes-EQ. Zadné svietidlá s LED plynulo prechádzajú do zúženého svetelného pásu s LED. Pri pohľade zozadu to podčiarkuje dojem z horizontálnej šírky modelu EQA. Evidenčné číslo vozidla je okrem toho presunuté do nárazníka. Exkluzívne sú k dispozícii až 20-palcové disky z ľahkej zliatiny v dvoj alebo trojfarebnom vyhotovení s dekoračnými prvkami v čiastočne ružovozlatej alebo modrej farbe.

 

V závislosti od línie výbavy odkazuje na elektrický charakter v interiéri modelu EQA nový druh podsvieteného ozdobného prvku a ružovozlaté dekoračné prvky na ventilačných dýzach, sedadlách a kľúčoch od vozidla. Mimoriadny model Edition 1 okrem toho disponuje perforovanými koženými sedadlami, cez ktoré presvitá modrá látka. Združený prístroj s ukazovateľmi špecifickými pre elektrické vozidlá si taktiež osvojil farebnú koncepciu s ružovozlatými a modrými prvkami. Miesto na sedenie je typicky pre vozidlá SUV vysoké a vzpriamené – nielenže je pohodlné na nastupovanie a vystupovanie, ale je z neho aj dobrý výhľad dookola. Vo všeobecnosti bola úžitková hodnota hlavným bodom vývoja.

 

Opatrenia od aerodynamiky po navigáciu s Elektrickou inteligenciou

S hodnotou cw od 0,28 dosahuje EQA veľmi dobré výsledky. Čelná plocha predstavuje 2,47 m2. Medzi najdôležitejšie aerodynamické opatrenia patrí kompletne uzatvorená regulácia chladiaceho vzduchu v hornej časti, aerodynamicky optimalizovaný predný i zadný nárazník, mimoriadne hladký, takmer kompletne uzatvorený spodok vozidla, špeciálne optimalizované aerodynamické kolesá a k nim prispôsobený spojler kolesa vpredu a vzadu.

 

Sériovo dodávané tepelné čerpadlo je súčasťou sofistikovaného teplotného manažmentu. Vďaka mnohým inovatívnym prvkom, ako je využívanie odpadového tepla z elektrického pohonu, je systém navrhnutý na vysokú efektívnosť a tým pádom na vysoký dojazd. Efektívnosť bola stredobodom pozornosti aj pri teplotnej architektúre: odpadové teplo z elektrického pohonu sa môže vďaka sériovo dodávanému tepelnému čerpadlu využívať na vykurovanie interiéru. Výrazne sa tak znižuje potreba prúdu akumulátora na kúrenie a zvyšuje sa dojazd. Pred štartom modelu EQA možno okrem toho predklimatizovať jeho interiér. Táto funkcia sa ovláda priamo prostredníctvom infotainmentu MBUX alebo aplikácie Mercedes me.“

 

Sériovo dodávaná navigácia s Elektrickou inteligenciou prispieva k jednoduchej manipulácii s modelom EQA počas každodenného jazdenia. Vypočítava najrýchlejšiu cestu do cieľa. Na základe neustálych simulácií dojazdu sa pri výpočte berú do úvahy potrebné zastávky na nabíjanie a mnohé ďalšie faktory, ako napríklad topografia či počasie. Systém dokáže dynamicky zareagovať napríklad aj na zmeny dopravnej situácie a spôsob jazdenia vodiča.

 

Prostredníctvom služby Mercedes me Charge môžu zákazníci využívať momentálne najväčšiu sieť nabíjacích staníc na svete: v súčasnosti disponuje 450 000 nabíjacími miestami s možnosťami nabíjania striedavým a jednosmerným prúdom v 31 krajinách. Služba Mercedes me Charge poskytuje zákazníkom značky Mercedes-EQ pohodlný prístup k nabíjacím stojanom od rozličných poskytovateľov, pričom títo zákazníci môžu využívať výhody integrovanej platobnej funkcie s jednoduchým vyúčtovaním.

 

Mercedes-Benz zaručuje kvalitnými osvedčeniami o pôvode, že energiu, ktorá prejde službou Mercedes me Charge, vykompenzuje tak, že do siete vloží rovnaké množstvo energie z obnoviteľných zdrojov. Prostredníctvom služby Mercedes me Charge môžu zákazníci nabíjať naprieč celou Európou na viac ako 175 000 verejných nabíjacích miestach, Mercedes-Benz sa stará o dodatočnú kompenzáciu zelenou elektrinou.

 

Inteligentné asistenčné jazdné systémy

Sériovo sa dodáva aktívny asistent udržiavania v jazdnom pruhu, ako aj aktívny asistent brzdenia. Úlohou posledného menovaného asistenta je zabrániť kolízii v mnohých situáciách alebo zmierniť jej závažnosť prostredníctvom samočinného brzdenia. Systém dokáže pri mestských rýchlostiach reagovať dokonca aj na stojace vozidlá a chodcov prechádzajúcich cez cestu. K rozšíreným funkciám balíka asistenčných jazdných systémov patrí napríklad funkcia odbočovania, funkcia vytvorenia záchrannej uličky, funkcia výstrahy pred približujúcimi sa cyklistami alebo vozidlami pri vystupovaní, ako aj výstraha pred rozpoznanými osobami v priestore priechodu pre chodcov.

 

Vysoká úroveň výbavy

Sériovo sa na palube nachádza infotainment MBUX (Používateľský zážitok Mercedes-Benz) s intuitívnym ovládaním. Systém MBUX možno konfigurovať individuálne prostredníctvom rozličných prvkov. Výkonný počítač, brilantná obrazovka a grafiky, individuálne prispôsobiteľné znázornenie, plne farebný projekčný displej (mimoriadna výbava), navigácia s rozšírenou realitou (mimoriadna výbava), softvér so schopnosťou učiť sa a hlasové ovládanie aktivovateľné kľúčovým heslom „Hey Mercedes“ sú najdôležitejšími výhodami systému.

 

Na multimediálnom displeji možno prostredníctvom dlaždice Mercedes-EQ vyvolať ponuky možností nabíjania, spotreby elektriny a toku energie. Na pravom ukazovateli združeného prístroja je namiesto otáčkomera ukazovateľ výkonu. Hore je v percentách uvedený požadovaný výkon, dole je uvedené spätné získavanie energie/rekuperácia. Ľavý ukazovateľ znázorňuje, či možno cieľ dosiahnuť aj bez medzizastávky na nabitie. Farby sa menia v závislosti od jazdnej situácie: pri zvýšení výkonu zmení ukazovateľ svoju farbu na bielu. Používateľ si môže v závislosti od nálady alebo podľa príslušného interiéru vybrať jeden zo štyroch vizuálne odlišných štýlov, v prípade línie výbavy Progressive je k dispozícii farebná schéma špecifická pre značku Mercedes-EQ.

 

Do rozsiahlej sériovej výbavy patria okrem iného vysokovýkonné svetlomety s LED s adaptívnym asistentom diaľkového svetla, zadné výklopné dvere EASY-PACK s elektrickým ovládaním otvárania a zatvárania, 18-palcové disky z ľahkej zliatiny, náladové osvetlenie so 64 farbami, držiak na dva poháre, komfortné sedadlá s bedrovou opierkou nastaviteľnou v štyroch smeroch, cúvacia kamera pre lepší prehľad a komfort pri manévrovaní či kožený multifunkčný športový volant.

 

Novinku možno individualizovať pomocou dvoch línií výbav AMG Line a Electric Art či balíkom Night.

Patrí do vydania: 
Február 2021