Záleží vám na životnom prostredí? S jeho udržateľnosťou pomáha aj SodaStream

Život v príjemnom a čistom prostredí sa odzrkadľuje aj na našej spokojnosti. Rovnako ako našich domovov sa toto pravidlo týka aj životného prostredia.

Na Slovensku je ešte stále veľmi málo uvedomelých ľudí, ktorí sa snažia tvoriť čo najmenej odpadu, recyklovať, triediť. Ako inak sa dá vysvetliť fakt, že v roku 2019 sme boli v rámci Európskej únie krajinou s najrýchlejšou produkciou odpadu? Vyplýva to zo štatistiky Eurostatu. To však nie je všetko. Predvlani každý z nás vyprodukoval priemerne 1,2 kg komunálneho odpadu denne, čo za rok tvorí obrovskú horu s váhou 2,37 milióna ton. Nepredstaviteľné, však?

 

Veľká časť z tohto množstva skončila na skládkach. Štatistiky totiž ukázali aj to, že v tom istom roku bolo zrecyklovaných len 39 % odpadov, a to napriek tomu, že možnosť recyklovania je dostupná rovnako vo veľkých mestách ako aj v malých obciach. Od tohto roku sa okrem Bratislavy a Košíc bude dať triediť odpad ešte dokonalejšie. Hnedé kontajnery na zber kuchynského bioodpadu znamenajú o ďalší stupeň efektívnejšiu mieru recyklácie – teda pokiaľ budeme odpad triediť poctivo, s ohľadom na životné prostredie, ktoré tu našim deťom zanechávame.

 

K tomu prispeje aj definitívny zákaz vybraných jednorazových plastových výrobkov od 1. júna. Plastové slamky, príbory, tyčinky do uší, nádoby na potraviny a ďalšie síce ešte možno niekde dostanete kúpiť, no to budú už len dopredaje zásob do konca roka.

 

K jednorazovým plastovým obalom patria aj fľaše na balenú perlivú vodu. Nečakajte do budúceho januára, kým sa začnú PET fľaše a plechovky zálohovať a začnite s eliminovaním tohto odpadu už teraz. Dostatok perlivej vody môžete mať doma už odteraz a kedykoľvek – bez vláčenia fliaš z obchodu a neskôr aj späť.

 

SodaStream je ideálnou náhradou balenej sýtenej vody

 

Stačí jeden SodaStream a na PET fľaše môžete rovno zabudnúť. Jedna fľaša SodaStream vám bude slúžiť na sýtenie až tri roky a ďalšie roky ju môžete používať na pitie alebo polievanie kvetov či nájsť jej iné využitie v domácnosti. Okrem ekologického aspektu je tu aj ekonomický. Okrem ušetreného času a námahy šetrí systém SodaStream aj vašu peňaženku. Z jednej bombičky vyrobíte v závislosti od stupňa sýtenia 60 až 80 litrov perlivej vody, čo v prepočte znamená 1 liter vody za cca 11 centov. Kedykoľvek. Zistite viac na www.sodastream.sk.

 

Foto: SodaStream

Patrí do vydania