ERIKA MOKRÝ - sa na rakovinu prsníka pozerá tak trocha inak

Hovorí o sebe, že je obyčajná žena, má však za sebou inšpiratívny príbeh. Rozhodla sa o svojom boji s rakovinou prsníka podeliť aj s inými, aby ich motivovala a dodala im silu bojovať. Aktuálne je aj tvárou októbrovej kampane AVON za zdravé prsia, ktorá poukazuje na dôležitosť prevencie a samovyšetrenie prsníkov. V rozhovore sa s nami podelila o svoje skúsenosti, radosti aj starosti, jednoducho so všetkým čo život prináša.

Máte osobnú skúsenosť s ochorením rakoviny prsníka a ste ženou, ktorá inšpiruje ďalšie vo svojom okolí. Čo je zdrojom vašej sily a pozitívneho myslenia?

Zastávam názor, že sťažovanie sa nikomu nepomôže. Samozrejme, ja sama mám mnohokrát chvíľky, ktoré nie sú vôbec pozitívne a pohltia ma negatívne myšlienky. No viem o nich ja a môj manžel, prípadne moji najbližší. Je to úplne bežná súčasť života a je jedno či ste chorý alebo zdravý. Je však dôležité sa s nimi učiť pracovať. A to sa učím neustále. Hlavne za pomoci môjho manžela, ktorý sa podľa mňa minul povolaniu a mal byť psychológ. On je jednoznačne mojim najväčším hnacím motorom. K nemu je to moja túžba žiť, byť tu...

 

Heslom tohtoročnej kampane AVON za zdravé prsia 2020 je SPOLU SME SILNEJŠÍ. Ako ste spomenuli, pre vás je najväčším motivátorom a obrovskou oporou váš manžel. Sú však aj ženy, ktoré sú na to samé. Čo by ste im poradili, ako sa nakopnúť a bojovať?

Jednoznačne sa netreba báť o problémoch, ktoré majú hovoriť. Aby sa neuzatvárali do seba, venovali sa aktivitám ako pred tým, prípadne si našli nové, ktorým doteraz odolávali z xy dôvodov.

 

Myslím, že je tiež dôležité uvedomiť si, že aj napriek tomu, že možno po svojom boku nemajú partnera, v ich okolí sú ľudia, o ktorých sa môžu oprieť, požiadať o pomoc. Toto často ľudia odmietajú, mysliac si, že budú niekomu príťažou. Pri tom je to úplne naopak. Mnohé priateľstvá sa utužia a ľudia pochopia ich skutočnú hodnotu.

 

Ste riaditeľkou a zakladateľkou OZ Tak trocha inak, ktorému tento rok putujú získané prostriedky, ktoré majú slúžiť na financovanie projektu – Štartovacie balíky pre bezvlásky. Kto prišiel s týmto nápadom, vy sama?

Tento nápad vznikol veľmi spontánne. Určite sa to bude zdať smiešne, ale ja som sa v jedno ráno zobudila, sadla si na posteľ a k dobrému ránu som na manžela doslova vychrlila nový projekt. Presne som vedela, čo chcem, ako to bude vyzerať. Mala som v podstate premyslené všetko do úplného detailu a doteraz nerozumiem, ako to je možné.

 

Realizácia celého tohto nápadu však nebola jednoduchá. Našťastie, mala som neuveriteľnú podporu od môjho manžela, s ktorým som všetko konzultovala. A hoc mal byť Štartovací balíček na svete už niekoľko mesiacov, odloženie jeho začiatku neľutujem. Vďaka spolupráci s AVONom a získaným finančným prostriedkom budeme môcť pre onkologické pacientky pripraviť omnoho väčší počet Štartovacích balíčkov. Rozpočet, ktorým sme na tento projekt disponovali v našom občianskom združení sa vďaka ľudom, ktorí kúpou trička či šatky podporili kampaň Avon za zdravé prsia rozrastie a pomôžeme mnohým bezvláskam. Samozrejme, balíček bude k dispozícii zadarmo. Ich počet je obmedzený finančnými možnosťami nášho OZ ako aj príspevkom z kampane.

 

Čo obsahuje taký balíček a komu je vlastne určený?

Štartovací balíček pre bezvlásky bude obsahovať turban, brožúrku a rúž. Tento balíček bude venovaný pacientkam u ktorých bola diagnostikovaná rakovina prsníka. Pre pacientky, u ktorých bolo diagnostikované akékoľvek iné onkologické ochorenie, kde pri liečbe prišli o vlasy sme rovnako vytvorili Štartovací balíček, len s tým rozdielom, že neobsahuje rúž. Tento balíček financujeme z vlastných prostriedkov, ktoré sme získali z predaja mojej knihy Tak trocha inak.

 

Turban, ktorý si bezvláska nájde v balíčku je špeciálne vyrobený pre onkologické pacientky, ktoré prišli o vlasy. Vďaka strihu, ale aj vďaka materiálu poskytuje pacientke pohodlie a navyše je aj skutočne „štýlový“. Ja sama som počas liečby rovnaké turbany nosila a po pravde. Nosím ich dodnes, hoc mi po liečbe už vlásky narástli. Brožúrka, ktorú si pacientka v balíčku nájde obsahuje komplet informácie, ktoré by mala na začiatku liečby onkologického ochorenia vedieť. Je určená pre ženy, ale aj mužov, rovnako aj pre ich blízkych. Svojim obsahom je prvá a zatiaľ jediná na Slovensku. Napísala som ju pod dohľadom skúsenej onkologičky MUDr. Marianny Šimunovej. Vďaka môjmu manželovi, ktorý mi mnohokrát pripomienkoval obsah v nej pacient/ka nájde kompletné informácie o liečbe, jej vedľajších účinkoch, plodnosti, bolesti, sexuálneho života počas liečby, ako časť venovanú výžive onkologického pacienta. Tú nám spracovala skvelá nutričná poradkyňa, Petronela Forišek Paulová. Text v brožúrke je zároveň doplnený o moje osobné skúsenosti, ako aj o moje rady a triky.

 

Rok 2020 zmenil mnohým plány, nekonalo sa ani tradičné charitatívne podujatie - AVON Pochod, ale boj za zdravé prsia pokračuje práve teraz v októbri, mesiaci boja proti rakovine prsníka. Máme tu novú kampaň AVONu poukazujúcou na prevenciu a samovyšetrenie prsníkov. Aj vy ste jej tvárou. Akoby ste motivovali ženy, aby nezabúdali na prevenciu?

Napriek tomu, že sa o prevencii neustále hovorí, mám pocit, že ženy ju ignorujú. A to hlavne zo strachu „Čo ak si/mi niečo nájdu?“ Je dôležité uvedomiť si, že vďaka prevencii dokážeme rakovinu včas nájsť a začať liečiť a vyliečiť ju. Ak sa nebudú ženy preventívne samovyšetrovať, ak nebudú podstupovať rádiologické vyšetrenia, na ktoré majú zo zákona nárok, môžu prísť o to najcennejšie. A to je možnosť žiť, byť tu, so svojimi blízkymi. Samozrejme, nechcem týmto nikoho strašiť, to určite nie. V dnešnej dobe dokáže medicína skutočne úžasné veci. Ale načo riskovať a nechať zájsť veci na úplný okraj, keď ich dokážeme vyriešiť na začiatku.

 

Prehmatať si prsníky v sprche raz za mesiac zaberie 5 minút. Rádiologické vyšetrenie možno aj s časom stráveným v čakární niekoľko desiatok minúť navyše. „Minúť“ ich na prevenciu za to stojí. Lebo žiť môžeme len raz.

 

V rámci prevencie je dôležitý životný štýl, lepšia životospráva či pohyb. Venujete sa aktivitám popri práci, ktoré sú Vášmu telu prospešné?

Nikdy som nebola športový typ. Paradoxne, počas liečby som začala cvičiť a neskôr aj chodiť do fitnescentra. Najprv sme domov kúpili eliptický trenažér, nakoľko som nebola vnútorne stotožnená s tým, aby som cvičila medzi ľuďmi. Bála som sa, že sa mňa budú pozerať, čo si pomyslia.

 

Neskôr som sa odhodlala na moju prvú návštevu fitka a dodnes to neľutujem. Vďaka pohybu som dokázala „vypnúť“ hlavu, prísť na iné myšlienky a sústrediť sa na seba. Keď som nevládala, prešla som sa na bežiacom páse, prípadne ako zvykne hovoriť môj manžel „aspoň trošku podvíhala ručičky a nožičky“. Keď som sa cítila lepšie, zabehla som si aj hodinku. Snažila som sa hlavne počúvať svoje telo. A to mi dávalo jasné signály. Tie som dovtedy nevnímala.

 

Cvičenie mi neuveriteľne pomáha nie len po psychickej stránke, ale aj po fyzickej. Bolesti ruky a hrudníka, ktoré som mala po operácii, pri ktorej mi odstránili prsník a časť uzlín sú preč.

 

Samozrejme, športová aktivita je nesmierne individuálna a v závislosti od človeka samotného. Preto ak sa ktokoľvek rozhodne športovať, na začiatku by mal určite vyhľadať trénera, ktorý mu bude vedieť poradiť, usmerniť ho a kontrolovať. A neplatí to len pri fitnescentrách. Rovnako aj pri joge či pilatese sa treba zveriť do rúk odborníka. Pretože nie všetky cviky je možné vzhľadom na zdravotný stav liečenej pacientky / pacienta vykonávať.

 

Akoby ste povzbudili ženy, ktoré aktuálne zvádzajú svoj boj s rakovinou prsníka. Máte pre ne nejaký odkaz?

Dovolím si použiť citát Marka Twaina: „Daj každému dňu šancu, aby sa stal najkrajším dňom tvojho života.“

 

Viem, že liečba onkologického ochorenia nie je jednoduchá. No viem aj to, že každý jeden deň, so všetkým tým dobrým ale aj zlým nám stojí za to aby sme tu boli, aby sme sa mohli nadýchnuť. Kedysi to pre mňa bola samozrejmosť. Ráno človek vstane, ide do práce, príde domov... Dnes viem, že toto je obrovská šanca a príležitosť. Nie každý ju má.

 

A preto sa nikdy netreba vzdávať. Aj keď je to nesmierne náročné a sama som mala niekoľkokrát chuť to všetko hodiť za hlavu. No napriek všetkému to naozaj stojí za to zvládnuť.

 

Október je mesiacom boja proti rakovine prsníka. Pomocnú ruku onkologickým pacientkam môže podať každý. Buď kúpou niektorého z troch špeciálnych kozmetických setov alebo dobrovoľným finančným príspevkom priamo na účet občianskeho združenia Tak trocha inak. Podporte #SPOLU s nami projekt občianskeho združenia Tak trocha inak – Štartovacie balíčky pre bezvlásky. AVON podporí projekt sumou 5 000 € a zároveň sa zaväzuje, že z každého predaného setu daruje 1 € na zbierku občianskeho združenia Tak trocha inak.

 

www.avon.sk

www.zdraveprsia.sk

Patrí do vydania