Ako pripraviť perfektný Aperol Spritz

Aperol Spritz je neprekonateľná ikona ľahkých moderných drinkov, ktorá je u nás už skoro rovnako populárna ako v Taliansku, odkiaľ pochádza. Každý správny barman ho vie pripraviť tak, aby bol svieži, iskrivý a voňavý. My však vieme, ako si ho rovnako dobre namiešate aj doma. Nepotrebujete žiadne špeciálne barmanské pomôcky, dôležitá je však kvalita základných surovín a starostlivo dodržaný postup.

Aperol Spritz servírujte v peknom pohári na víno. Vôbec nevadí, keď bude mať hrubšie sklo, aspoň tak lepšie udrží drink studený. Pripravte si poriadne vychladené prosecco, Aperol a sódu. Pohár naplňte až po okraj veľkými kockami ľadu. Na ľad nalejte 6 cl prosecca a následne 6 cl Aperolu. Ako posledné pridajte 3 cl perlivej vody. Na premiešanie potom stačí len jedno otočenie dlhou lyžičkou - to preto, aby sa drink krásne spojil a zároveň si uchoval perlivosť. Správne pripravený Aperol Spritz má mať zjednotenú chuť, žiadne vrstvy. Na záver vložte do drinku plátok čerstvého pomaranča a vychutnajte si harmóniu chutí a vôní.

 

Ako to nepokaziť

Hoci je postup prípravy Aperolu veľmi jednoduchý, stačí pár maličkostí a namiesto lahôdky budete servírovať sklamanie. Čomu sa teda oblúkom vyhnúť?

 

1. Ľadu nie je nikdy dosť. Pohár naplňte naozaj až po okraj a používajte veľké kocky, nikdy nie ľadovú triešť. Keď bude ľadu málo, bude sa rýchlo rozpúšťať a zbytočne drink riediť.

 

2. Na Aperol Spritz sa tradične používa prosecco, ktoré v drinku výborne ladí s Aperolom. Nenahrádzajte ho inými šumivými vínami a už vôbec nie tichým vínom. Existuje len jediná výnimka - na dosiahnutie ideálne vyladenej chuti barmani odporúčajú špeciálne šumivé víno Cinzano Pro-Spritz, ktoré bolo špeciálne vytvorené na prípravu perfektného Aperol Spritz.

 

3. Všetko svieže a čerstvé. A tým nemyslíme len pomaranč, ale aj prosecco a sódu. Perlivosť je v drinku úplne zásadná, nepripravujte sa o ňu ani prehnaným miešaním drinku. Slamky nechajte odložené v zásuvke, ich použitím by ste prišli o báječnú bylinkovo pomarančovú vôňu.

 

www.aperol.com

Patrí do vydania: 
Júl - August 2020