Saká išli nabok, Pietro Filipi šije rúška pre nemocnice

Pôvodnej českej značke Pietro Filipi, ktorá vyrába v Čechách i na Slovensku, nie je aktuálna situácia ľahostajná. Prerušili teraz výrobu sák a šiat a vrhli sa na rúška, ktorých je všade nedostatok. V stredu 2. apríla dodali prvých 500 rúšok do Univerzitnej nemocnice v Bratislave a ďalšie sa šijú.

V Pietro Filipi začali s výrobou rúšok v dôsledku ich nedostatku. Okrem toho, že rúška šijú z látok, ktoré boli určené na výrobu jarnej a letnej kolekcie odevov, dodávajú tieto látky aj ďalším ľuďom, ktorí z nich vyrábajú niekedy aj stovky tak potrebných rúšok. Jednu zo zásielok prevzala aj bývalá prvá dáma Českej republiky Dagmar Havlová, ktorá si tiež sadla k šijaciemu stroju a šije rúška pre Nadáciu Dagmar a Václava Havlových Vize 97.

 

„Situácia, ktorej súčasťou je už aj naša krajina, sa nedá predvídať a ani nie je možné sa na ňu celkom pripraviť. Samozrejme Univerzitná nemocnica Bratislava robí maximum na záchranu životov všetkých pacientov, u ktorých sa tento ešte neprebádaný vírus potvrdil. Naši lekári, sestry, ošetrovatelia a vôbec všetky osoby, ktoré prichádzajú do kontaktu s týmito pacientmi, sa dobrovoľne vystavujú obrovskému riziku. Mnohí z nich majú svoje rodiny a aj napriek tomu podávajú nadľudský výkon a svoj osobný život odsunuli na vedľajšiu koľaj, to všetko pre záchranu našich pacientov. Veľmi vítame pomoc spoločnosti Pietro Filipi, ktorá klinike anesteziológie a intenzívnej medicíny v nemocnici v Ružinove darovala rúška, ktoré budú slúžiť nášmu personálu, ale aj pacientom,“ povedala riaditeľka Univerzitnej nemocnice Bratislava, Renáta Vandriaková.

Prvé rúška vznikli už v polovici marca v malom krajčírstve v pražskom Karlíne, kde Pietro Filipi vyrába prototypy svojej módy. Najskôr to bolo niekoľko stovák denne, dnes už má Pietro Filipi výrobnú kapacitu vyše 6500 ks denne a šije vo výrobných závodoch na Slovensku i v Čechách.

 

„Sme pripravení ponúknuť pomoc ďalším inštitúciám na Slovensku. Aktuálne máme od rôznych organizácií na Slovensku i v Čechách dopyt na cca 50 tisíc rúšok a ďalšie rýchlo pribúdajú. Okrem domovov dôchodcov sú to obchodné reťazce a rôzne spolky,” hovorí Michal Mička, majiteľ Pietro Filipi.

 

Patrí do vydania