Vianočná bábovka pre celú rodinu
Náročnost: jednoduchá príprava
Doba prípravy: asi 30 minút
Doba pečenia: asi 50 minút
Vystačí na: asi 16 porcií
Na cesto:
3 bielka, 3 žĺtka, 150 g práškového cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker, 100 ml oleja, 100 ml vody, 2 PL tekutého medu, 100 g polohrubej múky, 50 g celozrnnej múky, 1 balíček Kypriaceho prášku do perníka Dr. Oetker, 1 zarovnaná KL mletej škorice
Na ozdobenie:
1 balíček Polevy mliečnej Dr. Oetker, 50 g nasekaných mandlí
Ešte potrebujeme:
formu na bábovku (Ø 23 cm) a elektrický ručný šľahač
1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme z bielkov elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh. V inej mise vyšľaháme žĺtka s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Postupne zašľaháme olej, vodu a med. Pridáme obe múky zmiešané s kypriacim práškom do perníka a škoricou a zľahka ručne vymiešame dohladka. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 160 °C
Teplovzdušná rúra: 140 °C
Plynová rúra: stupeň 2
Doba pečenia: asi 50 minút
2. Bábovku necháme asi 10 minút vo forme ochladnúť. Potom ju opatrne vyklopíme.
3. Na ozdobenie pripravíme polevu podľa návodu na obale a povrch bábovky polejeme. Dozdobíme nasekanými mandľami a necháme stuhnúť.
Vianočné rezy na štedrovečerný stôl
Náročnost: stredná obtiažnosť
Doba prípravy: asi 45 minút
Doba pečenia: asi 25 minút
Vystačí na: asi 30 porcií
Na karamelové mlieko:
4 zarovnané PL cukru, 300 ml mlieka
Na cesto:
5 vajec, 70 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 1 PL oleja, 60 g polohrubej múky, ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker, 2 zarovnané PL preosiateho kakaa
Na náplň:
2 balíčky Zlatého klasu Dr.Oetker (à 40 g), 600 ml mlieka, 60 g cukru, 200 g lieskovoorieškového krému (napr. Nutella), 150 g zmäknutého masla, 170 g sušienok (napr. Bebe)
Na ozdobenie:
2 balíčky Šľahačky v prášku Dr.Oetker, 1 zarovnaná PL kakaa
Ešte potrebujeme:
plech na pečenie s vyšším okrajom (30 x 40 cm), elektrický ručný šľahač
1. Na prípravu karamelového mlieka do kastrólika nasypeme cukor a miešame dokiaľ sa cukor neroztaví (skaramelizuje). Pridáme mlieko a miešame tak dlho, kým sa karamel v mlieku úplne nerozpustí. Odložíme na noc do chladničky.
2. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme olej a múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom a na najnižšom stupni zašľaháme do vaječnej peny. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 25 minút. Korpus necháme vychladnúť.
3. Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas so 600 ml mlieka a cukrom podľa návodu na obale. Do horúceho krému metličkou vmiešame lieskovoorieškový krém a za občasného miešania necháme vychladnúť. Vychladnutý krém zašľaháme do masla elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni. Polovicu náplne rozotrieme na korpus. Na náplň rozložíme sušienky a zakryjeme zvyšnou náplňou.
4. Na ozdobenie vo vyššej nádobe vyšľaháme karamelové mlieko a šľahačku v prášku podľa návodu na obale dotuha. Šľahačku opatrne rozotrieme na náplň a cukrárskym hrebeňom alebo vidličkou ozdobíme. Posypeme kakaom a odložíme do chladničky.
TIP:
Kypriaci prášok do pečiva Dr.Oetker môžeme nahradiť Kypriacim práškom s vínnym kameňom Dr.Oetker.
SÚŤAŽ
Stačí, ak odpoviete správne na jednoduchú súťažnú otázku a 3 z vás odmeníme jedinečnou kuchárskoch knihou „Pečie celá rodina”, chutným kalendárom na rok 2020 a praktickými produktami na pečenie.
Súťažná otázka:
Koľko nových originálnych a chutných receptov nájdete v novej kuchárke Pečie celá rodina?
a) 48
b) 50
c) 45
Nápovedu nájdete na: eshop.oetker.sk
Svoje odpovede posielajte do 15. januara 2020 na maily jozef@beautywoman.sk a redakcia@beautywoman.sk.