Jesenná akné rozbuška - už neviem čo s ňou

Je ako tikajúca bomba. Chvíľkami ju dokážete držať pod kontrolou, no keď sa dostanete do stresu, vybuchne. Prejavuje sa u 4 z 5 tínedžerov, no až 25 percent dospelých neopustí ani po dvadsaťpäťke. Mastná pleť, nedokonalosti a čierne bodky! Tri znamenia, ktoré si nemôžete pomýliť. Pleť náchylná na tvorbu akné si žiada špeciálnu pozornosť. Spýtali sme sa odborníčky na starostlivosť o problematickú pleť Veroniky Blahovej z lekární Dr.Max, ako si s rozbuškou poradiť v domácom prostredí.

SPOZNAJ SVOJE AKNÉ

Prvým krokom v úspešnej starostlivosti o pleť s nedokonalosťami je dobre poznať svoj „vybuchujúci“ problém. Len tak ho dokážete efektívne liečiť. Existujú tri typy aknóznej pleti, s ktorými pacienti doslova bojujú. Hyperseborea, nadmerná tvorba kožného mazu, v tzv. T-zóne. Čelo, nos a brada sa lesknú viac, než chcete. Retenčné akné v podobe čiernych bodiek (otvorených komedónov) alebo bielych vyrážok a mikrocýst (zatvorených komedónov). A tiež zápalové akné, ktoré sprevádzajú červené pupienky (papuly) alebo biele hnisavé vyrážky (pustuly). Špecialistka na dermoporadenstvo z lekární Dr.Max však potvrdzuje, že: „takmer vždy sa akné prejavuje ako zmiešané ochorenie kože. Na pleti vykúkajú čierne bodky, mikrocysty aj zápalové pupienky súčasne.“ A preto je nutné, zasiahnuť proti všetkým nedokonalostiam mastiacej sa pleti.

 

AKO NA PROBLEMATICKÚ PLEŤ?

Alfa a omega každodennej starostlivosti tkvie v čistení a odbornom ošetrovaní aknóznej pleti. „Pre dokonalé čistenie si vyberte jemný čistiaci produkt bez obsahu mydla, ktorý nepodporuje tvorbu komedónov. Po vyčistení nezabúdajte na dôkladné vysušenie pleti,“ radí Veronika Blahová. A ďalej pokračuje: „produkty starostlivosti o pokožku majú byť vhodné pre pleť so sklonom k podráždeniu a tvorbe akné. Musia byť jemné, no účinné zároveň. Ideálna je kozmetika špeciálne vyvinutá a dermatologicky testovaná pre mastnú pleť s nedokonalosťami,“ uzatvára odborníčka na kozmetiku. V boji s „akné rozbuškou“ potrebujete uviesť kožnú flóru do rovnováhy, znížiť nadmernú produkciu kožného mazu a stimulovať prirodzenú obranyschopnosť kože. A to si žiada patentové zloženie!

 

VŠETKO V JEDNOM

Aj v starostlivosti o pleť existujú „vychytávky“. Jednoducho si každodenné ošetrovanie viete zjednodušiť. Dnes sú na trhu prípravky, ktoré ponúkajú komplexnú starostlivosť s nadštandardnou krycou a ochrannou schopnosťou. „V našich lekárňach Dr.Max je dostupný produktový rad HYSÉAC od francúzskej značky URIAGE, ktorý eliminuje lesk, nedokonalosti a čierne bodky, no zároveň kryje, hydratuje a zmatňuje v jednom kroku. Pleť má po aplikácii pudrový vzhľad s matným efektom,“ predstavuje paletu produktov špecialistka. Zosilnený účinok kozmetických prípravkov je dosiahnutý vďaka spojeniu unikátnych účinných látok a termálnej vody Uriage z francúzskych Álp. „Produkty URIAGE HYSÉAC obnovujú kožnú bariéru a podporujú lokálne hojenie zápalov. Čistia a zmatňujú v každom veku,“ uzatvára Veronika Blahová z lekární Dr.Max.

 

ZÁKLADOM JE ČISTOTA

Kde teda začať? Dôkladné odlíčenie a očistenie pleti je prvým krokom k dokonalej pleti. Pre zmiešanú až mastnú pleť bol vyvinutý Čistiaci gél pre pleť s nedokonalosťami, ktorý dôsledne čistí upchaté póry a odstraňuje nadbytočný maz. Nanáša sa masírovaním na navlhčenú pleť a následne sa starostlivo opláchne. Na uvoľnenie upchatých pórov siahnite po Pleťovej vode pre pleť s nedokonalosťami určenej na zbavenie pleti nečistôt, dodávajúcej svieži a matný vzhľad. Za jej adstringentným (sťahujúcim) účinkom stoja ovocné kyseliny, ktoré mastnú pleť krásne vypnú. Nanáša sa vatovým tampónom bez oplachovania.

 

DBÁM O SVOJ ZOVŇAJŠOK

Po precíznom očistení prejdite k dennej starostlivosti, ktorá je ukrytá v trojlístku produktov. Denný krém pre mastnú pleť s nedokonalosťami, pre nanášanie ráno a večer, je nabitý tromi inovatívnymi patentami. Vďaka obsahu termálnej vody Uriage má zosilnený účinok. Obmedzuje tvorbu vyrážok a čiernych bodiek, redukuje priľnavosť baktérií a znižuje nadmernú tvorbu mazu. S obohatením o ochranný faktor proti UVA a UVB žiareniu je dostupný ako Tónovací denný krém SPF 30 pre pleť s nedokonalosťami. Zabraňuje vzniku pigmentových škvŕn, preto sa nanáša ráno pred pobytom na slnku. Má rovnako unikátne zloženie, zjednocuje tón pleti a navyše prekrýva citlivé miesta. A do tretice Denný krém pre vysušenú pleť s nedokonalosťami ponúka regeneračnú starostlivosť na vysušenú pleť, ktorá je pre aknózny charakter liečená medikamentami. Tie pleť vysušia, preto jej poskytuje okamžité upokojenie a rešpektuje jej prirodzenú flóru.

 

SOS. POTREBUJEM ZÁCHRANCU

Čo v prípade akútnej „bomby“ na tvári? Pasta na lokálne nedokonalosti pleti účinkuje počas noci, urýchľuje zrenie vyrážok, a tým ich rýchlejšie odstránenie. Bridlicový olej a zelený íl sú zárukou dokonale čistiaceho účinku. Všetky produkty radu URIAGE HYSÉAC sú hypoalergénne, vhodné aj pre tú najcitlivejšiu pleť.

 

Už od puberty mám problémy s pleťou, raz menej inokedy viac. Chcela by som vedieť, čo by malo patriť do mojej „must have“ (musím mať) kozmetickej výbavy, aj v období, kedy mám krajšiu pleť ako preventívna starostlivosť? Ďakujem. Táňa, 28

 

Milá Táňa, pre každodennú starostlivosť o akýkoľvek typ pleti, problematický či hladký bez kritických miest, je podľa mojich skúseností nevyhnutná 100-percentne prírodná Termálna voda URIAGE v spreji. Ide o prírodnú vodu nabitú minerálmi (až 11-tisíc miligramov na liter), ktorá sa balí priamo pri vyvierajúcom prameni v úpätí francúzskych Álp, čo jej dáva výnimočné vlastnosti. Hydratuje, zvláčňuje, a posilňuje kožnú bariéru, preto je vhodná na každodenné používanie. Jednoducho ju nastriekajte na pokožku a nechajte pôsobiť. V žiadnom prípade ju nezotierajte ani nesušte. Ide o veľmi jednoduchú aplikáciu, ktorá sa stane rutinou a jej malé balenie si nájde miesto vo vašej kabelke. V kombinácii s produktami URIAGE HYSÉAC je účinným riešením pre ošetrenie problematickej pleti s akné. Ak si nie ste istá výberom vhodných produktov pre váš typ pleti, naši odborníci v lekárňach Dr.Max sú vám plne k dispozícii. Prajem vám všetko dobré a krásnu, zdravú pleť.

 

Trápi vás kozmetický problém a neviete si poradiť s výberom vhodných prípravkov? Opýtajte sa špecialistky na dermoporaden­stvo Veroniky Blahovej z lekární Dr. Max. Teší sa na vaše otázky: veronika@beautywoman.sk.

Patrí do vydania