Kešu orechy ako prevencia proti cukrovke a infarktu

Asi vám nebude hovoriť nič pojem caju alebo obličkovec západný. No keď sa povie kešu orechy, mnohým z nás blikne v hlave malé svetielko. Kešu orechy sú vlastne plodom obličkovca západného, ktorému sa darí v teplých oblastiach Indie, Brazílie, Tanzánie alebo Pobrežia Slonoviny.

 

Kešu orechy sa skrývajú v takzvaných kešu jablkách, ktoré samy o sebe majú ostrú chuť, a preto nie sú vhodné na konzumáciu. V niektorých krajinách sú však obrovskou pochúťkou.

 

Bez dôkladného očistenia by vám mohli spôsobiť popáleniny

Tak ako kešu orechy nájdete v obchode, nevyrastú na strome. Musia prejsť dôkladným čistením, keďže pod ich šupkou sa nachádzajú toxické oleje, ktoré by vám mohli spôsobiť dokonca popáleniny na koži. Orechy všeobecne znamenajú pre naše telo ozajstnú výživovú bombu. Obsahujú antioxidanty, omega-3 mastné kyseliny, vlákniny, minerály, vitamíny a mnoho ďalších pre naše telo naozaj prospešných látok. Orechy sú vyzdvihované, najvyššiu výživovú hodnotu majú vlašské orechy, no často sa zabúda na kešu.

 

Vyhnite sa nadváhe konzumáciou kešu

Najmä pre ženy je pozitívnou správou to, že kešu orechy pomáhajú pri chudnutí, a to aj napriek tomu, že polovicu ich zloženia tvoria tuky. Fytosteroly, ktoré sú obsiahnuté v rastlinných tukoch kešu orechov, zabraňujú tomu, aby sa tuky vstrebávali. Kešu orechy tak môžu zabrániť zvyšovaniu hladiny tzv. zlého cholesterolu. Konzumácia kešu orechov môže ovplyvniť to, či sa vám nadváha vyhne alebo nie. Ak si ich doprajete aspoň dvakrát do týždňa, ste výrazne menej ohrození nadváhou ako tí, ktorí ich nejedia vôbec.

 

Kešu orechy pomáhajú pri zdravotných problémoch

Môžu zabrániť vzniku žlčových kameňov, mnohé štúdie potvrdili ich pozitívne účinky aj v boji proti rakovine zažívacieho traktu. Blahodarné účinky na pravidelné vyprázdňovanie a podporu trávenia majú najmä vitamíny a živiny, ktoré sú obsiahnuté  v kešu orechoch.

 

Kešu orechy sú nenahraditeľnou súčasťou liečby kardiovaskulárnych ochorení. Konzumácia kešu orieškov predstavuje prevenciu proti vysokému krvnému tlaku i vysokému cholesterolu. Tieto faktory sú často spájané s ochoreniami srdca a ciev.

 

Kešu pre vašu krásu

Okrem blahodarných účinkov na naše zdravie, priaznivo vplývajú aj na nechty, vlasy, pokožku, či dokonca na kosti. Esenciálne mastné kyseliny obsiahnuté v kešu orechoch zabezpečia, že naša pokožka sa hydratuje a je chránená pred starnutím. V kešu sú tiež obsiahnuté minerály potrebné pre udržanie zdravých kostí, napr. vápnik, horčík alebo draslík.

 

Využitie kešu v kuchyni

Kešu orechy sú využiteľné aj v kuchyni. Nemusia slúžiť len na vyhrýzanie pred televíziou či na zahnanie hladu počas dňa. Kešu oriešky sú často využívané aj ako posýpka pri príprave dezertov, tort či zákuskov. V thajskej a indickej kuchyni sú kešu orechy ľahko kombinovateľné s ryžou. V kuchyni majú široké využitie. Schválne, vyskúšali ste už kešu maslo?

 

Maslo z kešu orechov, kešu nátierka

Kešu maslo má prirodzenú sladkú chuť masla, neobsahuje prídavné cukry, soli ani tuky a je vhodné do sladkých, ale aj slaných receptov. Maslo z kešu orieškov si môžete jednoducho natrieť na chlieb, o jeho pozitívnych účinkoch určite počuli športovci či ľudia vyznávajúci aktívny spôsob života. Maslo z kešu orechov je totiž možné vmiešať do rôznych proteínových nápojov.

 

Orechy sú však náchylné k plesniam či oxidácii, preto je dôležité dávať si pozor na to, po akom produkte z kešu orechov siahnete. Dbajte na to, aby tieto produkty spĺňali najvyššie štandardy kvality a proces šetrného spracovania.

 

Siahajte len po kvalitných produktoch

Na internete, ale i v niektorých kamenných obchodoch nájdete rôzne maslá, či dokonca krémy z orechov, aj z kešu. Niektoré orechové nátierky síce majú skvelú chuť, no okrem nej neponúkajú vášmu organizmu nič prospešné. Tie „ozajstné“ orechové maslá a nátierky ponúkajú plnohodnotnú výživu bez záťaže a dodávajú vášmu telu potrebnú energiu.

 

Maslo z kešu bez lepku a sóje

Ak ste aktívny športovec, alebo sa len chcete stravovať naozaj zdravo a dodať vášmu telu energiu na celý deň, množstvo produktov z orechov nájdete na webových stránkach. Tam sa preklikáte k produktom, ako napr. orechové maslo či nátierka, ktoré neobsahujú lepok, mlieko, sóju alebo arašidy.

 

Tyčinka s kešu, ktorú si pripravíte sami

Proteínové tyčinky sú tiež vhodným doplnkom stravy, nájsť kešu môžete aj tam. Domáca proteínová tyčinka s kešu sa vyrába jednoduchým zmiešaním surovín a stuhnutím v chladničke.

 

Orechy sú často spájané s alergickými reakciami, súvisí to aj s vysokým obsahom kalórií. Pre ľudí, ktorí majú alergickú reakciu na jedlo, môžu kešu orechy priniesť viac škody ako úžitku. Po ich konzumácii môže nastať silný opuch, vyrážka alebo podráždenie. A tak aj tu platí staré známe, že všetkého veľa škodí. Napriek tomu, že orechy, aj kešu, majú na náš organizmus množstvo blahodarných účinkov, ich predávkovaním si môžete poškodiť alebo narušiť imunitný systém.

Patrí do vydania