Vincentka doplní telu potrebné minerály a stopové prvky

Na vzniku mnohých chorôb sa podieľa nedostatok minerálov a stopových prvkov. Ich prirodzeným zdrojom je potrava, ale niekedy je nutné ich dodávať v potravinových doplnkoch. Jedným z najlepších prirodzených zdrojov minerálov a stopových prvkov je svetoznáma minerálka Vincentka. Už malé množstvo tejto minerálky dodá telu potrebné látky. Vincentka obsahuje ióny sodíka, draslíka, vápnika, lítia, horčíka, fluóru, chlóru, jódu, ale aj biogénne prvky, akými sú lítium, rubídium, cézium, meď, zinok, vanád, chróm, kobalt. Informuje o tom riaditeľ spoločnosti Vincentka, a. s., Jan Šumšal.

Čo sú to minerály a stopové prvky

Minerály a stopové prvky pomáhajú telu pri raste, rozvoji a udržaní kondície. Sú to látky s jednoduchou štruktúrou, hrajúce dôležitú úlohu v metabolických funkciách. Organizmus ich potrebuje pre správny priebeh mnohých rôznych funkcií, predovšetkým pri raste a udržaní pevných kostí. Výraznú úlohu hrajú aj pri prenose nervových vzruchov. Veľa minerálov je súčasťou enzýmov, ktoré sú katalyzátormi chemických reakcií v ľudskom tele. Nezastupiteľné sú pri regulácii a kontrole normálnej funkcie tkanív, svalov a orgánov. Pri udržiavaní správnej rovnováhy tekutín zohrávajú napríklad dôležitú úlohu sodík a draslík. Vápnik zasa pôsobí ako hlavný konštrukčný prvok kostí a zubov. Železo je stavebným prvkom červených krviniek. Tie sú nevyhnutné pre prenos kyslíka do celého tela.

 

Minerály (makrominerály)

Macro znamená po grécky veľký, ide teda o prvky, ktoré sú veľmi dôležité pre správny chod organizmu. Organizmus ich obsahuje relatívne veľké množstvo. Sú stavebným kameňom tkanív, svalov, kostí a orgánov. Medzi makro minerály patrí predovšetkým: sodík, draslík, vápnik, fosfor, chlór, horčík (magnézium).

 

Stopové prvky

Stopovými sa nazývajú preto, lebo sa vyskytujú v organizme v relatívne malom množstve. Niekedy bývajú označované aj ako mikrominerály. Podieľajú sa na stavbe organizmu a sú dôležité na zaistenie správneho metabolizmu. Najvýznamnejšie stopové prvky ľudského tela sú: síra, železo, zinok, jód, selén, fluór, meď, chróm, kremík, mangán, hliník.

 

Krátkodobo si telo dokáže udržať rovnováhu minerálnych látok samo. Ale ak je ich príjem nedostatočný, organizmus si ich čerpá zo zásob uložených vo svaloch, pečeni alebo kostiach. Najvýznamnejším z hľadiska nutričných defektov je nedostatok vápnika, železa a jódu. V posledných rokoch je tiež zvýšený dôraz na dostatočné zásobenie organizmu horčíkom, zinkom a magnéziom.

 

Príjem minerálov a stopových prvkov

Dostatok minerálov a stopových prvkov je pomerne ťažké získať len zo stravy. Vyvážená strava si vyžaduje dobré znalosti a dostupnosť prírodných zdrojov výživy. Poľnohospodárske pôdy sú mnohokrát vyčerpané intenzívnym spôsobom obrábania. Znehodnotenie živín prináša aj nesprávny spôsob prípravy a spracovania potravín. Dostatočný príjem minerálov a stopových prvkov je dôležitý pre všetky vekové skupiny obyvateľstva a hlavne u detí, športovcov a osôb vystavených stresu. Preto jen potrebné ich doplniť z vhodného zdroja. Takým je napríklad minerálna voda Vincentka.

 

Táto minerálka je vhodná ako prírodný doplnok výživy predovšetkým pre športovcov, deti, tehotné ženy a rekonvalescentov. Svojím obsahom minerálnych solí pomáha regenerovať vnútorné prostredie človeka po veľkých stratách potu pri ťažkej fyzickej práci, športe, pobyte v teplom prostredí a horúčkovitých ochoreniach. Pri väčšej pravidelnej konzumácii je dobré poradiť sa o odporúčaných množstvách s lekárom.

 

Čo je Vincentka

Zo žartu sa hovorí, že Vincentka obsahuje takmer celú Mendelejevovu periodickú tabuľku prvkov. Je to veľmi silno mineralizovaná, jódová uhličitá minerálna voda z prírodného liečivého zdroja, hydrogénuhličitano-chlorido-sodného typu, so zvýšeným obsahom fluoridov a kyseliny boritej, studená, hypotonická. Obsahuje ióny sodíka, draslíka, vápnika, lítia, horčíka, fluóru, chlóru, jódu a železa. Železo je však pred stáčaním do fliaš odstraňované. Celková mineralizácia dosahuje 9854 mg/l. Osmotickým tlakom 634,7 kPa sa blíži osmolarite ľudskej krvi a vnútrobunkových tekutín. Obsahuje biogénne prvky, akými sú lítium, rubídium, cézium, meď, zinok, vanád, chróm, kobalt vo fyziologickom pomernom zastúpení.

 

,,Vincentka je svojím pôvodom morskou vodou, ktorá je obohatená minerálnymi prvkami, spolu s oxidom uhličitým a zriedením podzemnou vodou sa od morskej vody líši. Vincentka je viac ako trojnásobne menej slaná. Kým morská voda má cca 35 g solí na liter, Vincentka cca 10 g/l. Navyše more, z ktorého Vincentka pochádza, bolo praveké treťohorné a neznečistené. Ide tak o 100% čistý prírodný produkt,“ hovorí J. Šumšal.

 

Načo slúži Vincentka

Vincentka balená vo fľašiach sa využíva predovšetkým na pitné kúry a inhalácie, kde má najväčší účinok na tráviace a dýchacie ústrojenstvo. Pitná kúra upravuje činnosť žalúdka, čriev, pankreasu a podporuje sekréciu žlčníka. Priamo pritom ovplyvňuje sliznicu zažívacích orgánov. Pokiaľ ju pacient pije dlhodobo a pravidelne, tak pôsobí protizápalovo a reguluje sekréciu. Voda obsahuje toľko jódu, že jeden hlt stačí na pokrytie dennej spotreby dospelého človeka.

 

,,Vincentka svojím obsahom a vyváženosťou minerálnych solí a prvkov umožňuje rozpúšťanie hlienov nielen v žalúdku a črevách, ale aj v dýchacích cestách. Odporúča sa aj na pitné a inhalačné kúry pri ochoreniach dýchacích ciest a hlasiviek dospelých i detí. Liečba u detí znižuje početnosť akútnych ochorení a dávok užívaných liekov, obmedzuje komplikácie a zlepšuje kvalitu života  a zaradenie do kolektívu. Ako prevencia zubného kazu sa používa na vyplachovanie úst,“ vymenúva J. Šumšal.

 

Minerálna voda Vincentka sa nielen pije a inhaluje, ale aj kloktá, kúpe sa v nej, rozprašuje sa nosovým sprejom, požíva sa na výplach a vo výrobkoch na báze tejto minerálnej vody sa aj cmúľa, čistia sa ňou zuby, zvlhčuje sliznicu a rozpúšťa hlieny.

 

Viac informácií je na www.vincentka.cz.

 

Súťaž:

Ak chcete vyhrať kazetu produktov VINCENTKA, napíšte nám na redakcia@beautywoman.sk. na aké kúry sa hlavne využíva Vincentka. Z odpovedí, ktoré posielajte do 31. októbra 2019, vyžrebujeme troch výhercov. Preto pošlite svoju adresu a kontakt na vás.

 

Patrí do vydania: 
Október 2019