Nicole Kidmanová - Viac ako si vysnívala

„Je dôležité, aby ste nechodili stále so vztýčenou hlavou a netvrdili, že všetko je v najlepšom poriadku. Súčasne je smiešne to, čo sa stalo, ľutovať. Ja to nikdy nerobím.“

Vzostupy i pády Nicole
Nicole Kidmanová sa narodila 20. júna 1967 v znamení Blížencov na Hawaii v Honolulu ako Nicole Mary Kidmanová. Hneď po jej narodení sa rodina nakrátko presťahovala do Washingtonu, z ktorého Nicole utkvela v pamäti len zima a sneh. Začiatkom sedemdesiatych rokov sa Kidmanovci vrátili do rodnej Austrálie, na predmestie Sydney, do Longueville. Nicole, celé roky považovaná za rodenú Austrálčanku, sa na rodný kontinent svojich rodičov vrátila, až keď mala štyri roky. Jej otec Anthony, biochemik a psychológ, študoval na Hawaii. Matka Janelle bola oddaná feministka, povolaním ošetrovateľka, ktorá sa snažila Nicole a jej sestru Antoniu pripraviť na skutočný život. Nicole sa preto učila tanec, drámu a pantomímu. K herectvu inklinovala už od útleho veku. Keď mala desať rokov, zamilovala sa do filmu Čarodejník z krajiny Oz a začala sa intenzívne zaujímať o balet. Oficiálne začala účinkovať v divadle Philip Street Theater. Ako herečka Nicole Kidmanová debutovala v austrálskom filme Vianoce v divočine (1983).
Počas štúdia na univerzite dostala obdivný list od spolužiačky, vyzdvihujúci jej výkon v študentskom predstavení. Tou spolužiačkou bola súčasná režisérka filmu Piano, Jane Campionová. Neskôr, v roku 1995, s Nicole nakrútila kostýmovú drámu Portrét dámy. Medzi rokmi 1983 a 1989 účinkovala Nicole v trinástich austrálskych filmoch, vrátane televíznych, pričom tým trinástym bol úspešný triler Úplné bezvetrie. Predstavoval vrchol jej dovtedajšej filmografie a vzhľadom na celosvetový úspech bol pre ňu ideálnym odrazovým mostíkom do Hollywoodu. Tam už na ňu čakal Tom Cruise. Možnosť pracovať v L.A. s Tomom Cruisom, to bolo ako príbeh z rozprávky. Úlohu v ich prvom spoločnom filme Búrlivé dni, napriek svojej charizme a nadšeniu všetkých, takmer nedostala. Problémom bola jej výška stoosemdesiat centimetrov – Toma prevyšovala najmenej o sedem centimetrov. Úlohu nakoniec predsa len získala a s ňou aj Tomovo srdce. Ešte pred premiérou filmu ju požiadal o ruku. Cruisovi sa rozpadlo manželstvo s o niekoľko rokov staršou Mimi Rogersovou. Aj napriek tomu, že Tom svoj románik z natáčania tajil, krátko na to sa s Rogersovou rozviedol a odsťahoval sa s Nicole do nového domu. 24. decembra 1990 sa tajne zobrali v coloradskej divočine. Odvtedy Kidmanová žila po boku superstar a stala sa na dlhé roky jeho doplnkom. Súčasne však tvrdo pracovala na tom, aby sa hviezdou jedného dňa stala aj ona sama. Medzitým sa manželia snažili pomerne dlho založiť si vlastnú rodinu, avšak nakoniec si deti – syna Connora a dcéru Isabellu – adoptovali. Ani to však nedokázalo udržať ich manželstvo. V roku 2001 prišiel rozvod, a to práve vtedy, keď Nicole natáčala veľmi úspešný film Moulin Rouge. Kritici v tom čase už nad ňou lámali palicu. Z plátna však vystúpila ako oslňujúca, charizmatická herečka, ktorá svoju profesiu ovládla znamenite. Taká bola Nicole celý čas, len si to dovtedy nikto nevšimol. Keď kiná uviedli Moulin Rouge, všetky divácke preferencie sa preliali na stranu Nicole. V tomto filme zúročila všetky skúsenosti získané za dlhé herecké roky i charaktery stvárnených postáv. Jej postava Satine je silnou, zvodnou, chytrou, napriek tomu však zraniteľnou, citlivou i naivnou ženou. Nicole okúzľuje svojím bezchybným speváckym i tanečným prejavom. Je známou skutočnosťou, že si pri náročnom nakrúcaní dokonca zlomila niekoľko rebier, kvôli čomu musela na niekoľko týždňov prestať pracovať a dokonca i odmietnuť ďalšiu zaujímavú filmovú ponuku.

„Už od malička som vedela, že nechcem v živote nič zmeškať len preto, že je to nebezpečné.“

Začiatky závratnej kariéry
Mladé, pekné a talentované červenovlásky nemajú o filmové
úlohy núdzu, takže aj Nicole sa v priebehu ďalších piatich rokov objavila v niekoľkých austrálskych filmoch, kde väčšinou stvárňovala navonok bezstarostné, vovnútri však predčasne vyzreté a hĺbavé dievčatá. Už vo svojich štrnástich rokoch sa objavila v seriáloch Winners a Five-Mile Creek. Takmer cez noc sa stala celonárodnou hviezdou vďaka seriálu Vietnam, ktorý jej priniesol cenu pre najlepšiu herečku roka od austrálskej verejnosti i Austrálskeho filmového inštitútu. Okrem ohlasov verejnosti a odbornej kritiky sa jej podarilo prilákať záujem austrálskych filmárov, ktorý viedol k úlohám v seriáli Bangkok Hilton a vo filmoch Smaragdové mesto (ten jej vyniesol nomináciu na cenu pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe od Austrálskeho filmového inštitútu) alebo Flirtovanie (za herecký výkon v tomto filme získala ocenenie Variety Award a austrálska verejnosť ju zvolila za herečku roka).
Táto silná, emancipovaná a mimoriadne ambiciózna žena rástla herecky od úlohy k úlohe. Za úlohu v divadelnej hre Steel Magnolias ju sydneyskí divadelní kritici nominovali na cenu herecký objav roka. Mimoriadny výkon mladej herečky si všimla i významná kastingová agentúra pracujúca pre Hollywood, ktorá Nicole odporučila na konkurz do filmu Úplné bezvetrie (1989). Vydarený psychotriler, ktorý režíroval skúsený Phillip Noyce, priniesol Nicole i prvý mezinárodný úspech a ukázal, pre aké typy filmov bola zrodená. Postava mladej ženy (samotná Nicole mala pri natáčaní iba dvadsať rokov), ktorá sa dokázala na jachte uprostred mora vzoprieť brutálnemu násilníkovi, predurčila na ďalšie roky jej hereckú dráhu. Nicole sa nebránila. Obdivovala úlohy, kedy sa žena dokáže postaviť mužom na odpor bez toho, aby prevzala ich zbrane. Cieľavedomosť, s akou jej hrdinky išli za svojím cieľom, bola veľmi podobná samotnej Nicole. A bola to pre ňu súčasne i veľká príležitosť. Tento štart bol odrazovým mostíkom, Nicole sa odvtedy stala veľmi žiadanou herečkou. Za jedenásť rokov svojej hollywoodskej kariéry dokázala červenovlasá kráska nazbierať rad pozoruhodných úloh a mnoho prestížnych ocenení. V žánroch si veľmi nevyberala. Hrala v komiksoch, drámach, trileroch. V priebehu nasledujúcich rokov spolupracovala s režisérmi ako Robert Benton (Billy Bathgate), Ron Howard (Navždy a ďaleko), Harold Becker (V moci posadnutosti), Bruce Joel Rubin (Môj život) či Joel Schumacher (Batman navždy). Zaujímavé je, že v tomto komikse sa musela Nicole zbaviť svojich kučeravých vlasov a zmeniť si kvôli milionárovi Wayneovi ich ryšavú farbu na plavú. V trileri V moci posadnutosti zase mala možnosť zahrať si úlohu silnej, dominantnej, chytráckej ženy s nie príliš čistými úmyslami. Nicole mala šťastie, že typ rafinovaného sexivampa bol vďaka Sharon Stoneovej a Základnému inštinktu v kurze a producenti sa predháňali v ponukách na ďalšie podobné filmy. Aj ďalší režiséri, Jane Campionová (Portrét dámy), Mimi Lederová (Peacemaker), Griffin Dunne (Magická posadnutosť) alebo Stanley Kubrick (Eyes Wide Shut), ju posúvali stále nahor. Film Stanleyho Kubricka bol jej posledným filmom, v ktorom sa objavila po boku manžela. Práve manželstvo s Tomom Cruisom spôsobilo, že Nicole celé roky podceňovali, kritizovali a prehliadali ako ambicióznu, avšak priemernú herečku, ktorá za svoj úspech vďačí hviezdnemu manželovi. Málokto uznával, aké ťažké bolo pre ňu žiť v tieni takej superhviezdy. Aby presvedčila kritikov a divákov, musela drieť viac ako iní. Nič nedostala zadarmo a pomaly začala stúpať po stupienkoch úspechu. Keď sa jej zrútil osobný život, bola na pokraji síl. Obrat však prišiel nečakane skoro, ale zaslúžene. Nicole začala vieť úplne nový život. Je slobodná, nezávislá a na vrchole slávy. Cesta naň však bola veľmi tŕnistá. Väčšinu svojho života Nicole trávi v Austrálii, kde si vybudovala úspešnú hereckú kariéru.

„Nikdy som sa tak netešila z toho, že ľudia po mne v jednom kuse šliapu a bude to tak už po celý môj život,“ povedala Nicole, keď sa hviezda s jej podobizňou ocitla na svetoznámom chodníku slávy Walk of Fame.
Nominácie a ocenenia
Za výkon vo filme Gusa Van Santa Umrieť pre… získala Zlatý glóbus, cenu pre najlepšiu herečku od bostonských a londýnskych filmových kritikov a ocenenie na filmovom festivale v Seattli. V tomto filme hrala peknú plavovlásku z amerického malomesta, Suzanne Stoneovú, ktorá sa rozhodla, že sa stane televíznou reportérkou. Okrem toho bola nominovaná na cenu BAFTA. Na jeseň roku 1998 debutovala v londýnskom divadle s hrou The Blue Room, za ktorú získala cenu London’s Evening Standard Award a bola nominovaná na cenu Laurence Olivier Award. Zahrala si aj v politickom trileri
Tlmočníčka režiséra Sydneyho Pollacka. V roku 2006 natočila drámu Fur, v ktorej stvárnila úlohu slávnej fotografky Diane Arbusovej.
Nicole Kidmanová získala v roku 2003 Oscara, Zlatý glóbus a cenu BAFTA za herecký výkon v úlohe spisovateľky Virginie Woolfovej vo filme Stephena Daldryho Hodiny. Bola nominovaná na cenu SAG a spolu s Meryl Streepovou a Julianne Mooreovou získala Strieborného medveďa na Filmovom festivale v Berlíne. Na Zlaté glóbusy bola nominovaná aj za ďalšie dva filmy: drámu Anthonyho Minghellu
Návrat do Cold Mountain (súčasne bola nominovaná i na cenu organizácie Broadcast Film Critics) a film Zrodenie (Birth), ktorý jej priniesol i nomináciu na cenu londýnskych filmových kritikov pre herečku roka. Zahrala si v dvoch komerčne najúspešnejších filmoch roku 2001: Tí druhí (nominácia na Zlatý glóbus a cenu BAFTA) a Moulin Rouge (Zlatý glóbus, cena londýnskych filmových kritikov, nominácia na Oscara). V roku 2005 hrala naivnú a dobrosrdečnú čarodejnicu Isabel vo filme režisérky a scenáristky Nory Ephronovej Moja krásna čarodejnica. Námetom pre nakrútenie tohto filmu bol obľúbený romantický komediálny seriál Bewitched. Nicole sa ďalej objavila v trileri Larsa Von Triera Dogville a v romantickej dráme Roberta Bentona Ľudská škvrna. A Nicole nakrúca ako na bežiacom páse ďalej. Hoci nemá vzhľad klasickej hollywoodskej modelky, jej prirodzená krása, charizma i talent si budú určite i naďalej podmaňovať divákov i kritiku.
„Na to, aby ste boli herečkou, musíte v sebe nosiť aj trocha hnevu. Je neprirodzené, aby vás ľudia, s ktorými sa stretávate, vnímali, že ste stále až priveľmi v pohode.“
Nicole Kidmanová o svojich vzťahoch
„Každý deň bol pre mňa vecou kompromisu. Žiť s niekým vyžaduje veľa porozumenia. Bola som šťastná, že som vydatá. Šťastná, že sa našiel niekto, kto ma dokázal znášať, usmerňovať, skrátka, že bol po mojom boku,“ povedala o svojom manželstve s Tomom Cruisom.

„Rozvod ma zanechal veľmi krehkú a zraniteľnú, ale určite by som sa veľmi rada znova vydala.“

Po rozchode s Tomom oznámila: „Teraz môžem konečne zase nosiť vysoké podpätky.“
… o svoje matke
„Vždy budem pomáhať svojej mame. Napokon, celý život som sa snažila, aby na mňa bola hrdá. Teraz sa postarám o to, aby raz bola hrdá moja dcéra na mňa,“ povedala Nicole po získaní ocenenia Academy Award za film The Hours.
… o svojom otcovi
„Je vynikajúci. Môžem mu zavolať aj o tretej ráno a on je vždy tam, aby mi pomohol.“
… a o sebe
„Mám chlapčenské telo. Rada by som bola troška viac zaoblená, lebo si myslím, že je to omnoho krajšie. Veľmi rada by som mala prsia, zadok i telo ako Jennifer Lopez, ale operovať sa kvôli tomu nedám.“

Kontakt: Nicole Kidmanová, C/O Creative Artists Agency, 9830 Wilshire Blvd., Beverly Hills, CA 90212, USA alebo 6220 Dell Valle Drive, CA 90048, USA

Patrí do vydania: 
Marec 2006