Rok 2017 bol v Kúpeľoch Luhačovice aj Liečebných kúpeľoch Jáchymov úspešný

Rok 2017 bol pre Kúpele (Lázně) Luhačovice, a. s., aj Liečebné kúpele Jáchymov, a. s., ktoré spolu tvoria skupinu Spa & Wellness Nature Resorts, opäť úspešný. Podľa predbežných výsledkov hospodárenia skupina realizovala celkové tržby vo výške 43,271 milióna eur (1,1 mld. Kč), čo bol medziročný nárast o 6,2 %. Celkom zaznamenala 676 631 pobytových dní a tým aj 1,8% nárast oproti roku 2016. Informoval o tom MUDr. Eduard Bláha, generálny riaditeľ Kúpeľov Luhačovice, a. s., a Liečebných kúpeľov Jáchymov, a. s.

„V Kúpeľoch Luhačovice, a. s., boli dosiahnuté tržby celkom 20,5 milióna eur (520,922 mil. Kč), čo znamená medziročný nárast o 6,6 %. Celkové tržby v Liečebných kúpeľoch Jáchymov, a. s., stúpli medziročne o 5,9 % a dosiahli 23 miliónov eur (85,551 milióna Kč). Tržby boli pozitívne ovplyvnené pokračujúcim záujmom o kúpeľné pobyty a konjunktúrou hospodárstva Českej republiky. Priemerný prepočítaný stav zamestnancov skupiny v roku 2017 predstavoval celkovo 1 167 a proti stavu 1 195 v roku 2016 klesol o 28 osôb,“ povedal E. Bláha.

 

Kúpele Luhačovice, a. s.

V roku 2017 akciová spoločnosť Kúpele Luhačovice  poskytla služby 32 332 hosťom. „Aj napriek tomu nebolo možné všetkých hostí uspokojiť, pretože záujem o kúpeľnú liečbu u dospelých aj detí, predovšetkým v hlavnej sezóne, prevyšoval kapacity. Rástli hlavne liečebné pobyty hradené zdravotnými poisťovňami u dospelých pacientov. Už tradične bolo najviac pacientov, ktorí prišli za liečbou dýchacích ciest. Celkové výsledky boli však ovplyvnené nerovnakou lôžkovou kapacitou, ktorá bola daná vykonávanými rekonštrukciami,“ vysvetlil E. Bláha.

 

Dodal, že základom klientely Kúpeľov Luhačovice je stále tuzemská klientela, ktorá v roku 2017 tvorila 90 % všetkých klientov. Pri samoplatcovských pobytoch naďalej rástla obsadenosť wellness hotela Alexandria****, ktorá už dosiahla 60 %. Hotel navštívilo takmer 7 tisíc klientov.

 

„Zahraničná klientela vlani tvorila 10 % všetkých klientov. V porovnaní s rokom 2016 je to mierny pokles. Do Kúpeľov Luhačovice chodia zahraniční hostia predovšetkým z Rakúska a Slovenska, ale aj Nemecka, Izraela a Ruska. V roku 2017 boli poskytnuté služby takmer dvom tisícom Slovákov. Priemerná dĺžka pobytu bola vlani okolo 11 nocí, čo je mierny medziročný nárast, ktorý je daný predovšetkým rastom liečebných pobytov hradených zdravotnými poisťovňami u dospelých,“ konštatoval E. Bláha.

V roku 2018 očakávajú Kúpele Luhačovice podobnú úroveň dopytu po všetkých typoch pobytov od liečebných až po wellness a predpokladajú porovnateľné výsledky ako v roku 2017. Celkové výsledky budú opäť ovplyvnené plánovanými rekonštrukciami. Kúpeľom Luhačovice aj napriek maximálnej snahe a čiastočnému navýšenie kapacít sa v letných a jesenných mesiacoch, keď je dopyt najvyšší, nedarí uspokojiť existujúce skokový rast dopytu po liečení. Preto opakovane radia všetkým záujemcom o poistenecký pobyt v Luhačoviciach, aby sa ho snažili nasmerovať do zimných mesiacov. V tomto období je viac voľných kapacít a je predpoklad, že bude uspokojený každý pacient. Výrazne sa tiež ušetrí, pretože rad kapacít možno práve v zime využiť bez doplatku. Naviac u chronicky chorých je zima zvlášť vhodná na kúpeľnú liečbu, pretože zvýšenú záťaž v podobe inverzie môžu lepšie prekonať na čistom vzduchu v Luhačoviciach.

 

Pre mnoho samoplatcov je synonymom luhačovickej liečby pobyt v hoteli Palace, týždennú relaxačnú dovolenku si mnohí z nich nedokážu predstaviť inde ako v hoteli Jurkovičov dom a za wellness víkendmi s gastronomickými zážitkami sa vracajú do hotela Alexandria.

Produktovou novinkou roku 2018 je Regeneračný pobyt so zameraním na dýchacie cesty s uhličitými kúpeľmi a individuálnymi aj skupinovými inhaláciami. Hostia sa môžu tešiť aj na výnimočný pobyt Týždeň v hoteli Popper alebo za Četníkmi do Luhačovíc, za ktorý získali prvú cenu v súťaži Veľká cena cestovného ruchu 2017/2018, ktorú vyhlasuje vydavateľstvo C.O.T. media a Veľtrhy Brno v rámci veľtrhov GO a Regiontour. Hosťom by mal navodiť atmosféru začiatku Prvej republiky prostredníctvom úspešného seriálu Četníci z Luhačovíc. Účastníci budú ubytovaní v hoteli Dom B. Smetanu, na ktorého balkóne bude, podobne ako v seriáli, nápis hotel Popper. Personál bude v dobových kostýmoch, na ulici sa o poriadok postarajú žandári v uniformách z roku 1919 a nebude chýbať ani dobový jedálny lístok a ďalšie prekvapenia.

 

Akciová spoločnosť Kúpele Luhačovice pripravuje na rok 2018 rad aktivít, ktoré budú pripomínať sto rokov od založenia Československa a tiež 150. výročia narodenia Dušana Jurkoviča, ktorého nenapodobiteľná architektúra je s Luhačovicami úzko spätá. Vyvrcholenie týchto aktivít bude počas Dní slovenských kultúry na začiatku septembra.

 

Viac informácií je na: www.HotelAlexandria.cz,  www.lazneluhacovice.cz

Patrí do vydania: 
Marec 2018