Pri vianočnom upratovaní venujte viac pozornosti práve upratovaniu kuchyne

Ak sa práve chystáte na vianočné upratovanie, určite si už predstavujete ten chaos, keď budete všetko vykladať, čistiť, premiestňovať, triediť. Pri vianočnom upratovaní by sme mali klásť dôraz najmä na upratovanie kuchyne a jedálne. Práve tu budeme tráviť veľa času počas celých vianočných sviatkov.

Umývanie kuchynskej linky

Ak povrch políc kuchynskej linky chránite policovým papierom, robíte dobre. Pri vianočnom upratovaní však tento papier vyložte a nahraďte ho novým. Police kuchynskej linky však predtým, ako dáte nový papier, dôkladne vyumývajte. Na umývanie nepoužívajte žiadne chemikálie, ale horúcu vodu si zrieďte s octom, poprípade šťavou z citróna. Týmto podomácky vyrobeným roztokom môžete čistiť aj kuchynský stôl. Najprv však nezabúdajte zrolovať a vyprášiť behúň na stole.

 

Špinavý drez

Pri príprave jedál všetok riad odkladáte do drezu a potom, keď už riad poumývate, zrazu zistíte, že aj drez je potrebné vyumývať. Ak sa môžete pochváliť kvalitným granitovým drezom, o to viac by ste mali dbať o to, aby tento drez vydržal niekoľko rokov bez akéhokoľvek poškodenia. Na jeho čistenie používajte šupku z citróna. Dávajte pozor, aby okolie drezu bolo vždy suché, lebo ak toto podceníte, v priebehu krátkej doby sa vám v škárach začne objavovať pleseň.

 

Kuchyňa bude na očiach

Až na záver si nechávajte umývanie a leštenie laminátovej podlahy. Najprv poutierajte prach, umyte všetky police v kuchynskej linke a až potom sa pustite do prášenia kobercov a umývania podlahy. Cez kuchyňu bude prechádzať každá vaša návšteva počas sviatkov, preto rozhodne nič nepodceňte. Aby kuchyňa vždy bola uprataná, vždy po varení si dôkladne poumývajte okolie sporáka, drez, ale aj obklad. Dávajte pozor najmä vtedy, ak často vyprážate.

Patrí do vydania