Moja inšpirácia

Iina Vuorivirta – dizajnérka IKEA


Má svetlé blond vlasy, cool outfit, ktorý je úplne nenápadný a pritom veľmi výnimočný, pohodlné topánky a nákazlivý úsmev. A k tomu všetkému zrejme jeden z najlepších džobov na svete. Rodená Fínka Iina vyštudovala dizajn vo Fínsku a v Štokholme, založila si vlastné štúdio a išla sa pozrieť na výstavu dizajnu, kde stretla hlavného dizajnéra značky IKEA. O dva týždne už pracovala ako jedna z 12 stálych návrhárov v centrále IKEA a jej fantázia začala ovplyvňovať jednu kolekciu nábytku a doplnkov za druhou. Okrem krásy jednotlivých vecí sa snaží dbať na ich udržateľnosť a ekologickosť a množstvo inšpirácie čerpá na svojich pracovných cestách, ktoré ju vedú najmä do exotickej Ázie. Spoznajte s nami ženu, ktorá stojí možno práve aj za vašimi obľúbenými kúskami značky IKEA.

 

Materiál

Môj background je ukrytý v remeslách a vytváraní vecí vlastnými rukami, vďaka čomu mám akýsi pokorný vzťah k jednotlivým materiálom. Keď navrhujete veci na počítači a vymodelujete ich v 3D programe, môžete si k nim vybrať akýkoľvek materiál chcete, všetko je možné. Ale keď začnete vytvárať veci vlastnými rukami a cítite, ako sa niečo napína, ako sa materiál skladá – to je niečo, čo ma naozaj inšpiruje. Materiál musí viesť vás, nie vy materiál. Nie je pre mňa prirodzené niečo najprv navrhnúť a až potom vybrať materiál, to nedáva žiadny zmysel.

 

Problémy

 Keď cestujeme, chodievame na návštevy do rôznych domácností. Stretávame sa s množstvom ľudí, ktorých navštívime v ich bežných domácnostiach. Keď idete do obyčajného bytu s Šanghaji, hneď vám napadne, ako by ste mohli týmto ľuďom uľahčiť život. Aj keď to je len maličký detail, ktorý spraví skutočný rozdiel. Všade, kde sa ocitneme, sa snažíme nájsť malé „problémy“, a potom hneď rozmýšľame, ako by sme ich vyriešili. Tieto problémy nemusia byť vôbec veľké, vážne veci. Vždy, keď ideme na návštevu, pýtame sa ľudí, čo majú radi, čo robí ich domov domovom. To nás tiež inšpiruje, aby sme tento moment zachytili.

 

Môj domov

Možno to znie strašne, že pracujem vlastne neustále, ale môj domov je mojím vlastným živým laboratóriom, kde skúšam rôzne veci. Môj byt je prvým miestom, kam nosím nové prototypy, aby som si mohla naživo vyskúšať, ako fungujú a ako sa dajú používať. Je to veľmi jednoduchý spôsob, ako veci otestovať. Preto aj trávim veľmi veľa času v našom prototypovom štúdiu, kde si len niečo zlepím z dreva, a potom si to vezmem domov vyskúšať. Niekedy je dobré začať sama od seba, v mojej vlastnej domácnosti, s mojimi vlastnými „problémami“. Je to celkom zábava. Takže aj keď moja domácnosť vyzerá asi celkom bežne, pre mňa je laboratóriom, štúdiom a ateliérom v jednom.

 

Cestovanie

Cestujem celkom veľa a niekedy sa ocitnem v naozaj zvláštnom prostredí. Napríklad v Číne či Vietname je všetko úplne odlišné ako to, na čo som zvyknutá. Vyjsť zo svojej komfortnej zóny, aby ste mohli vidieť, ochutnať, ovoňať a vyskúšať nové veci, je podľa mňa veľmi dôležité. Je to veľmi osviežujúce a otvára mi to obzory.

 

Ingrid Vajcziková – enologička

 

Spisovatelia tvoria krásne a vzrušujúce príbehy v knihách, umelci ich zachytávajú na plátno či do svojich výtvorov a umenie výborných enológov zas môžeme ochutnávať v pohári sektu či vína. Hovorí sa, že vo víne je pravda. Je v ňom však i množstvo lásky, skúseností, tvorivosti a inšpirácie. Vydajte sa s nami do sveta vínnych sudov a vône hrozna, do kráľovstva, v ktorom sa Ing. Ingrid Vajcziková, PhD., hlavná enologička firmy Hubert J. E., cíti ako doma. K šťastnému životu podľa nej patrí dobré víno, pohoda a radosť z každého dňa.

 

Taliansky život

Určite som vždy uchvátená „ľahkosťou“ žitia v Taliansku. Taliani si vedia dokonale vychutnať svoj život, k tomu, samozrejme, patrí dobré jedlo s dobrým vínom. Niekedy mám pocit, že my všetci žijeme svoj život v núdzovom režime, chýba nám voľnosť a radosť z každého dňa a smiech, ktorý lieči, dobrí ľudia okolo nás a... dobré víno.

 

Vínne kvasinky

Fascinujú ma kvasinky a mikrobiológia vín, kde malé telíčka kvasiniek vedia pretvoriť mušt na perfektný, lahodný napoj – na víno, ktoré je každým rokom jedinečné. Víno, ktoré sa nikdy neopakuje, víno, ktoré je tiež samo osebe inšpirujúce.

 

Moja mama

Najviac inšpirujúca osoba v mojom živote je moja mama doc. MUDr. Silvia Vajcziková, PhD., ktorá nie je len mama, ktorá vždy pomôže, poradí ako ďalej, ale aj osoba, ktorá svojou múdrosťou lieči ľudí a pomáha im zdolávať nemalé prekážky, ktoré ich v živote „prekvapili“ – je úrazová chirurgička a ortopédka a ako jediná žena na Slovensku bola prednostkou tohto oddelenia v Bratislave. Samozrejme, nie je to len jej múdrosť, ale aj húževnatosť a veľké srdce, ktoré ma vždy inšpiruje.

 

Budúcnosť

Mojou budúcnosťou sú určite moji chlapci, moji traja synovia, ktorých snáď inšpirujem k dobrému životu. Verím, že životom pretancujú s ľahkosťou a s úsmevom na perách. Veľmi by som im priala, aby si vedeli vychutnať svoj život zodpovedne.

 

Špania Dolina

Je to veľmi malá dedina v srdci hôr, kde je príroda ešte nedotknutá a ľudia akoby zabudli na čas, deti s radosťou behajú po lese, sem-tam natrafíte na zvieratá… A my hovorievame, že na Španej Doline sa aj muchy otočia, lebo odtiaľ už ďalej cesty niet.


Katarína Beličková– kreatívna riaditeľka dizajnového štúdia

 

Katka je jedným z tých ľudí, ktorí na vás najprv zapôsobia vizuálne a v sekunde viete, že ste stretli veľmi zaujímavú a kreatívnu ženu. Po skončení VŠVU v Bratislave založila

s kolegom Štefanom Noskom štúdium produktového a umeleckého dizajnu MEJD a tri roky stihla pracovať na dizajnovaní počítačových hier i v jednej z najúspešnejších firiem na

Slovensku Pixel Federation. Tento rok na Slovensko spolu s Natáliou Čiernou priniesla originálnu značku okuliarov

IZIPIZI z Francúzska a aj jej oči neustále zdobia neprehliadnuteľné plastové rámy. Vitajte s nami vo farebnom svete plnom inšpirácie z dielne Katky Beličkovej.

 

Nové miesta

Pri cestovaní ma baví všetko – rada pozorujem ľudí, objavujem nové miesta, veci, predmety. Napríklad túto jeseň sme boli na Tenerife, a tam sa mi veľmi páčil výstup na sopku. Z mesta neustále stúpate a zrazu vás privíta nádherný les, ktorý má neskutočne krásny koberec z ihličia ako z rozprávky. Potom prejdete o kúsok ďalej a už ste v mesačnej krajine. Takéto momenty a zážitky milujem, práve to ma vie inšpirovať na vytváranie nových vecí.

 

Svet okolo mňa

Svet okolo mňa je zakaždým iný. Chvíľku je skvelý a chvíľku možno horší. Každý deň ma prekvapí, vždy mi do toho príde niečo nové. A práve tieto momenty mi vytvárajú nové cestičky. Rada pozorujem veci a pozerám sa okolo seba. A občas za pozastavím s otvorenými ústami, keď vidím niečo zaujímavé, napríklad ako niekto prerobí svoj bicykel alebo sú zrazu stromy naklonené inak, alebo má skala tvar ryby. Alebo keď objavíte skvelé zemiaky, aké vám niekedy pripravovala babka.

 

Slnko, voda, príroda

Slnko, voda a príroda mi dodávajú energiu, vždy ma nakopnú a privedú ma na nové, lepšie myšlienky. Celú zimu by som najradšej prečkala niekde v teple. Ale aj doma máme krásne miesta, stačí naozaj otvoriť oči :) Rada si zoberiem bicykel alebo moje obľúbené korčule, pustím si dobrú hudbu a hneď je svet krajší.

 

Fuerteventura, Portugalsko, Chorvátsko

Počas života sa asi zamilujem do viacerých miest. Ešte som toho tak veľa nepochodila, ale tieto dve mi akosi najviac učarovali. Ľuďmi, kultúrou, atmosférou aj surfovaním. Ale mám rada aj Chorvátsko – predĺžené víkendy v Chorvátsku sú skvelé. Stačí si zobrať hojdaciu sieť do auta, zavesiť ju niekde pri vode a len tak driemať a nechať sa ovievať morským vánkom. Toto nám s priateľom neskutočne dobilo baterky.

 

Ľudia

Jednoduchí ľudia, ktorí sú úprimní a snažia sa budovať si svoj sen. Nepotrebujú sa na nič hrať, vážia si, čo vybudovali, a nevzdávajú sa. Tešia sa z maličkostí. Napríklad Michal Truban, ten mi napadol ako prvý – možno preto, že práve čítam jeho knihu, ale páči sa mi jeho zmýšľanie, pozorujem ho už pár rokov a páči sa mi, čo robí. Či už je to v biznise alebo v osobnom živote. Páči sa mi, že sa nevzdáva a neustále na sebe pracuje, no vie aj relaxovať, čo je veľmi dôležité. Mám okolo seba všetko, aj to dobré, aj zlé. Zo všetkého si treba zobrať to, čo človek práve potrebuje a čo mu dodá tú správnu energiu a zmysel života. Musíme sa pozerať okolo seba a nebáť sa skúšať nové veci.

 

Patrí do vydania: 
Marec 2017