Mesto UNESCO Bardejov a Bardejovské kúpele budú ešte atraktívnejšie

Severovýchod Slovenska so svojimi dvoma najväčšími turistickými skvostmi - mestom UNESCO Bardejov a Bardejovskými Kúpeľmi, je celoročným lákadlom pre turistov. V týchto dňoch tu dokončujú dve nové atrakcie -“Obnovu turisticko-relaxačného chodníka Kyslíkova cesta MIHAĽOV – BARDEJOV” a “Singletrack – Bardejovské Kúpele 2. etapu”. Obe budú slávnostne odovzdané a plne zdarma prístupné verejnosti od začiatku decembra 2016.

Kyslíková cesta Mihaľov-Bardejov

Za dva mesiace (október - november 2016) bola obnovená turistická infraštruktúra v regióne „Šariš“ - Bardejov a okolie. Na takmer 3 km dlhom turisticko – relaxačnom  chodníku “Kyslíková cesta Mihaľov” obnovili 19 zastávok, na ktorých osadili prvky na cvičenie a stala sa tak ďalšou atrakciou mesta Bardejov. Obnovu financovala Krajská oblastná organizácia (KOCR) Severovýchod Slovenska, v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) „Šariš“- Bardejov, prispelo aj Ministerstvo dopravy SR. Riaditeľ OOCR Šariš – Bardejov Radomír Jančošek k tomu poznamenal: „Za 2 mesiace sa nám podarilo obnoviť takmer 3 km dlhý chodník, na ktorom je 19 stanovísk. Na každom sú drevené prvky na cvičenie a postupne pribudnú aj tabuľky s vysvetlením, ako postupovať. Vznikne aj nový altánok s kapacitou 20 osôb na sedenie pod strieškou a 10 osôb pri ohnisku (4-krát 2 m lavice, 2-krát 2 m stoly). K tomu pribudne aj ohnisko z kameňa a studnička. Súčasťou cesty sú aj 2 informačné stojany a odpočívadlo so sedením pri 3 stoloch. Bude tam aj turistická mapa a informačná tabula.“

 

Singletrack

Druhá etapa novej turistickej trate pre cyklistov a peších – tzv. singletrack, ktorá sa teraz končí, nadväzuje na prvú etapu singletracku nazvanú Čerešenka. Tá bola dokončená pred rokom v decembri 2015 a prepojila Kyslíkovú dráhu v Bardejovských Kúpeľoch so sedlom Čerešňa, ktoré sa nachádza v lokalite Mníchovského potoka. Prvá etapa má dĺžku 1 650 m a prevýšenie 140 výškových metrov. Má odvodnenie, drenáže, mostíky, tabuľky a smerové šípky. Je doplnená navigačnými tabuľami so smerovníkom na Čerešňu, kde je aj funkčná studnička.

 

Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch

V Bardejovských Kúpeľoch bola od októbra do konca novembra 2014, s nákladom 10 000 EUR, zrekonštruovaná jedinečná kyslíková dráha. Má dĺžku 1 km a je na nej štrnásť stanovíšť, na ktorých sú pripravené relaxačné a pohybové cvičenia. Pôvodná kyslíková dráha bola vybudovaná v roku 1974, ale časom boli jej drevené zariadenia znehodnotené. Vďaka OOCR „Šariš“ – Bardejov bola znovu obnovená, keď sa vybudovali a rekonštruovali odpočívadlá, drevené atrakcie, informačné tabule, lavičky a koše. V súčasnosti slúži nielen kúpeľným hosťom, ale aj domácim a všetkým návštevníkom.

 

R. Jančošek vyzdvihuje: „Na každom zo 14 stanovíšť sú drevené prvky na cvičenie a tabuľky s vysvetlením, ako postupovať. Drevené tabuľky motivujúce k cvičeniu majú pôvodný ráz a sú napísané svojským štýlom. Dráha slúži aj na príjemné prechádzky pre ľudí, ktorí cvičiť nechcú alebo nemôžu. Je pravdepodobné, že sa po týchto miestach  prechádzali aj historické osobnosti, ktoré v minulosti navštívili Bardejovské Kúpele.“ V Bardejovských Kúpeľoch okrem rakúskej cisárovnej Alžbety (Sisi) pobýval aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleona (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska, manželka poľského kráľa Jána III. Sobieského.

 

V tomto roku cestovný ruch v regióne dostal už v lete dva ďalšie nové impulzy. Od júla  zdobí Radničné námestie Bardejova bronzová socha kata v životnej veľkosti a v centre Bardejovských Kúpeľov, pred strediskom obchodu a služieb, pribudla nová oddychová a športová zóna určená pre najmenších turistov a rodiny s deťmi.

 

Socha kata

Bronzová socha kata v životnej veľkosti zatraktívňuje od 4. júla 2016 Radničné námestie historického mesta Bardejov, ktoré je zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Socha pochádza z reštaurátorskej a sochárskej dielne otca a syna - Martina a Viktora Kutných, ktorí ju aj financovali spolu so sponzormi a prispelo aj mesto Bardejov. Socha kata na Radničnom námestí je vysoká 190 cm a je umiestnená pred bardejovskými dominantami, goticko-renesančnou radnicou a Bazilikou Svätého Egídia. Neďaleko je aj Katov dom, kde kat býval a v kostole mal svoju lavicu. Katov dom i lavicu v kostole nedávno autor sochy Martin Kutný aj reštauroval. Bardejov získal právo meča, čiže výsadu vykonávať popravy (hrdelné právo) v polovici 14. storočia od uhorského kráľa Ľudovíta I. Veľkého. R. Jančošek k tomu poznamenáva: „Nová atrakcia Bardejova - socha kata, sa okamžite po osadení stala predmetom záujmu návštevníkov. Fotografujú sa s ňou jednotlivci i celé zájazdy domácich a zahraničných turistov. Obľúbenou je hlavne póza s hlavou na kláte, pričom si pod sekeru neváhajú kľaknúť pre čo najlepšiu fotografiu mladí i starí turisti. Doteraz bola jednou z najfotografovanejších sôch v okolí Bardejova socha cisárovnej Sisi v neďalekých Bardejovských Kúpeľoch. Socha kata, spolu s ďalšími tradičnými i novými atrakciami, akou je napríklad nová rekreačná zóna pre deti v Bardejovských Kúpeľoch, prispeli k zvýšeniu návštevnosti regiónu severovýchodného Slovenska. Medzi najväčšie doterajšie lákadlá patril reprezentatívny tradičný Bardejovský jarmok.“

 

Severovýchod Slovenska má čo ponúknuť nielen v lete, ale aj v zime. Mimoriadne obľúbené sú wellness zariadenia v Bardejovských kúpeľoch, a. s., alebo si návštevníci môžu pozrieť skvosty gotiky a renesancie v centre Bardejova. Poteší ich aj pestrá regionálna kuchyňa a ďalšie atrakcie. Zvlášť obľúbené sú pobyty v Bardejovských kúpeľoch, a. s., na záver roka, kedy je v cene pobytu aj silvestrovská zábava. R. Jančošek dodáva: „Aj keď je letná turistická sezóna hlavným vrcholom sezóny, obľúbenosť Bardejova a okolia a ich návštevnosť narastajú aj v zimnom období. Kto chce zažiť neošúchanú krásu a objaviť majstrovské umelecké diela a zažiť relax vo výnimočnom prírodnom prostredí, mal by navštíviť mesto Bardejov a Bardejovské Kúpele. Hlavné atrakcie sú v prevádzke celoročne.“

 

Dodáva, že Bardejovské Kúpele a Bardejov aj majú okrem Slovákov radi aj Česi, Ukrajinci, Bielorusi, Poliaci a Rusi. V Bardejovských kúpeľoch, a. s., je už tradíciou privítať Nový rok v spoločnosti kúpeľných hostí. Silvestrovské pobyty na 3 až 6 nocí, ktoré kúpele každoročne pripravujú, sú plné atraktívnych benefitov a sprievodných akcií.

Bardejovské kúpele sa nachádzajú 5 km od Bardejova. Patria k najobľúbenejším, najnavštevovanejším a počtom lôžok k trom najväčším slovenským kúpeľom. Zároveň sa hrdia tým, že patria medzi najstaršie kúpele s najdlhšou tradíciou poskytovania kúpeľných služieb. Okrem kultúrno-spoločenských akcií je areál Bardejovských kúpeľov každý deň otvorený pre širokú verejnosť. Hostia majú na výber z dvoch wellness komplexov. Väčšie Wellness SPA - bazénový a saunový svet je v hoteli Ozón a menšie (bez plaveckého bazénu) je v kongresovom hoteli Alexander. V komplexe Wellness Spa je možné využiť denne bazén a saunový svet V stredu až nedeľu sú prístupné aj fitness, masáže a solárium. V hoteli Alexander je k dispozícii v stredu až nedeľu whirlpool, fínska a parná sauna, ochladzovací bazén, prívalová sprcha, tropická a masážna sprcha, tepidárium, fitness, masáže.

 

Mesto Bardejov a okolie sú jednými z najlepších miest na trávenie voľného času. Mesto sa právom sa hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto Slovenska. Návštevníci tu môžu obdivovať Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor Sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea.

 

Bardejovské suburbium - Stará synagóga v Bardejove patrí medzi klenoty synagogálnej architektúry na Slovensku. Predstavuje unikátny typ deväťklenbovej synagógy. Jej výstavba bola ukončená pravdepodobne v roku 1836. Stará synagóga bola vyhlásená na národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970, mikve a bet hamidraš v roku 2000. V tom istom roku bolo historické jadro mesta Bardejov spolu so židovským suburbiom zapísané na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. 

 

Medzi obľúbené návštevné miesta v okolí Bardejova patrí aj zachovaných 7 gréckokatolíckych a 1 rímskokatolícky drevený kostol: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. Celoročne bývajú zatvorené, ale na požiadanie sa dajú navštíviť takmer kedykoľvek. Obľúbený je aj Lesnícky náučný chodník ČIERNA MLÁKA v Bardejovských Kúpeľoch a tamojší Skanzen - Múzeum ľudovej architektúry. Príjemným cieľom výletov je aj agroturistické zariadenie v Stebníckej Hute Slnečný Majer a Zborov. Z Bardejovských Kúpeľov cez Zborovský hrad je vybudovaný okružný náučný chodník. Bardejov a okolie sú ideálnou destináciou pre strávenie rodinnej dovolenky, či výletu. 

 

Viac je na: www.bardejov.sk, www.kupele-bj.sk 

Patrí do vydania: 
December 2016