M-House stavia kvalitné, cenovo dostupné drevostavby s nízkou spotrebou energií

Kvalitne postavený pasívny dom s nízkymi nákladmi na prevádzku, poskytujúci zdravé bývanie, je snom každého stavebníka. Pasívny dom má veľmi nízku potrebu energie na svoju prevádzku – vychádza z princípu využívania pasívnych tepelných ziskov. To znamená, že k vyhrievaniu rodinného domu a príprave teplej vody nepotrebuje skoro žiadne kúrenie, ale využíva slnečné žiarenie a teplo z neho získané cez presklené plochy a teplo vyprodukované užívateľmi. Teplo v interiéri sa najčastejšie produkuje varením, vlastnou teplotou osôb, ale aj používanými spotrebičmi (TV, PC, žiarovky a pod.). Energiu potrebnú na fungovanie si v podstate rodinný dom vyrobí sám. Pri výstavbe pasívnych domov sa kladie dôraz hlavne na detaily pri realizácií a kvalitu použitých materiálov, na čo dbá aj firma M – House, s.r.o., zaoberajúca ich výstavbou.

Ing. Petra Jakubová z firmy M-House vysvetľuje: „V dnešnej dobe je často považovaný pasívny drevodom za nadštandard, vysoký luxus a pre mnohých ľudí finančne nedosiahnuteľný. Pravou je, že kvalitný pasívny dom nie je reálne postaviť za 25 000 EUR. Je však reálne ho postaviť za cenu porovnateľnú s cenou bežne realizovaných kvalitných stavieb z murovaných materiálov. Investície „naviac“ sa týkajú hlavne technológií, ktoré budú v rodinnom dome použité. Tieto investície sa však vrátia pri nákladoch na prevádzku rodinného domu, ktoré sa pohybujú približne od 35 eur mesačne, samozrejme v závislosti od množstva členov rodiny, veľkosti stavby a jej užívania.

 

Aby pasívne domy poskytli čo najvyšší štandard bývania, je potrebné venovať čas projektovej dokumentácii a zabezpečiť vhodné orientovanie stavby na svetové strany, množstvo presklených plôch a systém ich tienenia v letných mesiacoch. Netreba však zabúdať na detaily, akými napríklad sú: dôsledné zateplenie stien, stropov a podláh, kvalitné okná a iné. Tieto domy však ponúkajú vyšší štandard, trvanlivosť konštrukcií, vysokú precíznosť a kvalitu realizácie, nízke prevádzkové náklady a dobrú vnútornú klímu aj vďaka využitiu certifikovaných a ekologických materiálov v konštrukcii drevostavby. Certifikovaný konštrukčný systém STEICO/TEPORE, ktorý používa pri výstavbe firma M-House, s.r.o, zabezpečuje takúto požadovanú kvalitu a vysokú životnosť rodinného domu. Najväčší rozdiel je v používaní drevovláknitých a konopných izolácií, oproti bežne zaužívaným polystyrénovým a minerálnym izoláciám.“

 

P. Jakubová ďalej upozorňuje, že trhová cena pasívnych domov porastie a to aj vďaka smernici EÚ z roku 2010, ktorá hovorí, že od roku 2020 bude musieť majiteľ novostavby splniť požiadavky pasívneho – takmer nulového - domu. Pozitíva pasívneho domu však ocení nielen jeho majiteľ, ale aj ďalšia generácia.

 

„Samozrejme, nesmieme zabúdať na technológie, ktoré sú v pasívnych domoch používané. Riadené vetranie - rekuperácia, tepelné čerpadlá, slnečné kolektory či fotovoltaické panely. Z toho všetkého si môže klient vybrať, optimálne riešenie však navrhne projektant v rámci projektu pre stavebné povolenie. Najčastejšie využívaná kombinácia je použitie rekuperácie a tepelného čerpadla. V našich stavbách máme overený systém vykurovania s tepelnými čerpadlami od českého výrobcu – firmy HOTJET CZ, s.r.o. Ich systém umožňuje kúrenie, ohrev TÚV a chladenie.

 

S týmito tepelnými čerpadlami dokážeme rodinný dom v zimnom období vykúriť a v letnom období naopak schladiť. Systémom chladenia cez podlahové vykurovanie tak nemá klient žiadne obstarávacie náklady naviac, nie sú potrebné ďalšie rozvody, prípravy klimatizačných jednotiek a pod., postačuje rozvod podlahového vykurovania a klient získa vyšší komfort užívania rodinného domu,“ konštatuje P. Jakubová.

 

Firma HOTJET CZ je výhradne českým výrobcom tepelných čerpadiel. V ich výrobkoch sú používané len kvalitné súčiastky, ako napríklad kompresor Copeland Scroll, Danfoss, Siemens a ďalšie. Tepelné čerpadla HOTJET prešli nezávislou a prísnou certifikáciou TUV SüdGroup. Tepelné čerpadlá fungujú na základe príkonu elektrickej energie, napriek tomu sa však stále vďaka svojej veľmi vysokej efektivite považujú za jeden z najlacnejších zdrojov tepelnej energie. Tepelné čerpadlá sa rozdeľujú do troch kategórií, podľa typu primárnej energie. Môžu využívať energiu zeme, vody alebo vzduchu. Medzi najčastejšie používané tepelné čerpadlá patria vzduchové. Je možné ich namontovať takmer všade.

 

„Ďalším dôvodom našej spokojnej, dlhoročnej spolupráce s firmou HOTJET je ich systém kontroly chodu tepelných čerpadiel. Poruchy sa môžu vyskytnúť na akomkoľvek zariadení, ktoré je v prevádzke, ale dôležitý je servis a rýchlosť opravy. Firma dokáže chybu odhaliť aj vďaka webovej kontrole a IP adrese tepelného čerpadla, mnohokrát tak nie je potrebné vyslať technika a stačí menšie prestavenie systému. Majiteľ čerpadla tak vie vyriešiť takmer akýkoľvek problém takmer na počkanie,“ hovorí P. Jakubová.

 

Pri pasívnych domoch sa okrem vykurovania a chladenia podlahovým vykurovaním často používa jeho alternatíva – rekuperácia. Oproti tepelnému čerpadlu rekuperácia priestor nevykuruje, ale dokáže zabezpečiť stále čerstvý vzduch v interiéri bez pachov a alergénov bez toho, aby bola vnútorná teplota ovplyvnená.

 

„Každý z nás pozná bežný spôsob vetrania, kedy sa čiastočne priestor ochladí, čo je daň za čerstvý vzduch v interiéri. Rekuperácia to však vyrieši. Vzduch ktorý je odsávaný z miestnosti odovzdá vo výmenníku svoje teplo čerstvému privádzanému vzduchu z exteriéru. Výsledkom je komfort majiteľa pri užívaní rodinného domu. Mýtus, ktorý sa bežne šíri je, že pri pasívnych domoch s rekuperáciou nie je možné otvárať okná, nie je pravdivý. Okná samozrejme majiteľ otvárať môže, či už kvôli kontaktu s exteriérom, ich umývaniu alebo z akéhokoľvek dôvodu. Výhodou je, že ich otvorí skôr kvôli efektu alebo pocitu spojenia s okolím, ako kvôli ťažkému a vydýchanému vzduchu v interiéri. Tak prečo nebývať vo vlastnom pasívnom dome?“ uzatvára P. Jakubová.

 

M-HOUSE, s. r. o., sa zameriava na výstavbu pasívnych drevodomov na slovenskom trhu a v Rakúsku. Zabezpečuje aj projekčné práce a kompletný inžiniering s vybavením stavebného povolenia. Firma M-HOUSE s. r. o., ponúka priaznivcom kvalitného a zdravého bývania v drevostavbách svoje služby od poradenstva až po realizáciu. Na Hraničnej ulici 18 v Bratislave má aj prezentačnú miestnosť.

 

Ďalšie informácie sú na: www.mhouse.sk, email: info@mhouse.sk, tel.: 0918 885 777 

Patrí do vydania: 
December 2016