Dávajte si pozor, čo si obúvate. Nesprávny výber obuvi vám môže ničiť zdravie

Keby sa opýtate niekoho zo svojho okolia, s najväčšou pravdepodobnosťou by sa našiel niekto, kto by vám povedal, že každý deň ho bolievajú nohy a nevie nájsť spôsob, ako túto bolesť odstrániť. Ak aj vy patríte medzi tých, ktorí stále nevedia prísť na príčinu bolesti nôh a chodidiel, v nasledujúcich riadkoch si to objasníme.

Nenosíte vhodnú obuv

Ak nakupujete topánky v čínskych predajniach, odpovedať si dokážete aj sami. Práve táto obuv, aj keď je pomerne lacná, deformuje vaše chodidlá a čo je na tom najhoršie – deformuje aj chodidlá malých detí, ktorým sa nožičky ešte len vyvíjajú. Ak obľubujete dámske sandále s tenkou podrážkou, nechodievajte ich kupovať do čínskych predajní ale radšej zavítajte do značkových obuví.

 

Otestovať svoju obuv dokážete pomerne jednoducho – prejdite sa po exteriérovej dlažbe za domom. Počujete ten zvláštny klepot podrážok? Podrážky a podpätky vydávajú inakší zvuk ako topánky, ktoré ste si kúpili v značkovej predajni, kde sa predávajú topánky napríklad značky Tamaris, Gabor, Rieker alebo Bugatti. Rozdiel si všimnete aj na kvalite spracovania. Čínske topánky sú typické nekvalitným šitím a zle zapínateľným zipsom.

 

Kupujete nesprávnu veľkosť

Najmä ženy robia túto zásadnú chybu – kupujú si veľkosťou nevyhovujúce topánky. Myslite na to, že kožené topánky sa vedia zväčša roztiahnuť. Dávajte pozor, aby ste si nekúpili zbytočné úzke alebo naopak zbytočne široké topánky. Pri výbere topánok si berte ponožky hrúbky danej na aktuálne ročné obdobie. Nieže si budete kupovať zimné čižmy a budete mať na sebe tenké ponožky. Potom by sa vám mohlo ľahko stať, že ak sa budete vracať z práce a bude už svietiť pouličné LED osvetlenie, budete mať chuť sa vyzuť a odkráčať domov len v ponožkách, pretože vás budú bolieť nohy z topánok, ktoré vás omínajú.

Patrí do vydania