Ikonické vône z dielne Hermés, ktorými sa začína začiatok novej éry vo svete vôní

Dejiny Hermes siahajú až do roku 1837, kedy sa Thierry Hermes, výrobca konských postrojov rozhodol otvoriť svoju dielňu v srdci Paríža. Vtedy sa začala písať história tohto domu. Od tridsiatych rokov 20.storočia však tvoria súčasť dejín aj Hermes vône, ktoré sa vyvíjali rovnako ako ostatné produkty tejto značky. Príbeh vôní sa však skutočne rozbehol až v roku 1951 vďaka ich prvej vôni - Eau d´Hermes. Až o 10 rokovo neskôr vznikla prvá vôňa Hermes – Caleche, venovaná ženám. Odvtedy vznikali stále nové a nové kompozície vytvárané Veľkými osobnosťami parfumérie, z ktorých každá prispievala k vážnosti a zvyšovaniu hodnoty Domu Hermes. V roku 2004 sa stáva jediným tvorcom týchto unikátnych vôní Jean Claude –Ellena. Práve on začal písať novú kapitolu vôní v dejinách Hermesm ktorú dnes preberá svetoznáma parfumárka Christine Nagel.

Horúce novinky Hermes a koniec jednej éry

Príchod Jeana-Claude Ellena, v roku 2004, do dielne Hermès, bol rozhodujúci krok. Jeden z troch najlepších parfumárov sveta, ako umelec emócií čuchu, a zároveň estét, ktorý ide nad rámec rozsahu a materiálu, zdieľa pre Hermes svoj zmysel pre tvorbu unikátnych a jedinečných parfumov.

 

Jedným z najdôležitejších míľnikov v tvorbe Jeana-Claude Ellena bolo vytvorenie unikátnej kolekcie vôní Un Jardin en Méditerranée, po jeho oficiálnom vymenovaní za exkluzívneho parfumára domu Hermés. Od tej doby sa hlboká afinita, ktorá bola nadviazaná medzi navrhovaním parfumov a značkou Hermès, začala ešte viac prehlbovať a aj naďalej prinášať ovocie v podobe luxusných parfumov a vôní. Jean-Claude Ellena ako dedič a tvorca vôní Hermés ich štrukturoval do štyroch kľúčových inšpiratívnych línií: colognes - kolínske vody, gardens - záhrady, román-parfumérie a poslednou je línia Hermessence.

Začiatok novej éry v dielni Hermés

Rodina kolínskych vôd Hermés sa nedávno rozrástla o nové, výnimočné vône a ich príbeh je opäť obohatený. Ide o kolínske vody Eau de Neroli Dore a Eau de Rhubarb écarlate. Jean-Claude Ellena je tvorcom len jednej z nich – Eau de Neroli Dore. Tieto dve voňavé novinky Hermes zároveň symbolizujú koniec jednej éry a začiatok novej. Módny dom už minulý rok najal novú odborníčku, ktorá sa chopí kormidla, keď sa parfumár Jean-Claude Ellena rozhodne ukončiť svoju veľkolepú kariéru. Jean-Claude pracuje pre Hermes už 10 rokov. Raz určite príde ten deň, keď odíde, aby si užil zaslúžený dôchodok. Či už ten deň “D” prišiel, to zatiaľ nevieme naisto, no až dve novinky Hermes v rade “Les Colognes” naznačujú, že by to tak mohlo byť.

 

Autorka druhej vône však nie je v parfumárskom odvetví žiadnym nováčikom. Je to Christine Nagel, ktorá už s Hermes spolupracuje dlhšie a ktorá má na konte aj iné skvelé parfumy. Spomeňme napríklad parfum Eau de Cartier, Narciso Rodriguez for Her, Giorgio Armani Sì, Lancôme Hynôse alebo ikonickú Versace Woman. Tento rok priniesla značke Hermes až dve novinky, no v ponuke nových parfumov je zatiaľ len jedna. Na tú druhú si budeme musieť na Slovensku ešte počkať.

 

Pre Christine Nagel, svetoznámu parfumárku, ktorej meno stojí za zrodom mnohých svetoznámych vôni a ktorá prijala ponuku pracovať pre Hermés, je nosiť vône priam dotykom, veľmi intímnym aktom, ktorý nemôže sklamať. S novou vôňou Eau de Rhubarb écarlate, vytvára jedinečnú a odvážnu sviežosť, ktorá je viac rastlinného charakteru s nádychom citrusov. Inšpiráciou k vytvoreniu vône bola čerstvá, lahodná rebarbora, rozvoniavajúca v domácej záhrade. Jej jedinečná dualita, ovocno – rastlinná, s dotykmi sviežeho korenia a záhradného ovocia, podčiarknutá bielym pižmom, spolu dotvárajú dokonale delikátnu vôňu.

“Vždy som milovala dualitu rebarbory. Dualitu vizuálnu a čuchovú. Zelená farba sa premieňa na červenú. Začína kyslo a ostro, no potom jej vôňa zjemnie a stáva sa zamatovou.” – Christine Nagel.

 

Čo dodať na záver? Každá z vôní Hermés má jedinečnú identitu i vizuálne aspekty, každá je výsledkom stretu ducha módneho domu Hermès, atmosféry daného miesta a inšpirácie svojho tvorcu. Či už jej autorom bude Jean-Claude Ellena alebo Christine Nagel, môžeme sa tešiť na ďalšiu unikátnu a originálnu vôňu, ktorá rozhodne zaujme.

 

Vône Hermés na Slovensku dostanete exkluzívne v sieti parfumérií Marionnaud.

 

Patrí do vydania: 
September 2016